• Посилання скопійовано

Що нового

Позапланова перевірка: період проведення

! СГД

Держпраці та її територіальні органи проводять перевірки суб'єктів господарювання, віднесених до високого ступеня ризику, незалежно від системи оподаткування, обліку та звітності.

Позапланові перевірки проводяться за той період, порушення в якому стали підставою для її проведення. Під час планової перевірки, як правило, перевіряється період з часу останньої перевірки або останній календарний рік.

Перевірки проводяться шляхом вивчення документів, наданих роботодавцем. У разі коли для вивчення певного питання необхідні документи, термін зберігання яких закінчився, роботодавець має надати державному інспектору з праці акт знищення необхідних документів, оформлений у встановленому порядку.

У разі проведення невиїзної перевірки у приміщенні Держпраці України або її територіального органу оригінали первинних документів надаються керівником або його заступником чи іншою уповноваженою особою суб'єкта господарювання. У більшості випадків такі перевірки проводяться за бажанням керівників суб'єктів господарювання. Якщо СГД не має адміністративного приміщення, керівник може бути запрошений (а не викликаний) до приміщення Держпраці України або її територіальних органів.

Лист Держпраці від 24.05.2013 р. №210/21/01/2366-13


Встановлювати платіжні термінали повинні продавці, що використовують РРО

! СГД, що використовують РРО

Мінекономрозвитку нагадало, що суб'єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і які відповідно до закону використовують РРО, повинні здійснити перехід на обов'язкове приймання електронних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги).

Суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити можливість використання спеціальних платіжних засобів при здійсненні розрахунків за продані товари відповідно до законодавства.

Що стосується суб'єктів господарювання, які не використовують РРО, то законодавством не встановлено обов'язку щодо необхідності використання електронних платіжних засобів для здійснення розрахунків за продані товари такими суб'єктами.

Лист Мінекономрозвитку від 07.05.2013 р. №3502-06/16081-12


Фінансова відповідальність значно вища за кримінальну

! Платникам податків

За умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять до системи оподаткування, в значних розмірах (від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права посідати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Держкомпідприємництва нагадав, що термін давності для притягнення до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків у значних розмірах становить два роки.

При цьому граничні терміни застосування штрафних санкцій до платників податків становлять 1095 днів.

Застосування штрафних санкцій не звільняє платників податків від обов'язку сплатити до бюджету належні суми податкових зобов'язань, а також від застосування до них інших заходів, передбачених Податковим кодексом України.

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов'язання, зменшення суми бюджетного відшкодування або від'ємного значення суми ПДВ, то на платника накладається 25% штрафу (при повторному протягом 1095 днів порушенні щодо цього податку — 50% штрафу).

Отже, платник податків навіть при ухиленні від кримінальної відповідальності нестиме фінансову відповідальність, передбачену Податковим кодексом України, яка за розміром значно вища за кримінальну.

Лист Держкомпідприємництва від 25.04.2013 р. №3630/0/20-13


Підтвердження неформального навчання бухгалтерської професії не передбачене

! Бухгалтерам

Держцентр зайнятості звертає увагу на те, що професія «Бухгалтер» (код професії 3433) належить до розділу «спеціалісти», а не до робочих професій, тому підтвердження результатів неформального професійного навчання за цією професією чинним законодавством не передбачено.

Своєю чергою, професії «контролер-касир», «касир (у банку)», «касир торговельного залу» належать до робочих професій, тому в разі включення їх до переліку професій, щодо яких здійснюватиметься підтвердження результатів неформального професійного навчання, підтвердити відповідний рівень кваліфікації за цими професіями буде можливо.

Лист Держцентру зайнятості від 26.04.2013 р. №ДЦ-06-2427/0/6-13


Подорожній лист може бути розроблений самостійно

! Платникам податку на прибуток

Мінінфраструктури нагадало, що витрати, які враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат.

Подорожній лист є основним документом первинного обліку роботи автотранспортних засобів, який підтверджує витрати, пов'язані зі здійсненням перевезень, і як первинний бухгалтерський документ застосовується для бухгалтерського обліку відповідних господарських операцій, в тому числі списання витраченого палива і мастильних матеріалів.

Суб'єкти господарювання можуть застосовувати самостійно виготовлені бланки первинних документів, у тому числі подорожніх листів, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм, які, своєю чергою, передбачено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку.

Лист Мінінфраструктури від 23.04.2013 р. №4492/25/10-13


Лікарняний за дні відпочинку не оплачується

! Роботодавцям

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадав, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати, у разі настання в неї страхового випадку.

Також роз'яснено, що працівнику за період його тимчасової непрацездатності, що припала на день, який за наказом по підприємству визнано днем відпочинку, допомога по тимчасовій непрацездатності (компенсація втраченої заробітної плати) не нараховується.

У разі коли тимчасова непрацездатність працівника припала на день, який згідно з наказом по підприємству визнано робочим днем, допомога по тимчасовій непрацездатності за цей день надається на загальних підставах.

Допомога по вагітності та пологах надається за календарні дні, що припадають на період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Лист ФСС з ТВП від 22.02.2013 р. №01-06-430


Порядок призупинення фіноперацій з використанням платіжних карток

! Банкам

Нацбанк зазначив, що порядок призупинення здійснення операцій з використанням спеціального платіжного засобу встановлюється правилами платіжної системи і обумовлюється в договорі платіжної організації з емітентом.

Емітент має право прийняти рішення про призупинення здійснення операцій з використанням певного спеціального платіжного засобу, а також про вилучення спеціального платіжного засобу за наявності обставин, що можуть свідчити про незаконне використання такого засобу або його реквізитів, значно збільшеного ризику неспроможності платника виконати своє зобов'язання щодо сплати кредиту та процентів за ним, в інших випадках, установлених договором.

Крім того, Нацбанк рекомендує банку-емітенту передбачити у відповідному договорі з користувачем спеціального платіжного засобу право зупинити здійснення фінансових операцій з використанням такого засобу.

Але є деякі моменти, які банк-емітент має чітко визначити у внутрішньобанківських правилах:

1) порядок подання банком-емітентом інформації стосовно спеціальних платіжних засобів (платіжних карток), за якими здійснюється зупинення фінансових операцій до процесингової установи для внесення їх до стоп-списку;

2) перелік можливих ситуацій, що можуть виникати в разі такого зупинення фінансових операцій з використанням спеціальних платіжних засобів;

3) процедури такого зупинення фінансових операцій з використанням спеціальних платіжних засобів та порядок їх виконання;

4) форми і зміст документів за такими операціями, які використовуються в кожному окремому випадку, тощо.

Лист НБУ від 12.06.2013 р. №48-104/1396/6993


Як розрахувати середню зарплату для виплат за державним соцстрахуванням?

! Роботодавцям

ФСС з ТВП повідомив, що для розрахунку середньоденної заробітної плати при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності необхідно місячну тарифну ставку (посадовий оклад) поділити на середньомісячну кількість робочих днів (годин), установлену на підприємстві.

У цьому разі середньомісячну кількість робочих днів визначають шляхом ділення балансу робочого часу підприємства за календарний рік, у якому настав страховий випадок, на 12 місяців.

Лист ФСС з ТВП від 23.05.2013 р. №04-29-1326


Після ліквідації підприємства лікарняні виплачує ФСС з ТВП

! Роботодавцям

ФСС з ТВП зауважив, що до моменту припинення юрособи внаслідок ліквідації підприємства обов'язок надання та оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику, який перебуває на стаціонарному лікуванні, покладається на страхувальника.

Після повної ліквідації юрособи допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується цій особі виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем обліку ліквідованого підприємства як страхувальника.

Лист ФСС з ТВП від 20.05.2013 р. №01-06-1294


Роз'яснено питання щодо оподаткування ОСББ

! Неприбутковим організаціям

ДПСУ роз'яснила, що право неприбуткової організації на користування пільгами в оподаткуванні податком на прибуток виникає після внесення такої організації до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Від оподаткування звільняються доходи, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності та у вигляді пасивних доходів.

У разі якщо неприбуткова організація отримує дохід з інших джерел, ніж визначені пунктами 157.2 — 157.9 ст. 157 ПКУ, то така організація зобов'язана сплатити податок на прибуток.

Крім того, ДПСУ наголосила, що за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій передбачена відповідальність за нормами п. 120.1 ст. 120, а за порушення правил сплати (перерахування) податків — п. 126.1 ст. 126 ПКУ.

Отже, робиться висновок, на ОСББ покладається обов'язок подавати до контролюючих органів декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, та сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, які встановлені ПКУ.

Лист ДПСУ від 05.02.2013 р. №654/Ш/15-14-14


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГД, що використовують РРО

Міндоходів виклало у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій з урахуванням моделей реєстраторів, унесених відповідними наказами ДПС України та рішеннями Державної комісії з питань електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України.

При цьому втратив чинність наказ Міндоходів від 26.04.2013 р. №82.

Наказ Міндоходів від 04.06.2013 р. №144 чинний з 04.06.2013 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру