• Посилання скопійовано

Орендодавець може забезпечити орендаря пальним, передавши талони на ПММ за актом приймання-передачі

Оформлюємо договір оренди авто між фірмами. Разом з авто згідно з договором оренди потрібно передати талони на бензин, придбані на АЗС. Яким документом зафіксувати передачу талонів?

Договір оренди транспортного засобу може передбачати, що ПММ на орендований автомобіль забезпечує орендодавець. У цьому випадку розміром орендної плати може бути передбачена відповідна компенсація витрат на пальне, понесених наймодавцем. Якщо підприємство-орендодавець придбаває у третьої особи талони на ПММ і приймає рішення забезпечити ними орендаря, то відповідну кількість талонів має бути передано орендарю шляхом оформлення акта приймання-передачі. Орендодавець обліковує придбані талони за субрахунком 203 «Паливо». Для того щоб розрізняти в обліку паливо, яке вже отримане, і талони на нього, підприємство може вести облік талонів на спеціальному субрахунку, наприклад, 2032 «Талони на паливо». Якщо орендодавець придбаває талони на ПММ спеціально для продажу орендареві, їх облік можна вести і за рахунком 28 «Товари», створивши, наприклад, субрахунок 2811 «Талони на паливо для продажу». Для операції з передачі талонів орендодавцем орендарю ліцензія не потрібна.

У момент передачі талонів орендареві орендодавець списує в себе їх відповідну кількість. Одночасно відображається реалізація таких талонів: дохід кореспонденцією Д-т 377 К-т 719 (702), витрати — за Д-т рахунка 943 (902) у кореспонденції з К-т 2032 (281). Таким чином, у бухгалтерському обліку зазначені суми потраплять до витрат орендодавця одночасно з доходом від реалізації палива. На підставі первинних документів від АЗС орендодавець зможе врахувати вартість реалізованого ПММ у складі податкових витрат.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру