• Посилання скопійовано

Суть справи

І знову... зміни в ПКУ, що стосуються усіх!
«Свіжоспечений» Закон №5083 (опубліковано у «Голосі України» від 11.08.2012 р. №147) вносить чергові зміни до багатьох положень ПКУ.
Податковий кодекс з усіма змінами передплатники отримають наступного тижня. А у «ДК» №36 ми докладно розглянемо ці податкові новації та їхні наслідки для платників податків. Cьогодні ж пропонуємо вашій увазі експрес-огляд основних змін.

Пільги з податку на прибуток: роз'яснює ДПС
Питання набуття пільг з податків та зборів завжди були в полі зору СГД. Проте виконати законодавчі вимоги для отримання цих пільг зазвичай дуже непросто — на перешкоді стає нечіткість формулювання цих вимог. Коментовані УПК №584 та УПК №578 присвячено обрахунку суми пільги з податку на прибуток та нульовій ставці цього податку. Погляньмо, чи стануть вони бухгалтерам у пригоді.

ЦП в обліку: дата визначення витрат
Облік цінних паперів викликав чимало запитань у платників податків. На перший погляд усе сприймалося як спадок від колишнього «ціннопаперового» п. 7.6 Закону про прибуток. Проте аналіз норм ПКУ, присвячених обліку цінних паперів, свідчить про те, що не все так однозначно, зокрема, з датою визначення «ціннопаперових» витрат. В УПК №579 (див. «ДК» №34/2012) податківці висловили свою точку зору. Поговорімо про це докладніше.

ДПСУ про узгоджені податкові зобов'язання
Головний державний податковий орган видав низку листів, які стосуються термінів надсилання податкових повідомлень-рішень (ППР), їх відкликання та сплати податкових зобов'язань за рішеннями судів. Розгляньмо наведені питання докладніше.

Оцінка нерухомості для цілей оподаткування
Своїм наказом від 14.05.2012 р. №539 (див. «ДК» №34/2012) Мінфін затвердив Порядок ведення Переліку суб'єктів оціночної діяльності — суб'єктів господарювання, уповноважених здійснювати оцінку майна для цілей оподаткування, нарахування та сплати інших обов'язкових платежів відповідно до законодавства. Проаналізуймо його основні положення.

Посередницький експорт: оподаткування та облік
Товар передано від резидента А (комітент) до резидента Б (комісіонер) за договором комісії для подальшого експорту нерезиденту (покупець). Операція непроста і може викликати у бухгалтера чимало запитань. Пропонуємо наше бачення оподаткування у такій ситуації.

До змісту номеру