• Посилання скопійовано

Щодо закриття рахунків юридичних осіб, які припинили свою діяльність

Лист НБУ від 24.10.2012 р. №25-112/2307-10083

Щодо закриття рахунків юридичних осіб, які припинили свою діяльність

Суттєво. У разі якщо кошти за недіючими рахунками не були витребуваними клієнтом, банк набуває право власності на ці кошти за набувальною давністю.

! Банкам

На численні звернення банків щодо закриття поточного рахунка на підставі документа, виданого державним реєстратором в порядку, установленому законодавством України, який підтверджує державну реєстрацію припинення юридичної особи, повідомляємо.

Державна реєстрація припинення юридичної особи проводиться відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон).

Відповідно до статті 33 Закону юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам — правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених Законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно з вимогами пункту 20.1 глави 20 Iнструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. №492, банк має право закрити поточний рахунок юридичної особи на підставі, зокрема, документа, виданого державним реєстратором у порядку, установленому законодавством України, який підтверджує державну реєстрацію припинення юридичної особи.

При цьому мають місце випадки, коли на рахунку, що підлягає закриттю, є залишки коштів, за якими клієнт не звертається.

Для обліку коштів клієнтів — юридичних осіб, що ліквідовані, рекомендуємо використовувати рахунок 2903 «Кошти клієнтів банку за недіючими рахунками», який призначено для обліку кредиторської заборгованості банку перед клієнтами за недіючими рахунками.1

1 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, затверджена постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 р. №280.

Згідно з частиною третьою статті 344 Цивільного кодексу України, якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на рухоме майно — через п'ять років з часу спливу позовної давності.

Таким чином, у разі якщо кошти за недіючими рахунками не були витребуваними клієнтом, банк набуває право власності на ці кошти за набувальною давністю, і вони можуть бути визнані як оподатковуваний дохід банку.

Заступник голови В. ПРОХОРЕНКО

До змісту номеру