• Посилання скопійовано

Коментар

Постанова ПФУ від 05.10.2012 р. №18-1

До Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування1 (далі — Порядок) будуть внесені певні зміни постановою правління ПФУ від 05.10.2012 р. №18-1 (набирає чинності з 16.12.2012 р.). Розгляньмо найцікавіші та найважливіші з них.

1 Затверджено постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-6.

Так, повідомлення (за формою згідно з новим додатком 1 до Порядку) про встановлення класу професійного ризику виробництва платнику ЄСВ надсилається (вручається) (оновлений п. 2.4 Порядку):

— юрособам — наступного робочого дня з дня взяття на облік в органі ПФУ;

— ФОП-підприємцям, які використовують найману працю, — наступного робочого дня з дня одержання органом ПФУ з держслужби зайнятості повідомлення про реєстрацію трудового договору (контракту) між підприємцем та працівником.

Якщо ж платник ЄСВ не згоден із встановленим класом професійного ризику виробництва, він має право протягом десяти робочих днів після отримання від органу ПФУ повідомлення про встановлення класу провести узгодження класу професійного ризику виробництва з робочим органом виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків. На поточний момент у п. 2.4 Порядку зазначено, що в разі незгоди із встановленим розміром ЄСВ платник ЄСВ протягом 10 робочих днів з дня надходження повідомлення про взяття на облік мав право звернутися до органу ПФУ з письмовою заявою про зміну розміру ЄСВ. А з 16.12.2012 р. письмову заяву про зміну розміру єдиного внеску до органу ПФУ подавати не треба буде, адже це питання узгоджується платником ЄСВ з робочим органом виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків. На жаль, процедури такого узгодження ні в Порядку, ні в інших нормативних актах не затверджено, отже, чекаємо на коментарі від ПФУ з цього приводу.

Також з 16.12.2012 р. орган ПФУ обов'язково повідомлятиме платника ЄСВ про зміну класу професійного ризику виробництва за формою згідно з новим додатком 2 до Порядку.

Варто зазначити, що ПФУ виклав у новій редакції всю главу 3 Порядку, яка стосується взяття на облік відокремлених підрозділів юросіб. Щоправда, зміни, внесені новою редакцією, були лише косметичними. Але варто звернути увагу на те, що з 16.12.2012 р. повідомлення про встановлення класу професійного ризику виробництва надсилається (вручається) платнику ЄСВ (відокремленому підрозділу) наступного робочого дня з дня взяття на облік в органі ПФУ за формою згідно з новим додатком 1 до Порядку.

Зазначимо, що з 16.12.2012 р. до Порядку додали два нові додатки:

— додаток 1 «Повідомлення про встановлення класу професійного ризику виробництва»;

— додаток 2 «Повідомлення про зміну класу професійного ризику виробництва».

З 16.12.2012 р. дотеперішні додатки 1 — 9 до Порядку слід вважати відповідно додатками 3 — 11.

Крім того, з 16.12.2012 р. з'явиться у новій редакції додаток 3 (за новою нумерацією) «Повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску» до Порядку.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру