• Посилання скопійовано

Розрахунок за цінні папери з нерезидентом у гривнях є можливим

Фізособа — резидент України купує у юрособи-нерезидента українські цінні папери. Чи можливо здійснювати розрахунки за цією операцією через посередника — представника нерезидента? Чи можна заплатити представникові нерезидента готівкою у гривнях?

На жаль, вичерпно відповісти на ваше запитання неможливо, бо у кожній країні є свій порядок продажу цінних паперів, а також свої правила посередницької діяльності на фондовому ринку.

Проте, якщо операція здійснювалася на території України, чинне законодавство говорить: так, резидент України може придбати українські цінні папери у нерезидента через посередника, проте такий посередник повинен бути юрособою та мати ліцензію на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку України. Такі вимоги до учасників фондового ринку, в т. ч. які здійснюють на ньому посередницьку діяльність, встановлено п. 2 ст. 2 і ст. 16 Закону №34801. При цьому особа, що придбаває або продає через посередника цінні папери, не здійснює професійної діяльності на фондовому ринку і, отже, ліцензії не потребує.

1 Закон України від 23.02.2006 р. №3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок».

Правила посередницької діяльності при торгівлі цінними паперами в Україні встановлено рішенням Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку від 12.12.2006 р. №1449. Згідно з цими правилами, якщо договір укладається між торговцем цінними паперами та клієнтом, який професійним торговцем цінними паперами не є, такий договір повинен бути договором на брокерське обслуговування (у номері договору обов'язковими є букви БО). Згідно з п. 2 ст. 17 Закону №3480, брокерська діяльність передбачає укладення торговцем цінними паперами цивільно-правових договорів (договір комісії, доручення) щодо цінних паперів від свого імені або від імені іншої особи (довірителя), за дорученням і за рахунок такої іншої особи. Отже, на руках у фізособи-покупця, крім договору на брокерське обслуговування, буде договір купівлі-продажу цінних паперів, укладений між ним та нерезидентом (від імені якого виступатиме довірена особа — брокер).

Чинне валютне законодавство дозволяє розрахунки з нерезидентами у гривнях у межах торгового обороту, але тільки через уповноважені банки (ст. 7 Декрету КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю»). Отже, якщо договором купівлі-продажу буде встановлено, що розрахунок із нерезидентом-продавцем здійснюватиметься у гривнях, то фізособа буде зобов'язана заплатити за цінні папери у гривнях через поточний рахунок, відкритий у будь-якому банку України.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру