• Посилання скопійовано

Щодо віднесення до складу обігових коштів підприємства суми авансів, перерахованих підрядникам для здійснення капітального будівництва

Лист Міністерства доходів і зборів України від 18.04.2013 р. №1530/5/99-99-19-03-02-16

Щодо віднесення до складу обігових коштів підприємства суми авансів, перерахованих підрядникам для здійснення капітального будівництва

Суттєво. Звільнені від оподаткування податком на прибуток кошти можуть бути використані на поповнення власних обігових коштів.

! Платникам податку на прибуток

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо віднесення до складу обігових коштів підприємства суми авансів, перерахованих підрядникам для здійснення капітального будівництва, направлений Міністерством фінансів України листом від 06.03.2013 р. №31-08130-05-05-5/7237, і повідомляє.

Відповідно до п. 152.11 ст. 152 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) норми пункту 152.11 для платників податку, визначених пунктом 154.6 статті 154 цього Кодексу, застосовуються з урахуванням такого: суми коштів, не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, спрямовуються на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, і сплату відсотків за ними та/або поповнення власних обігових коштів.

Відповідно до п. 3 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. №73 (далі — П(С)БО 1), оборотні активи — гроші та їх еквіваленти, не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації або споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Грошові кошти (гроші) — готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Кошти (гроші) належать до оборотних активів і відображаються в розділі II. Оборотні активи Балансу (форма №1 «Звіт про фінансовий стан»).

Отже, звільнені від оподаткування податком на прибуток кошти за рахунок використання ставки нуль відсотків можуть бути використані платником, зокрема, на поповнення коштів, за умови що такі кошти використовуються виключно при розрахунках за операціями, пов'язаними з діяльністю платника податку, прибуток від якої звільняється від оподаткування.

У разі якщо суми коштів, не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку нуль відсотків, використані не за цільовим призначенням, такі кошти зараховуються до бюджету в першому кварталі наступного звітного року (п. 152.11 ст. 152 Кодексу).

Заступник міністра А. IГНАТОВ

До змісту номеру