• Посилання скопійовано

Міжнародні перевезення, оформлені єдиним перевізним документом, обкладаються ПДВ за ставкою 0%

Ми — українське підприємство, яке займається транспортними перевезеннями. Як правильно обкладаються ПДВ транзитні перевезення вантажів? Наприклад, якщо маршрут перевезення: Німеччина — Вороніж (Росія). Чи правильно нараховувати ПЗ з ПДВ так: Німеччина — митний кордон України — ПДВ 0%; митний кордон України — митний кордон Росії — без ПДВ; митний кордон Росії — Вороніж (Росія) — 0%.

Оподаткування послуг у ЗЕД залежить від місця надання послуг, яке визначається у ст. 186 ПКУ. У разі транспортних послуг (перевезень) місце надання таких послуг визначається п. 186.4 ПКУ, і це місце реєстрації постачальника послуг. Оскільки Ви зареєстровані як суб'єкт господарської діяльності в Україні, такі послуги вважатимуться наданими на території України.

Згідно з пунктом «а» пп. 195.1.3 ПКУ, послуги з міжнародного перевезення вантажів залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіаційним транспортом обкладаються ПДВ за ставкою 0%. При цьому перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Відповідно до ст. 9 Закону України від 01.07.2004 р. №1955-IV «Про транспортно-експедиційну діяльність», перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту (або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні). Такими документами можуть бути:

— авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);

— міжнародна автомобільна накладна (CMR);

— накладна СМГС (накладна УМВC);

— коносамент (Bill of Lading);

— накладна ЦIМ (CIM);

— вантажна відомість (Cargo Manifest).

Якщо на перевезення вантажів з Німеччини до Росії з транзитом через Україну складено один із згаданих вище міжнародних перевізних документів, до того ж він є єдиним, тобто оформляється на весь маршрут такого перевезення, то до всієї вартості перевезення застосовується ставка 0%. При цьому ви як перевізник складаєте податкову накладну. У реквізитах покупця в ній зазначаються найменування й адреса замовника, навіть якщо він є нерезидентом або неплатником ПДВ (у цьому випадку у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» і «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль, а у верхній лівій частині ПН проставляється відмітка «Х», у типі причин — «Постачання неплатнику податку».). Обсяг постачання (базу оподаткування) потрібно відобразити у графі 9 податкової накладної, оскільки, як ми встановили вище, операції транспортного перевезення з метою оподаткування є послугами, наданими на митній території України. Така податкова накладна виписується у двох примірниках, але в разі, якщо замовник є неплатником ПДВ, обидва примірники залишаються у постачальника. Відображається вона у реєстрі податкових накладних, а вартість таких послуг — у декларації з ПДВ у рядку 2.2.

Якщо ж такого єдиного документа немає і частину зазначеного маршруту, що пролягає митною територією України, оформлено товарно-транспортною накладною1, то вартість таких послуг оподатковуватиметься за ставкою 20%. У цьому випадку податкова накладна оформлюється так само, але обсяг постачання (база оподаткування) відображається у графі 8. Вартість таких послуг без ПДВ і ПЗ з ПДВ, що виникає у зв'язку з наданням таких послуг, відображаються, відповідно, у колонках А і Б рядка 1 декларації з ПДВ.

1 Форму товарно-транспортної накладної затверджено спільним наказом Мінтрансу і Мінстату від 29.12.95 р. №488/346.

Звертаємо вашу увагу, що дата виникнення ПЗ за договорами про міжнародне перевезення товарів встановлюється п. 187.1 ПКУ і визначається за подією, що сталася раніше, — за датою надходження коштів на поточний рахунок перевізника або за датою оформлення документів, що свідчать про надання послуг з перевезення. Якщо першою подією було надходження грошей і оподаткування цієї операції потрібно встановити ще до оформлення єдиного перевізного документа, радимо звернутися до договору про транспортне перевезення. Маршрут перевезення і вид транспорту, яким перевозитиметься вантаж, зазначено саме там. Для спрощення оподаткування операції радимо у договорі визначити, якими документами оформлятиметься таке перевезення: єдиним проїзним документом (із зазначенням виду документа) або ж кількома документами між пунктами маршруту. Виходячи з цього у договорі на момент отримання передоплати можна встановити, якими податками і за якою ставкою потрібно її обкласти та які податкові документи оформити.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру