• Посилання скопійовано

Відображення в декларації з ПДВ послуг з міжнародного перевезення

Платник ПДВ надав послугу з міжнародного перевезення вантажу. Така операція, з погляду платника, обкладається ПДВ за ставкою 0%. У декларації з ПДВ цю суму було відображено в рядку 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою». А після подання декларації був дзвінок із ДПС з проханням надати й додаток Д6 до такої декларації. Проте рядок 2.2 не передбачає такого застосування. Як бути платникові ПДВ?

На нашу думку, платник ПДВ у цьому разі цілком має рацію: жодного додатка Д6 до декларації з ПДВ за операцією міжнародного перевезення вантажу він подавати не повинен, а саму таку операцію відображено в декларації з ПДВ правильно.

Платник ПДВ відобразив вартість послуг з міжнародного перевезення вантажу в рядку 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою», яка відноситься до рядка 2, в якому відображаються «Операції, що оподатковуються за нульовою ставкою». Перелік операцій, які обкладаються ПДВ за ставкою 0%, встановлено в ПКУ, в тому числі у статті 195. Підпункт 195.1.3 ПКУ передбачає обкладення ПДВ за ставкою 0% операцій з постачання послуг міжнародного перевезення пасажирів і багажу, а також вантажів залізничним, автомобільним, морським, річковим і авіаційним транспортом.

При цьому перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Якщо умови, пп. 195.1.3 ПКУ перевізником дотримані, то вартість такого постачання відображається в рядку 2.2 декларації з ПДВ, що й було зроблено.

Що ж до додатка Д6, то виходячи з форм декларації з ПДВ і самого такого додатка, які затверджені наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492, такий додаток подається тільки у разі заповнення рядків декларації 3, 4, 5 і підприємствами (організаціями) інвалідів. При заповненні рядка 2.2 декларації з ПДВ цей додаток не подається.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру