• Посилання скопійовано

Обкладення ПДВ операцій з постачання послуг транзитного перевезення

Якщо підприємство здійснює транзитне перевезення (Відень-Москва) і на митниці України такому підприємству оформлюють другу CMR (тобто одне перевезення оформлене двома CMR: Відень-Чоп; Чоп-Москва), то чи вважається таке перевезення транзитним? Чи можна його вважати міжнародним? ПДВ за ставкою 0% чи без ПДВ?

Згідно з п. 197.8 ПКУ, звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг з перевезення (переміщення) пасажирів та вантажів транзитом через митну територію України, а також з постачання послуг, пов'язаних із таким перевезенням (переміщенням).

Згідно зі ст. 90 МКУ1, транзит — це митний режим, відповідно до якого товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між двома митними органами України або у межах зони діяльності одного митного органу без будь-якого використання цих товарів, без сплати митних платежів та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Відповідно до ст. 93 нового МКУ товари, транспортні засоби комерційного призначення, що переміщуються у митному режимі транзиту, повинні:

1) перебувати у незмінному стані, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування і зберігання;

2) не використовуватися з жодною іншою метою, крім транзиту;

3) бути доставленими у митний орган призначення до закінчення строку, визначеного статтею 95 цього Кодексу;

4) мати неушкоджені засоби забезпечення ідентифікації у разі їх застосування.

Також згідно зі ст. 1 Закону №11722 транзит вантажів — це перевезення транспортними засобами транзиту транзитних вантажів під митним контролем через територію України між двома пунктами або у межах одного пункту пропуску через державний кордон України. Статтею 5 Закону №1172 визначено, що транзитними вантажами є насипні, наливні, навалочні, штучні, тарно-штучні товари, вантажобагаж, що прийняті до перевезення згідно з договором (контрактом). Такі вантажі, а також транспортні засоби транзиту і контейнери вважаються прохідними через територію України, у разі якщо проходження цих вантажів з перевантаженням, складуванням, подрібненням на партії, зміною транспортного засобу транзиту чи без таких операцій є частиною повного маршруту перевезення, що розпочинається і закінчується за межами території України. Отже, у нашому випадку таке перевезення вантажу вважатиметься транзитним, а тому така операція буде звільнена від обкладення ПДВ відповідно до п. 197.8 ПКУ.

1 Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.

2 Закон України від 20.10.99 р. №1172-XIV «Про транзит вантажів».

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру