• Посилання скопійовано

Щодо предмета перевірок Держпраці

Лист Державної інспекції України з питань праці від 03.08.2012 р. №2781/21/07/01-12

Щодо предмета перевірок Держпраці

Суттєво. Держпраці нагадує, що цей орган здійснює заходи державного нагляду (контролю) щодо фізичних осіб — підприємців і юридичних осіб у частині дотримання ними законодавства про працю, а не у сфері господарської діяльності.

! Роботодавцям

Державна інспекція України з питань праці розглянула Ваше звернення від 13.07.2012 р. і повідомляє.

Згідно зі ст. 3 Закону України від 23 лютого [2012 року] №4448-VI «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців і юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» органам державного нагляду (контролю), їх посадовим особам забороняється здійснювати щодо фізичних осіб — підприємців і юридичних осіб заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, не передбачені цим Законом.

Згідно з Конвенцією Міжнародної організації праці №81 1947 року «Про інспекцію праці в промисловості», якою керується у своїй діяльності Державна інспекція України з питань праці та її територіальні органи, головними завданнями системи інспекцій праці є забезпечення дотримання законодавства про працю, а саме: умов праці та охорони працівників під час їх роботи, норми тривалості робочого дня, заробітної плати, безпеки праці, охорони здоров'я і благополуччя, використання праці дітей і підлітків, доведення до відома компетентного органу інформації про недоліки і зловживання та з інших подібних питань.

Відповідно до Указу Президента України від 06.04.2011 р. №386/2011 «Про Положення про Державну інспекцію України з питань праці» Держпраці України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю, зайнятість населення, законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленим народженням і похованням, на випадок безробіття в частині призначення нарахування і виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Таким чином, Держпраці здійснює заходи державного нагляду (контролю) щодо фізичних осіб — підприємців і юридичних осіб у частині дотримання ними законодавства про працю, а не у сфері господарської діяльності.

Заступник директора департаменту контролю за дотриманням законодавства
про працю та зайнятість — начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю А. КОНОВАЛОВА

До змісту номеру