• Посилання скопійовано

Щодо штатного розпису

Лист Міністерства соціальної політики України від 25.04.2013 р. №336/13/155-13

Щодо штатного розпису

Суттєво. Касир і бухгалтер — дві окремі професії, їх об'єднання в одну є помилкою.

! Роботодавцям

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув <...> звернення і повідомляє.

Чинним законодавством не визначено поняття «штатний розпис».

Відповідно до статті 64 Господарського кодексу України підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Штатний розпис є документом, що встановлює для даного підприємства, установи, організації структуру, штати і посадові оклади працівників. Штатний розпис містить назви посад, чисельність персоналу і оклади за кожною посадою (Юридичний словник, 1983 р., видання друге, перероблене й доповнене, під редакцією В. М. Бабія, Ф. Г. Бурчака, В. М. Корецького, В. В. Цвєткова).

Штатні розписи підприємств, установ, організацій, що фінансуються з бюджету, складаються відповідно до типової форми, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2002 р. №57.

Типова форма штатного розпису передбачає графи, де зазначаються назви структурних підрозділів і посад, кількість штатних одиниць, посадові оклади, надбавки і доплати, фонд заробітної плати за місяць.

Підприємства госпрозрахункової сфери використовують типову форму як методичну допомогу для розробки власної форми штатного розпису.

Згідно з Iнструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. №58 (зі змінами), записи до трудової книжки про назву роботи, професію або посаду, на яку прийнято працівника, виконуються відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі професій.

Водночас у розділі «Основні положення» Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — Класифікатор), затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327, передбачено, що на підприємствах, в установах та організаціях записи про роботу вносять в установленому порядку до трудових книжок працівників відповідно до професійних назв робіт, зазначених у Класифікаторі.

Отже, назви посад (професій), які передбачаються у штатному розписі, повинні відповідати Класифікатору.

Ухвалення, затвердження керівником підприємства штатного розпису проводяться шляхом видання спеціального локального нормативного акта (наказ, розпорядження), який визначатиме кількість працівників кожної професії з розподілом штатних одиниць за структурними підрозділами підприємства.

Наказ (розпорядження), яким затверджується штатний розпис, оформляється з дотриманням усіх вимог до організаційно-розпорядчої документації згідно з Національним стандартом України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003», затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 року №55, який поширюється на організаційно-розпорядчі документи (постанови, розпорядження, накази, положення, рішення, протоколи, акти, листи тощо), які створюються в результаті діяльності підприємств, установ, організацій та їх об'єднань усіх форм власності.

Виходячи з необхідності врегулювання і забезпечення прав працівників на працю, захист від незаконного звільнення і оплату праці, затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим, і відсутність останнього слід вважати порушенням вимог законодавства про працю, за яке роботодавець може нести адміністративну відповідальність відповідно до частини 1 статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Що стосується професії «Бухгалтер-касир», то відповідно до норм Класифікатора не допускається створення розширених назв професій через дефіс або з наведенням уточнень в дужках, крім передбачених у Класифікаторі.

Згідно з Класифікатором професійні назви робіт «Бухгалтер (з дипломом спеціаліста)» з кодом 2411.2 (професійна група «Аудитори та кваліфіковані бухгалтери», розділ «Професіонали»), «Бухгалтер» з кодом 3433 (професійна група «Бухгалтери і касири-експерти», розділ «Спеціалісти») і «Касир (на підприємстві, в установі, організації)» з кодом 4211 (професійна група «Касири та білетери», розділ «Технічні службовці») є окремими професіями.

Отже, об'єднання двох назв професій «Бухгалтер» і «Касир» є помилкою.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

До змісту номеру