• Посилання скопійовано

Щодо індексації заробітної плати

Лист Міністерства соціальної політики України від 12.11.2012 р. №434/10/136-12

Щодо індексації заробітної плати

Суттєво. Мінсоцполітики вважає, що в разі зростання доходу працівника за рахунок тимчасового сумісництва немає підстав для зміни базового місяця при проведенні індексації.

! Роботодавцям

Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України розглянув запит щодо індексації заробітної плати і повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078 (зі змінами) (далі — Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що в разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Iндексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Враховуючи викладене, якщо у працівника відбувається підвищення грошового доходу за рахунок зростання доходу, включаючи сумісництво, то місяць такого підвищення вважається базовим при проведенні індексації. У разі якщо сумісництво має тимчасовий характер, на нашу думку, немає підстав для зміни базового місяця при проведенні індексації.

Директор Департаменту стратегічного планування О. КРЕНТОВСЬКА

До змісту номеру