• Посилання скопійовано

Виправлення помилки щодо таблиці 5 додатка 4

На нашому підприємстві в травні 2012 року звільнився один працівник. Але, подаючи звітність з ЄСВ за травень, ми не вказали його в таблиці 5. Підкажіть, будь ласка, як виправити цю помилку? Які санкції загрожують за таку помилку?

Таку помилку виправляють згідно із п. 5.6 Порядку №22-21.

1 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. №22-2.

За цією нормою, у разі якщо в таблиці 5 додатка 4 до цього Порядку страхувальник не зазначив застраховану особу, з якою було укладено або розірвано трудовий договір за попередній період, він повинен подати разом зі звітом за поточний звітний період ще один звіт за попередній період. На нашу думку, хоча це й не зазначено в п. 5.6 Порядку №22-2, такий звіт за попередній період страхувальник може подати й окремо від звіту за той період, у якому було виявлено помилку. Додатковий звіт за попередній період для виправлення зазначеної у питанні помилки повинен містити:

— титульний аркуш (перелік таблиць звіту);

— таблицю 5 з даними на цю застраховану особу із зазначенням статусу таблиці — «додаткова».

Щодо штрафних санкцій зазначимо таке. Помилка, наведена у запитанні, здається дрібною, такою, яка не призведе до тяжких наслідків ні для працівника, ні для ПФУ. А тому багатьом страхувальникам здається, що її можна навіть і не виправляти.

Але якою б дрібною не була помилка, вона спотворює персоніфіковані дані про працівника, які зберігаються ПФУ. А подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування (ч. 1 ст. 26 Закону про ЄСВ1), хоч і не призводить до фінансових санкцій щодо страхувальника-юрособи, але передбачає накладення адміністративних штрафів на посадових осіб страхувальника. А штрафи ці чималенькі (ст. 165-1 КпАП):

— при першому протягом року притягненні до відповідальності — штраф від 20 до 30 н. м. д. г. (340 — 510 грн у 2012 р.);

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

— при кожному наступному притягненні протягом календарного року за таке саме порушення — штраф від 30 до 40 н. м. д. г. (510 — 680 грн у 2012 р.).

Отже, виправляючи помилку в таблиці 5 додатка 4, бухгалтер рятує себе від сплати адмінштрафів.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру