• Посилання скопійовано

Дві причини коригування ПДВ: як скласти РК?

Після постачання товару за домовленістю з покупцем (платником ПДВ) було вирішено зменшити ціну на товар. Крім того, клієнт повернув нам частину товару, яка виявилася неякісною. Як в такому разі оформити розрахунок коригування до однієї податкової накладної?

Спочатку пригадаймо, що відповідно до п. 201.4 ПКУ ПН виписують у двох примірниках у день виникнення податкових зобов'язань продавця (за першою з подій — поставки товарів/послуг або отримання коштів за товари/послуги). При цьому оригінал ПН видають покупцю, а копію постачальник товарів/послуг залишає собі.

А тепер про основне. Так, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості (зокрема, у зв'язку з переглядом цін, перерахунком при поверненні товарів/послуг або при поверненні постачальником суми попередньої оплати за товари/послуги), то суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та відповідно отримувача товарів/послуг підлягають відповідному коригуванню (п. 192.1 ПКУ).

Дата проведення коригування визначається за тими самими правилами, що й дата виникнення ПЗ з ПДВ. Отже, при зміні суми компенсації вартості товарів/послуг чи поверненні товарів/послуг для перерахунку ПДВ діє правило першої події згідно з п. 187.1 ПКУ. Докладніше про порядок коригування ПДВ читайте в «ДК» №20/2012.

Для самого проведення коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ слід виписати Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — РК), як цього вимагає (п. 18 Порядку №13791). При цьому порядок складання, реєстрації, зберігання РК такий самий, як і для ПН. Оригінал РК надають покупцю товарів/послуг, а копія залишається у продавця (п. 19 Порядку №1379).

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. №1379.

Виходячи з того, що коригування ПДВ при зміні суми компенсації вартості товарів/послуг чи поверненні товарів/послуг для перерахунку ПДВ слід проводити за правилом першої з подій, тож фактично за датою виникнення причин для коригування ПДВ вам треба виписати РК.

Так, якщо зменшення ціни на товар та повернення постачальнику товару відбулося в різні дні, хоча і в одному податковому періоді, вам слід виписати два окремі РК.

Якщо ж зміни, які призвели до коригування ПДВ (ми зменшили ціну, і нам відразу повернули частину товару), відбулися в один день, то ніщо нам не заважає виписати один РК (на одну ПН) на дві причини. Звісно, прямо в Порядку №1379 це не передбачено. Але на таку можливість вказує сама форма РК. Лише зауважимо, що ніхто не забороняв виписувати в такій ситуації і два окремі РК. I наголосимо — для складання єдиного РК важливим є те, що причини для коригування повинні виникати за однією ПН.

При заповненні єдиного РК на дві причини коригування ПДВ вам слід дотримуватись загальних правил складання цього документа. Ми лише зауважимо, що, звісно ж, обидві причини коригування ПДВ слід відобразити окремими рядками в РК. Загальний підсумок за таким особливим РК ви підіб'єте в рядку «Усього» та відповідно суму з ПДВ — у рядку «Сума коригування податкового зобов'язання та податкового кредиту».

Насамкінець зауважимо, що якщо ПН, до якої ви виписали РК, підлягає реєстрації в ЄРПН, то не забудьте такий РК перед передачею його клієнту теж зареєструвати в ЄРПН (п. 19 Порядку №1379).

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру