• Посилання скопійовано

ПДВ при постачанні транспортно-експедиторських послуг нерезиденту

Наше підприємство надає транспортно-експедиторські послуги нерезиденту. Чи буде ПДВ при наданні таких послуг?

Пригадаймо, що відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно зі ст. 186 ПКУ.

А ось уже згідно з пп. «ж» п. 186.3 ПКУ місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Тож виходить: якщо транспортно-експедиторські послуги надаються замовнику-резиденту, то такі послуги потрапляють під ПДВ за ставкою 20%, а якщо нерезиденту — не підпадають під об'єкт обкладення ПДВ.

Та слід звернути увагу на останні віяння з боку ДПСУ. Так, у листі від 24.04.2012 р. №11854/7/15-3417-26 (див. «ДК» №27/2012) податківці зазначали: якщо нерезидент отримує транспортно-експедиторські послуги через своє представництво в Україні (тобто безпосереднім отримувачем послуг є представництво нерезидента), «то місце поставки послуги знаходиться на митній території України, і в цьому разі операція постачання послуг є об'єктом обкладення ПДВ». Таку саму думку вони висловили і в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку обкладення ПДВ транспортно-експедиторської діяльності1. Зокрема, вони уточнили, що «у разі якщо замовником перевезення вантажів митною територією України є нерезидент України (що не має постійного представництва на митній території України), то транспортно-експедиторські послуги, які надаються експедитором (незалежно від того, резидентом чи нерезидентом), не є об'єктом обкладення податком на додану вартість».

1 Затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №610.

Отже, якщо послуги транспортного-експедирування ми надаємо постійному представництву нерезидента на митній території України, то фактично така операція підпадає під 20% ПДВ. I хоча такий підхід можна вважати фіскальним, варто очікувати, що податківці вимагатимуть дотримуватися висловленої ними позиції.

А ось операція з постачання транспортно-експедиторських послуг нерезиденту (крім його постійних представництв на митній території України) не підпадає під об'єкт обкладення ПДВ.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру