• Посилання скопійовано

Суть справи

Штрафи за РРО? Можливо, не цього року
З 01.01.2013 р. набрала чинності вимога обов'язкового подання звітності про використання РРО до податкових органів в електронному вигляді (п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Крім того, додатково до цієї норми були розроблені Вимоги №1057 та Порядок №1057, метою розробки яких було саме врегулювання всіх гострих питань створення та передачі звітної інформації з РРО до податкової. З 01.07.2013 р. за неподання електронної звітності передбачаються штрафи.

Проценти за фінансовим кредитом
Підприємство взяло кредит у банку, за рахунок якого придбало акції. У майбутньому планує їх продати. Цілком імовірно, може виникнути запитання: чи відносять нараховані проценти за кредит до складу податкових витрат? У бухобліку нараховані проценти потрібно капіталізувати чи це також витрати?

Амортизація філіями ОЗ, отриманих від ГП
Спробуємо розібратися от в якому питанні: чи амортизує філія основні засоби, отримані від головного підприємства, яке їх придбало? Адже суми амортизаційних відрахувань беруть участь у формуванні витрат з метою нарахування податку на прибуток. Проаналізуймо цю ситуацію у двох варіантах: якщо філія є самостійним платником податку на прибуток або якщо податок сплачує головне підприємство консолідовано.

Робота за сумісництвом
У попередніх номерах «Дебету-Кредиту» ми розглядали оформлення трудових відносин та порядок звільнення працівників. Сьогоднішня стаття присвячена розгляду особливої форми застосування найманої праці — роботи за сумісництвом.

Безоплатна передача товару платником ЄП
Підприємство — платник ПДВ на спрощеній системі оподаткування безоплатно передає 100 одиниць продукції іншому підприємству на загальній системі оподаткування. В акті передачі зазначено справедливу (звичайну) вартість товару, яка становить 120,00 грн за одиницю продукції. Як оформити таку передачу та які податкові наслідки у сторін операції?

Премія у день звільнення? Будь ласка!
На нашому підприємстві колективним договором встановлено, що оплата праці складається з окладу й обов'язкової щомісячної премії, розмір якої може встановлюватися в межах від 10% до 70% окладу. Конкретний розмір премії за підсумками кожного місяця визначається загальним наказом керівника по всьому підприємству. За графіком документообігу такий наказ видається тільки наприкінці місяця і централізовано доводиться до всіх підрозділів. Як провести повний розрахунок із працівником у день звільнення?

Облік податку на прибуток у МСФЗ
Передбачену в МСФЗ практику обліку та відображення у фінансовій звітності податку на прибуток критикують і користувачі, і укладачі звітності. Перші, як правило, наголошують, що інформація про відстрочені податки не є релевантною для оцінки перспектив діяльності підприємства та прийняття інвестиційних рішень, бо її важко пов'язати з майбутніми грошовими потоками. Iнші, своєю чергою, вказують на складність застосування МСБО 12 «Податки на прибуток» (далі — Стандарт або МСБО 12). У рамках одного матеріалу навряд чи можливо обговорити всі аспекти обліку податку на прибуток, але постараємося висвітлити ключові питання визнання та оцінки.

До змісту номеру