• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Методрекомендації щодо приймання та обробки податкової звітності

! Платникам податків

ДПСУ привела у відповідність до норм ПКУ Методичні рекомендації щодо приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків в органах ДПСУ.

Зокрема, в Методрекомендації внесено такі додатки:

1) регламент комп'ютерної обробки документів податкової звітності платників, що містить інформацію про терміни подання всіх форм податкової звітності;

2) довідник причин, з яких податкова звітність не вважається податковою декларацією, що містить 16 позицій, зокрема якщо декларація заповнена та подана не у повному обсязі (декларація без обов'язкових додатків, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних або додатка без декларації).

Наказ Державної податкової служби від 14.06.2012 р. №516 чинний з 14.06.2012 р.


Довідку про відсутність податкового боргу можна отримати в електронній формі

! Платникам податків

ДПСУ зазначає, що для всіх платників податків, що подають податкову звітність в електронному вигляді, запроваджено новий електронний податковий сервіс з отримання Довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів в електронній формі за електронним запитом платника.

Це дозволяє органам ДПС видавати платникові довідку в електронному вигляді на підставі поданої ним електронної заяви. Така довідка формується в автоматичному режимі і направляється засобами електронного зв'язку за електронною адресою (e-mail) платника.

Разом з тим ДПСУ направляє для використання в роботі наказ ДПСУ від 06.07.2012 р. №585, відповідно до якого платник, який отримав довідку в електронному вигляді, може звернутися в Центр обслуговування платників податків (ЦОПН) для отримання Довідки в паперовому вигляді.

У такому випадку платник звертається до відповідального працівника залу (секції) видачі довідок та дозвільних документів ЦОПН для перевірки факту видачі органом ДПС Довідки в електронному вигляді. У разі підтвердження такого факту відповідальний працівник ЦОПН негайно повідомляє керівника підрозділу погашення податкового боргу про звернення платника, який забезпечує негайну підготовку і підписання Довідки в паперовому вигляді і передає її в ЦОПН. Відповідальний працівник ЦОПН видає Довідку безпосередньо платникові.

При цьому ДПС наголошує, що надання адміністративної послуги є безперервним процесом і здійснюється в найкоротші терміни в межах одного відвідування платником ЦОПН.

Лист ДПСУ від 06.07.2012 р. №18522/7/19-1017


Україна ввійшла в зону вільної торгівлі

! Суб'єктам ЗЕД

Президент України підписав Закон №5193-VI «Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі».

Основними перевагами Договору про зону вільної торгівлі є:

1) фіксація зобов'язань щодо незбільшення ставок мит для товарів, що знаходяться у вилученні з режиму вільної торгівлі;

2) закріплення зобов'язань держав-учасниць СНД щодо незастосування нових обмежень у взаємній торгівлі;

3) встановлення термінів скасування вилучень по імпорту;

4) фіксація положення щодо започаткування процесу скасування експортних мит;

5) скорочення кількості чинних угод, якими необхідно керуватися в торговельно-економічних відносинах з країнами СНД;

6) вирішення торговельних спорів у площині механізмів і процедур, прийнятих СОТ.

За матеріалами порталу www.dtkt.com.ua


Соцстрах встановив вартість дитячих новорічних подарунків

! Застрахованим у ФСС з ТВП

Правління ФСС з ТВП для дітей застрахованих осіб у 2012 р. затвердило граничний розмір витрат коштів Фонду на придбання дитячих новорічних подарунків.

Так, у 2012 р. на 1 дитячий подарунок буде виділено до 22,80 грн.

Постанова Правління ФСС з ТВП від 31.07.2012 р. №37 чинна з 31.07.2012 р.


Надання органами ДПС довідки про доходи для виплати держдопомоги

! Фізособам-підприємцям

ДПСУ роз'яснила порядок надання органами податкової служби фізособам-підприємцям довідки про доходи для призначення та виплати державної допомоги сім'ям з дітьми.

Оскільки довідка видається на підставі декларації, ДПСУ нагадала звітні періоди для фізосіб-підприємців:

1) на 1 групі ЄП — календарний рік;

2) на 2 — 3 групі ЄП — календарний квартал;

3) на загальній системі — календарний рік (а також перший календарний квартал для новозареєстрованих підприємців або які перейшли з єдиного чи фіксованого податку).

При цьому фізособи-підприємці на єдиному податку мають право для отримання довідки про доходи подавати декларацію за інший період.

Отже, органи податкової служби можуть надати фізособі-підприємцю на спрощеній системі довідку про доходи на підставі декларації платника єдиного податку, яка подається за період, відмінний від квартального (річного) звітного періоду.

Лист ДПСУ від 30.07.2012 р. №20497/7/17-1217


Визначено перелік питань для перевірок дотримання земельного законодавства

! Суб'єктам господарювання

Мінагрополітики затвердило Перелік питань для здійснення Держінспекцією сільського господарства та її територіальними органами планових заходів держнагляду за дотриманням СГД вимог земельного законодавства та уніфіковану форму акта.

Так, зокрема, при здійсненні планових заходів держнагляду за дотриманням СГД вимог земельного законодавства перевіряються:

1) наявність документів, що посвідчують право власності чи право користування на земельну ділянку;

2) дотримання меж земельної ділянки, закріпленої в натурі (на місцевості) межовими знаками встановленого зразка;

3) додержання вимог земельного законодавства в процесі укладання цивільно-правових договорів, передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок;

4) виконання вимог щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням;

5) наявність самовільно зайнятих земель;

6) своєчасність проведення рекультивації порушених земель в обсягах, передбачених проектом рекультивації земель;

7) збереження межових знаків тощо.

Наказ Мінагрополітики від 12.07.2012 р. №424
набере чинності з дня опублікування (станом на 14.08.2012 р. не опублікований)


Зміни до відкриття/закриття рахунків у національній та іноземних валютах

! Клієнтам банків

Нацбанк вніс зміни до Iнструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, відповідно до яких, зокрема:

1) з поточного рахунка в іноземній валюті юросіб-резидентів за розпорядженням власника рахунка здійснюються операції з перерахування за межі України іноземної валюти для сплати вступних або членських внесків, що сплачуються як разові або періодичні внески для забезпечення поточної діяльності юросіб-нерезидентів;

2) на поточні рахунки в іноземній валюті фізосіб-резидентів зараховується валюта, одержана власником рахунка за операціями з погашення облігацій внутрішніх державних позик України, номінованих в іноземній валюті, та/або виплати за ними доходу;

3) на поточні рахунки в національній валюті фізосіб-нерезидентів зараховується оплата праці, держдопомога та соцвиплати, які здійснюються за рахунок коштів фондів соцстраху, та матдопомога працівникам, відшкодування витрат власних коштів у відрядженні, авторські гонорари, премії, призи, одержані від юрособи-резидента та представництва юрособи-нерезидента.

Постанова НБУ від 11.07.2012 р. №291
набере чинності з дня опублікування (станом на 14.08.2012 р. не опублікована)


Звільнення від ПДВ операцій з постачання земельних ділянок

! Платникам ПДВ

ДПСУ відповіла на запит щодо практичного застосування пп. 197.1.21 ПКУ, відповідно до якого від оподаткування звільняються операції з постачання (продажу, передачі) земельних ділянок, земельних часток (паїв), крім тих, що розміщені під об'єктами нерухомого майна та включаються до їх вартості відповідно до законодавства.

Якщо здійснюється операція з поставки земельної ділянки, що перебуває під об'єктом нерухомості, як окремого об'єкта, то така операція з відчуження звільняється від обкладення ПДВ (за умови відображення в обліку придбання такої ділянки як окремого об'єкта).

Якщо здійснюються операції з поставки об'єкта нерухомості разом із землею, яка перебуває під таким об'єктом та обліковується у загальній вартості об'єкта нерухомості (включається до його вартості), то такі операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах.

Лист ДПСУ від 15.06.2012 р. №10075/6/15-3415-26, №16675/7/15-3417-26


Порядок роботи складу митного органу

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок роботи складу митного органу, яким, зокрема, передбачено, що як склади митних органів можуть використовуватися визначені наказом митниці приміщення, резервуари, криті та відкриті майданчики, холодильні чи морозильні камери, які належать митним органам або використовуються ними і спеціально обладнані для зберігання товарів, транспортних засобів комерційного призначення під митним контролем.

Так, робота складу митного органу повинна бути організована таким чином, щоб ввезення на склад і вивезення зі складу товарів, транспортних засобів комерційного призначення здійснювалися відповідно до вимог митного законодавства, а порядок зберігання товарів гарантував їх постійне перебування під митним контролем та унеможливлював надходження (вилучення) товарів з порушенням законодавства з питань державної митної справи.

Витрати митних органів на зберігання товарів, транспортних засобів комерційного призначення відшкодовуються їхніми власниками або уповноваженими ними особами відповідно до законодавства.

Відшкодування митним органам витрат, пов'язаних зі зберіганням товарів, що містять об'єкти права інтелектуальної власності, здійснюється правовласником або за його згодою іншою особою.

Митні органи несуть передбачену законом відповідальність за втрату або пошкодження товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що зберігаються ними.

Наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 р. №627 чинний з 13.08.2012 р.


Зміни до правил щодо банківської таємниці

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, якими, зокрема, передбачено, що:

1) банки та інші володільці або розпорядники баз персональних даних зобов'язані обробляти персональні дані, які належать до банківської таємниці, відповідно до вимог ст. 1076 Цивільного кодексу, статей 60 — 62 Закону «Про банки і банківську діяльність», Закону «Про захист персональних даних», Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці та інших нормативно-правових актів;

2) працівники банку в разі прийняття їх на роботу підписують зобов'язання щодо збереження банківської таємниці, у тому числі щодо обробки (використання) персональних даних, які належать до банківської таємниці, лише відповідно до їхніх професійних, службових або трудових обов'язків, недопущення розголошення у будь-який спосіб таких персональних даних. У формі такого зобов'язання має бути передбачено, що зобов'язання залишається чинним після припинення такими працівниками виконання покладених на них обов'язків, крім випадків, установлених законом;

3) банки зобов'язані виконувати рішення суду (до цього — письмові вимоги судів загальної юрисдикції, а також ухвалені ними рішення (постанови) про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством.

Постанова НБУ від 11.07.2012 р. №292
набере чинності з дня опублікування (станом на 14.08.2012 р. не опублікована)


Прийнято Закон про організації та об'єднання роботодавців

! Роботодавцям

5 серпня 2012 р. набрав чинності Закон України від 22.06.2012 р. №5026-VI «Про організації роботодавців, їх об'єднання, права і гарантії їх діяльності».

Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади створення і діяльності організацій роботодавців, їх об'єднань, особливості правового регулювання та гарантії їх діяльності, а також основні засади їх взаємодії з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, професійними спілками та їх об'єднаннями, іншими об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями.

Закон спрямований на підвищення ролі організацій роботодавців, їх об'єднань у формуванні та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулюванні трудових, соціальних, економічних відносин, участі у соціальному діалозі.

Закон України від 22.06.2012 р. №5026-VI чинний з 05.08.2012 р.


Підрядник не може вимагати гарантій, передбачених для суб'єктів трудових відносин

! Роботодавцям

Мінсоцполітики України зазначає, що підрядник на відміну від особи, яка виконує роботу на підставі трудового договору (контракту), не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, не може вимагати гарантій, передбачених для суб'єктів трудових відносин, бо сам не має статусу працівника.

Крім того, частиною 2 статті 48 КЗпП передбачено, що трудові книжки ведуться на всіх працівників, що працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Записи про виконання робіт на підставі цивільно-правових договорів до трудової книжки не заносяться.

Лист Мінсоцполітики від 20.04.2012 р. №64/06/187-12


Затверджено Порядок отримання ліцензії для виробництва ліків і торгівлі ними

! Фармацевтам

МОЗ затвердило Порядок перевірки перед видачею ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Так, підставою для проведення перевірки наявності матеріально-технічної бази, кваліфікації персоналу, а також умов щодо контролю за якістю лікарських засобів, що вироблятимуться, необхідних для провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, є заява суб'єкта господарювання.

За відсутності підстав для залишення заяви про видачу ліцензії без розгляду Держлікслужба протягом 3-х робочих днів від дня надходження заяви суб'єкта господарювання про видачу ліцензії письмово повідомляє територіальний орган Держлікслужби про необхідність проведення перевірки або організовує проведення такої перевірки.

Перевірка проводиться посадовими особами Держлікслужби України та/або територіальних органів Держлікслужби не пізніше шостого робочого дня від дня надходження заяви суб'єкта господарювання про видачу ліцензії.

Строк здійснення перевірки не може перевищувати 3-х робочих днів.

Наказ МОЗ від 11.07.2012 р. №513 чинний з 13.08.2012 р.


Товари, які мають право придбавати та продавати аптеки

! Аптечним закладам

МОЗ затвердило Перелік товарів, що їх мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи, до якого, порівняно з попереднім переліком, увійшли, зокрема:

1) прилади для контролю та регулювання мікроклімату середовища (іонізатори та зволожувачі повітря, термометри);

2) пристрої для доочищення питної води та змінні фільтри-картриджі до них;

3) предмети догляду за немовлятами, що не зареєстровані як вироби медичного призначення;

4) література з питань медицини, фармації та здорового способу життя;

5) спеціальний одяг для працівників медицини та фармації;

6) товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Крім того, зазначено, що придбання та торгівля цими товарами здійснюються аптечними закладами та їх структурними підрозділами за умови забезпечення відокремленого місця зберігання і відпуску цих товарів.

Наказ Міністерства охорони здоров'я від 06.07.2012 р. №498 чинний з 13.08.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру