• Посилання скопійовано

Суть справи

Фінзвітність як вона є
У червні 2013 року Мінфін розробив Наказ №627, який з 09.08.2013 р. — дати опублікування — вніс досить масштабні зміни до більш ніж двадцяти нормативних актів, що регулюють бухгалтерський облік та фінансову звітність. У «ДК» №35/2013 ми вже аналізували значущі нововведення цього наказу. Наприкінці року коротко нагадаємо ті моменти, які безпосередньо вплинуть на складання фінзвітності за 2013 рік.

Фінзвіт для малого підприємництва
Для малого підприємництва П(С)БО 25 затверджено окремі форми фінансового звіту. Розповімо, як їх складати і подавати до контролюючих органів.

Складаємо баланс підприємства
Після закінчення 2013 р. підприємства в Україні вперше складатимуть річний баланс за новою формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1 та в умовах відсутності спеціального національного стандарту «Баланс», який скасовано на початку 2013 р.

Звіт про фінансові результати
Однією з найважливіших частин фінансової звітності, в якій, власне, і розраховується остаточно фінансовий результат діяльності підприємства за звітний період, є Звіт про фінансові результати (або так звана форма №2, далі — Звіт). З 2013 р. Звіт отримав ще одну значущу назву — Звіт про сукупний дохід. Розгляньмо, як він складається, на прикладі.

Складання приміток до фінансової звітності
Однією зі складових фінансової звітності, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів за звітний період підприємства, є примітки до фінзвітності. У них відображаються показники та пояснення, які забезпечують деталізацію і обґрунтованість статей фінзвітності, а також інша інформація. Пропонуємо з'ясувати, що саме має бути відображено у цій частині звітності.

Звіт про власний капітал
Невід'ємною частиною річної фінансової звітності є звіт про власний капітал. Сама форма не є важкою у заповненні, але все ж таки має певні особливості. Крім того, у принципі вона є новою для всіх платників податків, адже звіт про власний капітал за новою формою подаватимуть вперше.

Консолідована звітність-2013
Великий бізнес характеризується тим, що окрема фінзвітність стосовно кожного дочірнього підприємства не дає реальної картини стану розвитку бізнесу загалом. Для цього існує консолідована звітність. Ми не ставимо собі за мету в межах однієї публікації розповісти про всі тонкощі такого обліку та звітування, а поговоримо насамперед про першу річну консолідовану фінансову звітність, складену в межах НП(С)БО 2. Новий стандарт багато у чому дублює свого попередника — П(С)БО 20, але все-таки є більш наближеним до рамок МСФЗ: власне це і було метою його розроблення.

Виправлення помилок у фінзвітності
Як відомо, не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Працюючи з великими обсягами облікової інформації, бухгалтер не застрахований від арифметичних помилок, неправильного застосування законодавчих норм тощо. Період складання річної фінансової звітності — зручний час для перевірки правильності ведення обліку протягом поточного року та попередніх років і, відповідно, виправлення знайдених помилок.

Податкові різниці, ВПА та ВПЗ
У цій статті покажемо на прикладі нарахування відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов'язань, які виникають внаслідок розбіжностей між показником податкового і бухгалтерського прибутку.

До змісту номеру