• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПС у м. Києві від 02.10.2012 р. №6239/10/06-408

Цікаве питання розглянув податковий орган у м. Києві в коментованому листі. Правда, це відповідь на чийсь конкретний запит, тож такою відповіддю, відповідно до п. 52.2 ПКУ, може керуватися винятково платник податків, якому її надано. Проте зазначимо, що це далеко не позитивна консультація.

Коротко нагадаємо історію питання, якому присвячений коментований лист. З третього серпня 2012 року набрав чинності Закон №50911, яким тимчасово, на десять років, з 1 січня 2013 року запроваджується як звільнення від ПДВ операції з постачання програмної продукції (підрозділ 2 розділу XX ПКУ доповнено новим п. 26), так і особливе оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції (підрозділ 10 розділу XX ПКУ доповнено новим п. 15). Докладніше про ці зміни ми писали в «ДК» №33/2012.

1 Закон України від 05.07.2012 р. № 5091-VI «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції».

У своєму листі ДПС у м. Києві нагадує, які саме операції вважатимуться операціями з постачання програмної продукції з метою оподаткування, а точніше — звільнення від оподаткування ПДВ. Також у листі зазначено, що суб'єкти індустрії програмної продукції (далі — СIПП) мають зареєструватися в податкових органах як такі суб'єкти — звичайно, за виконання певних умов, які перелічені в пп. 1.4 п. 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Нагадаємо, що види економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт та надання послуг в індустрії програмної продукції в цілях визначення наявності права СIПП на застосування особливостей оподаткування перелічені в пп. 1.5 пункту 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Звичайно ж, у разі невідповідності критеріям з пп. 1.4 п. 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ СIПП відповідно до пп. 1.7 цього ж пункту та підрозділу розділу XX ПКУ, зокрема, «...вважається платником відповідних податків на загальних підставах з першого числа звітного (податкового) кварталу, в якому була допущена така невідповідність». Напевно, на підставі саме цієї норми ДПС у м. Києві робить грандіозний висновок, який цитуємо дослівно «...звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції поширюється на суб'єктів господарювання, які включені до реєстру суб'єктів, які застосовують особливості оподаткування діяльності в індустрії програмної продукції та мають свідоцтво про реєстрацію такого суб'єкта як суб'єкта, який застосовує особливості оподаткування». З такого висновку випливає, що ті платники ПДВ (у тому числі і ті, які застосовують спрощену систему оподаткування), які здійснюють операції з постачання програмної продукції, для того щоб скористатися пільгою, визначеною п. 26 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, попередньо повинні зареєструватися як СIПП й отримати відповідне свідоцтво.

На нашу думку, такий висновок далекий від істини, і от чому. Фактично пункт 15, яким, відповідно до Закону №5091, був доповнений підрозділ 10 розділу XX ПКУ і яким встановлюються особливості оподаткування СIПП, говорить (у своєму підпункті 1.2) про особливості оподаткування саме податком на прибуток видів економічної діяльності, якими може займатися СIПП. Жодним зі своїх підпунктів п. 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ не визначає умов щодо оподаткування іншими податками (в тому числі ПДВ чи єдиним податком). Підрозділ 2 розділу XX ПКУ відповідає за особливості справляння якраз ПДВ. Тому саме цей підрозділ був Законом №5091 доповнений пунктом 26 (треба бути уважним, бо підрозділ 2 містить два пункти 26, але перший п. 26 внесений Законом №4834), яким якраз передбачено звільнення від ПДВ операцій з постачання програмної продукції і який жодним чином не згадує, що таке звільнення стосується винятково СIПП, які включені до реєстру суб'єктів, що застосовують особливості оподаткування діяльності в індустрії програмної продукції, та які мають свідоцтво про реєстрацію таким суб'єктом. Крім того, цей пункт 26 не містить жодних посилань на ще якісь обмеження, передбачені п. 15 підрозділу 10 розділу XX ПКУ чи іншими пунктами ПКУ. Тому всі платники ПДВ, незалежно від того, чи зареєстровані вони як СIПП, які мають операції з постачання:

1) результатів комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів;

2) криптографічних засобів захисту інформації —

тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ, причому, як слушно нагадує коментований лист, відмовитися від такого звільнення СГД не може.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру