• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено нову декларацію про доходи

! Фізособам

Міндоходів затвердило:

— нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи;

— Iнструкцію щодо її заповнення.

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:

1) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі у порядку, визначеному законодавством.

Як і раніше, декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, та семи додатків до декларації, які подаються на одно- та двосторонніх аркушах формату А4 та містять розрахунки окремих видів доходів (витрат).

До 1 березня року, що настає за звітним періодом, платники податків мають право звернутися із запитом до відповідного контролюючого органу з проханням надати роз'яснення щодо заповнення декларації.

Наказ Міндоходів від 11.12.2013 р. №793 чинний з 31.12.2013 р.


Форма статспостереження №1-заборгованість: заповнюємо правильно

! Юрособам

Держстат роз'яснив спосіб заповнення форми державного статистичного спостереження №1-заборгованість (ЖКГ) (місячна) «Про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії».

Так, звітним періодом для заповнення звіту є кожний місяць поточного року за станом на кінець звітного місяця.

У звіті відображено дані юросіб, які мають на балансі або експлуатують житловий фонд, надають населенню комунальні послуги, що:

1) обліковують оплату за надані ними житлово-комунальні послуги;

2) обліковують оплату житлово-комунальних послуг, наданих іншими підприємствами.

У звіті відображено також дані юросіб, які мають на балансі або експлуатують гуртожитки, але тільки у тому разі, коли їх мешканці мають особові рахунки та розраховуються за надані житлово-комунальні послуги, а не сплачують плату за ліжко-місце.

Iнформація щодо нарахування, оплати та заборгованості за житлово-комунальні послуги відображається окремо за кожним видом послуг.

Не допускається одночасне надходження даних за окремим підприємством, що надає певні види послуг, від нього та з іншого підприємства, яке нараховує плату за ці послуги.

Iнформація щодо нарахування, оплати та заборгованості населення подається за винятком сум субсидій і всіх пільг, відображаючи нараховані до оплати та сплачені суми безпосередньо населенням.

Роз'яснення Держстату від 18.10.2013 р. №18.1-12/17


Роз'яснено, як заповнювати форму статспостереження №3-торг

! Роздрібним торговцям

Держстат надав роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №3-торг «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства».

Форма містить дані щодо роздрібного товарообороту за звітний квартал (I, II та III квартали) і за рік.

Якщо місцезнаходження та місце здійснення діяльності із роздрібної торгівлі та забезпечення стравами та напоями респондента (юридичної особи, її відокремлених підрозділів) є територіями різних адміністративних одиниць регіону, органи державної статистики використовують інформацію форми, отриманої за місцем здійснення такої діяльності.

Якщо підрозділ не веде облік усіх показників, наведених у формі, органи державної статистики використовують інформацію, сформовану на підставі даних головного підприємства за місцем здійснення його діяльності, за підрозділами у розрізі адміністративних одиниць (місто, район) регіону.

Джерелами даних форми є такі первинні облікові документи: товарно-транспортні накладні, товарно-грошові звіти, квитанції установ банків, поштових відділень, прибуткові касові ордери, видаткові касові ордери, журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів, касові книги, книги обліку прийнятих та виданих касиром грошей, журнал обліку нафтопродуктів, які надійшли на автозаправну станцію і автомобільну газонаповнювальну компресорну станцію, акт приймання (здавання) нафтопродуктів з трубопроводу на АЗС, відомість на один відпуск, змінний звіт АЗС.

Для опису товарних груп у формі може використовуватися Додаток до форми №3-торг «Довідник товарних груп та товарів за Статистичною класифікацією продукції (СКП)».

Роз'яснення Держстату від 06.12.2013 р. №18.1-12/37


Визначення уповноважених бірж з продажу заставленого майна

! Організаторам біржових торгів

Міндоходів затвердило Положення про умови і порядок проведення конкурсів з визначення уповноважених бірж з продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Конкурс проводиться конкурсною комісією за наявності 2 або більше допущених до нього претендентів, заяви від яких отримані Міндоходів у встановлений термін після опублікування (оприлюднення) повідомлення про проведення конкурсу.

Повідомлення про проведення конкурсу з визначення уповноважених бірж повинно містити такі відомості:

— дату, час і місце проведення конкурсу;

— кінцевий термін надходження документів на конкурс;

— обов'язкові вимоги до учасників конкурсу;

— адресу, за якою подаються (надсилаються) документи;

— контактні телефони для довідок з питань конкурсу.

Зазначене повідомлення публікується Міндоходів в одному із друкованих засобів масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження не пізніше ніж за місяць до дати проведення конкурсу та оприлюднюється на єдиному веб-порталі Міндоходів.

Конкурс проводиться один раз на 3 роки. За його наслідками визначаються переможці, які мають право на організацію і проведення біржових торгів, у тому числі електронних торгів, та цільових аукціонів з продажу майна платників податків, що перебуває у податковій заставі, у рахунок погашення їхнього податкового боргу.

Наказ Міндоходів від 10.10.2013 р. №575 чинний з 14.01.2014 р.


Для отримання міжнародних прав потрібно буде пред'явити паспорт

! Водіям

МВС затвердило зміни до Iнструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія.

Встановлено, що міжнародне посвідчення водія видається строком на 3 роки на підставі:

— національного посвідчення водія;

— паспорта громадянина України;

— паспорта громадянина України для виїзду за кордон (за заявою його власника),

але не більше строку дії національного посвідчення водія.

Наказ МВС від 10.12.2013 р. №1203 чинний з 14.01.2014 р.


Держстат роз'яснив, як заповнювати форму статспостереження №31-авто

! Автоперевізникам

Держстат надав роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №31-авто (квартальна) «Звіт про перевезення автомобільним транспортом вантажів за видами вантажів та пасажирів за видами сполучення».

Звіт охоплює дані за квартал звітного року.

Форма містить такі дані:

— про роботу вантажних автомобілів, пов'язану з виконанням вантажних перевезень, у тому числі міжнародних, на власному й орендованому транспортному засобі, на комерційній основі (тобто за плату);

— обсяги перевезень, виконані пікапами та фургонами на шасі легкових автомобілів та на автопричепах;

— про роботу пасажирських автобусів на маршрутах, за разовими замовленнями інших юридичних осіб та в порядку індивідуального обслуговування фізичних осіб, включаючи екскурсійні та туристичні перевезення пасажирів на комерційній основі (тобто за плату). Містить дані обліку про перевезення пасажирів за всіма видами сполучення (міського, приміського, міжміського та міжнародного).

Показники форми не враховують даних про роботу рухомого складу для власних потреб юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів та роботу власного рухомого складу, який передано в оренду (без водія) іншим юридичним та фізичним особам і документальний облік роботи яких виконується ними.

Роз'яснення Держстату від 16.10.2013 р. №18.1-12/16


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, які використовують РРО

Міндоходів виклало у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій з урахуванням моделей реєстраторів, внесених відповідними наказами Міністерства доходів і зборів України, ДПС України та рішеннями Державної комісії з питань електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України.

Так, новий реєстр поповнився лише однією новою моделлю РРО.

Відповідно тепер перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій, дозволених до використання, налічує 87 моделей апаратів.

При цьому втрачає чинність наказ Міндоходів від 25.11.2013 р. №704.

Наказ Міндоходів від 27.12.2013 р. №860


Які вони, організаційно-трудові відносини?

! Роботодавцям

Мінсоцполітики розглянуло деякі питання колективно-договірного регулювання та зазначило таке.

1. Щодо відмови в реєстрації колективного договору

Повідомна реєстрація проводиться з метою посвідчення автентичності примірників і копій поданих на реєстрацію галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів для забезпечення можливості врахування їх умов під час розгляду уповноваженими органами трудових спорів (індивідуальних і колективних), що можуть виникнути за результатами виконання умов таких угод (договорів).

Сторонам колективного договору може бути відмовлено в повідомній реєстрації тільки в разі, якщо подані на реєстрацію примірники договору не є автентичними.

2. Щодо обов'язковості укладення колективного договору

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору визначається його сторонами. Зміст колективного договору визначається сторонами в межах їхньої компетенції.

Одночасно за ухилення від участі в колективних переговорах передбачено відповідальність.

3. Щодо сфери дії генеральної угоди

Положення генеральної угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Роботодавці та первинні профспілкові організації не є безпосередніми учасниками переговорів щодо укладення генеральної угоди, їхні інтереси представляють суб'єкти сторін, що уклали угоду.

Якщо підприємство було представлено уповноваженими представниками з боку роботодавця і сторони працівників при укладенні генеральної угоди, то для нього буде обов'язковим дотримання її норм і положень.

Лист Мінсоцполітики від 31.07.2013 р. №8422/0/14-13/18


ПФУ не перевіряє нотаріусів щодо сплати пенсійного збору при купівлі авто

! Нотаріусам

Пенсійний фонд розглянув питання щодо здійснення перевірок правильності обчислення і сплати збору до ПФУ при посвідченні нотаріусами правочинів, пов'язаних із набуттям легкових автомобілів та придбанням об'єктів нерухомого майна.

Зазначено, що нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна.

Дані ж про кількість операцій та суму сплаченого пенсійного збору не є нотаріальною таємницею.

Наголошено, що органи ПФУ не проводять документальні перевірки нотаріусів з питань сплати пенсійного збору з операцій набуття права власності на легкові автомобілі.

Лист ПФУ від 04.12.2013 р. №33070/03-30


Запровадження нової форми звітності з ЄСВ та ПДФО очікується у 2015 р.

! Платникам ПДФО та ЄСВ

У листі від 26.12.2013 р. зазначено, що одним з напрямів та цілей стратегічного плану Міндоходів, визначених розпорядженням КМУ від 23 жовтня 2013 року №869-р, є зменшення адміністративного навантаження на громадян та бізнес. У межах реалізації цього заходу на сьогодні Міндоходів проводить роботу щодо об'єднання звітності податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за формою №1ДФ та звіту щодо сум нарахованого ЄСВ.

Нову форму звітності з ЄСВ та податку на доходи фізичних осіб буде розміщено для обговорення на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів у розділі «Регуляторна політика». Враховуючи всі етапи розроблення нової форми звітності з єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб, запровадження очікується з 2015 року.

Лист Міндоходів від 26.12.2013 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»


Дипломи CIPA — новий рівень професійного розвитку бухгалтера Лого CAP/CIPA


Міжнародна професійна сертифікація CIPA («сіпа») уже 12 років успішно працює в Україні і заслужено отримала визнання як фахівців — бухгалтерів, аудиторів, економістів, так і роботодавців. Сертифікат CAP («кеп», перший рівень сертифікації) став особливо популярним і потрібним на ринку — як інструмент незалежного підтвердження сучасних комплексних компетенцій і знань фахівця — в тому числі і в сфері Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ).

Втім, уже достатньо давно в рамках програми CIPA назріла необхідність додаткового визнання специфічних поглиблених компетенцій в області фінансового обліку, управлінського обліку, фінансового менеджменту.

Тепер таким визнанням стали Дипломи CIPA: DipFA (Диплом СIPA з фінансового обліку), DipMA (Диплом з управлінського обліку), DipFM (Диплом з фінансового менеджменту). Дипломи засвідчують поглиблені комплексні вміння і знання за відповідною дисципліною, при одночасній наявності загальних компетенцій бухгалтера-практика.

Дипломи можуть отримати спеціалісти, що досягли рівня CAP, а також успішно склали відповідні іспити рівня CIPA («Фінансовий облік — 2», або «Управлінський облік — 2», або «Фінансовий менеджмент»).

Диплом CIPA = CAP + іспит рівня CIPA

Детальніше про Дипломи CIPA, процедуру їх отримання, можна дізнатися на сайті www.capcipa.ua (розділ «Сертифікація») — із Положення про Дипломи CIPA, що його спільно підписали ряд професійних об'єднань бухгалтерів і аудиторів і Екзаменаційна мережа CIPA.

Під час першого випуску Дипломів CIPA в грудні 2013 р., в Україні було випущено 256 дипломів (а в сусідній Молдові — лише близько 30). На даний момент в Україні є близько 1400 спеціалістів, які вже можуть отримати Дипломи CIPA (тобто, які досягли рівня CAP, і також успішно склали один або більше вищевказаних екзаменів рівня CIPA). Дипломи видають професійні об'єднання спільно з Екзаменаційною мережею CIPA.

Нагадаємо, що протягом 14-17 березня 2014 року відбудеться чергова екзаменаційна сесія за програмою CAP/CIPA («кеп/сіпа»), а також за програмою Національної сертифікації бухгалтерів України (НСБУ).

НСБУ — це програма сертифікації, що підтверджує комплексні компетенції бухгалтера-практика, зокрема, у сфері застосування національних стандартів обліку — П(с)БУ. Програма базується на міжнародній програмі CAP/CIPA. Кваліфікаційні вимоги отримання сертифікату НСБУ — успішно складені іспити рівня CAP («Управлінський облік — 1», «Податки», «Право»), а також успішно складений іспит «Фінансовий облік — 1 за П(с)БУ». Володарі сертифікату CAP можуть скласти додатково іспит «Фінансовий облік — 1 за П(с)БУ» і претендувати на сертифікат НСБУ. Детальніша інформація — на сайті nsbu.uenet.biz.

Пройти підготовку до іспитів можна в усіх регіонах країни, екзаменаційні сесії незмінно проходять в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі і Харкові. Контакти організаторів навчання в усіх регіонах України можна знайти на сайті за адресою www.capcipa.ua/training.

Реєстрація на екзамени березневої сесії 2014 року (за програмами CAP/CIPA та НСБУ) триває до 21 лютого 2014 р. Отримати детальнішу інформацію та зареєструватися на іспити можна на сайті www.capcipa.ua.

До змісту номеру