• Посилання скопійовано

Коментар

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 19.07.2013 р. №288

Затверджено форму декларації з ЦП-акцизу

Ціннопаперовий акциз — новий податок, який втілили у податкове життя з початку 2013 року. Проте протягом більш ніж півроку Міндоходів так і не могло розробити форму декларації з цього податку. I ось нарешті, коли на горизонті звітність за 9 місяців 2013 року, маємо затверджену звітність з ціннопаперового акцизу.

Декларація з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами затверджена наказом Міндоходів від 19.07.2013 р. №288. Крім декларації, цим документом затверджено і форму уточнюючої декларації з цього податку, і Порядок заповнення окремих граф звітності з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами (далі — Порядок №288, див. «ДК» №36/2013).

З самого початку запровадження цього податку його супроводжувало безліч запитань та суперечностей. Не допомагала з'ясувати питання адміністрування ціннопаперового акцизу і відсутність чітких формулювань норм ПКУ та зрозумілих роз'яснень головного податкового органу.

Загальні аспекти нарахування та сплати ЦП-акцизу

Відповідно до пп. 213.1.7 ПКУ, операції з продажу, обміну або інших способів відчуження ЦП, де відбувається перехід права власності на ЦП, та операції з деривативами1 є об'єктом оподаткування акцизним податком.

1 Крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів.

Платниками особливого податку на операції з відчуження ЦП та операції з деривативами є фізична або юридична особа — резидент або нерезидент (у т. ч. їхні відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну чи інших способів відчуження цінних паперів. Отже, ключовим є фактор відчуження ЦП.

Проте не всі операції відчуження оподатковуються цим податком: нормами п. 213.2 ПКУ передбачено низку винятків.

Базою оподаткування є договірна вартість ЦП або деривативів, визначена у первинних бухгалтерських документах за будь-якою операцією з продажу, обміну або інших способів їх відчуження.

Ставка ціннопаперового акцизу різниться залежно від того, де здійснюється угода та які ЦП і деривативи відчужуються:

— 0% від суми операції з відчуження деривативів на фондовій біржі;

— 0% від суми операції з продажу на фондовій біржі ЦП, за якими розраховується біржовий курс, відповідно до вимог, установлених НКЦПФР, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики;

— 0,1% від суми операції з продажу поза фондовою біржею ЦП, що перебувають у біржовому реєстрі;

— 1,5% від суми операції з продажу ЦП поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі;

— 5 н. м. д. г. за укладений дериватив (контракт) поза фондовою біржею (податок за такою ставкою сплачує кожна зі сторін деривативу (контракту).

Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями з відчуження ЦП є відповідний торгівець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору.

За загальним правилом, податковий агент зобов'язаний нараховувати, утримувати і сплачувати акцизний податок до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються їй (тобто продавець отримує від торговця ЦП чи банку вже суму за мінусом ціннопаперового акцизу), вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. Базовим податковим періодом для складання та подання звітності з цього податку є календарний квартал.

Строк сплати ціннопаперового акцизу:

— для податкового агента — 10 к. д., наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання квартальної податкової декларації;

— для сторони деривативу (контракту) — не пізніше дати виконання контракту.

Звітність

Першу декларацію з ЦП податкові агенти мали подати зі звітності за I квартал 2013 року. Проте на той момент жодної затвердженої форми такої звітності просто не було. У листі від 24.04.2013 р. №2174/7/99-99-19-04-03-17 Міндоходів рекомендувало подавати звітність за I кв. 2013 р. за проектом форми звітності. Сам проект форми декларації з ЦП-акцизу було доведено до широкого загалу листом Міндоходів від 27.04.2013 р. №2549/7/99-99-22-01-02-17.

Проте більшість податкових агентів скористалися нормою п. 46.6 ПКУ, що регламентує порядок набрання чинності новими формами звітності, і жодної звітності з ЦП не подали. У цьому є певна логіка, адже до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, чинними є форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. А оскільки досі жодних форм звітності з цього податку не було, то й форми для подання звітності за I квартал 2013 р., на думку таких податкових агентів, немає. Згодом і саме Міндоходів визнало, що підстав для будь-яких штрафних санкцій за неподання звітності з ціннопаперового акцизу за I квартал 2013 р. бути не може: «На час подання податкової декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами за I квартал 2013 року форма такої декларації не була затверджена та оприлюднена. Таким чином, не вбачається підстав для застосування відповідальності за неподання податкової декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами за I квартал 2013 року» (додатково див. лист Міндоходів від 14.06.2013 р. №4925/6/99-99-19-04-03-15, «ДК» №27/2013).

Усі вищезазначені висновки справедливі і для звітності за II та III квартали 2013 р. Зверніть увагу: коментований Наказ №288 набрав чинності 20.08.2013 р., а отже, згідно з нормами п. 46.6 ПКУ, затверджена форма буде актуальною для подання зі звітності за IV квартал 2013 року.

Розставляємо акценти у звітності

Насамперед варто звернути увагу, що звітність з ціннопаперового акцизу складають за квартал, наростаючого підсумку в ній немає.

У декларації зазначають усі передбачені формою показники, якщо ж якихось із них немає, — відповідні графи прокреслюють. Цифрові показники дня, місяця, кварталу, року, суми заповнюють арабськими цифрами. Тип документа визначають шляхом проставлення відповідної відмітки.

Додатки до декларації заповнюють за кожним договором/контрактом окремо в хронологічному порядку відповідно до дати його підписання.

Суми операцій з відчуження ЦП та операцій із деривативами, у т. ч. за ставками, розраховують як підсумок за операціями у відповідному розділі додатка.

Додаток Д1 показує суми особливого податку за біржовими операціями з відчуження цінних паперів та операціями з деривативами, Д2 — за позабіржовими операціями.

Показник «Операції по відчуженню цінних паперів» декларації відображає суми операцій та особливого податку за біржовими та позабіржовими операціями з відчуження ЦП на звітну дату відповідно до додатків Д1 та Д2.

Глава 2 розділу I Порядку №288 визначає порядок заповнення додатка Д1, глава 3 розділу I описує порядок заповнення додатка Д2.

Так, усі операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами, що проводяться платником від свого імені та за свій рахунок, знаходять своє відображення у розділі 1 додатка 1 «Операції на користь платника». Усі зазначені операції, але здійснювані податковим агентом від імені (від свого імені) та за рахунок клієнта, — у розділі 2 цього додатка «Операції платника на підставі договору». Аналогічне розмежування має місце і в додатку 2.

У графі 2 «Вид цінного папера/деривативу» зазначають код показника цінного папера/деривативу відповідно до довідника 7 «Класифікація фінансових інструментів» Системи довідників та класифікаторів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку1.

1 Затверджено рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.05.2012 р. №646.

Цим нормативним актом слід керуватися і для даних ще одного показника — «Вид договору/контракту». У графі 4 «Вид договору/контракту» проставляють код показника договору/контракту відповідно до довідника 15 «Види договорів у діяльності з торгівлі цінними паперами» Системи довідників.

У графах 6 та 7 щодо реквізитів біржового контракту (договору) — номер та дату біржового контракту (договору), зареєстрованого у торговельній системі фондової біржі, для цінних паперів.

У графі 12 «Вид операції» — не саму операцію, а її код згідно з таблицею «Види операцій» (див. п. 10 глави 2 розділу I Порядку №288), наприклад, 01 — продаж, 02 — обмін (міна), 03 — зворотний викуп, 04 — погашення, 09 — повторний продаж тощо.

У графі 25 «Форма проведення розрахунку» — форму проведення розрахунку відповідно до коду у таблиці «Форми проведення розрахунку» (див. п. 21 глави 2 розділу I Порядку №288), а у графі 14 «Дата зарахування коштів» — дату зарахування коштів на баланс платника, у т. ч. у разі здійснення часткового зарахування коштів (передоплата) відповідно до форми проведення розрахунку, код якої визначено у таблиці «Форми проведення розрахунку».

Це те, що поєднує додатки Д1 та Д2. Але, певна річ, є й відмінності у графах.

Так, наприклад, у графі 17 додатка Д1 «Біржовий курс» зазначають біржовий курс, розрахований на фондовій біржі, на якій відбулася операція з відчуження цінних паперів, а в графі 15 «Сума за операцією з відчуження цінних паперів/операцією з деривативами за ставкою 0 відсотків від суми, грн» згідно з умовами договору/контракту — суму за операцією з відчуження цінних паперів/операцією з деривативами, що є базою оподаткування, за ставкою оподаткування 0 відсотків. Відповідно 0 (нуль) ставиться у графі 16 «Сума особливого податку за ставкою 0 відсотків від суми, грн».

Натомість у графах 15 — 17 додатка Д2 «Сума за операцією з відчуження цінних паперів / операцією з деривативами, грн» проставляють суму згідно з умовами договору/контракту за операцією з відчуження цінних паперів/деривативів, що є базою оподаткування, у розрізі сум за ставками оподаткування (0,1 відсотка, 1,5 відсотка, 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). А сума особливого податку у гривнях, згідно зі встановленими ставками відповідно до кожної операції з відчуження цінних паперів, операцій з деривативами поза фондовою біржею, знайде своє відображення у графах 18 — 20 додатка Д2.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру