• Посилання скопійовано

Путівки працівникам: облік та оподаткування

Літо — пора відпусток. Щороку в цей час тисячі наших співвітчизників від'їжджають у санаторії та на бази відпочинку, при цьому дехто з них — коштом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП) або працедавця. Надати безкоштовну або частково оплачувану путівку — це добре, а ось як її документально оформити й оподаткувати, розглянемо далі.

Види путівок, які можуть отримати працівники

Чинним законодавством передбачено досить багато шляхів отримання можливості безоплатного або частково оплачуваного відпочинку або лікування у санаторно-курортних закладах як для дорослих громадян, так і для дітей, або навіть для дітей у супроводі дорослого. Але ми спинимося лише на частині із запропонованих законодавством випадків, а саме коли путівки надаються:

1) ФСС з ТВП;

2) працедавцями.

Путівки від ФСС з ТВП

Можливість надання таких путівок передбачено ст. 47 Закону №2240. Згідно з цією статтею, застрахована особа та члени її сім'ї мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах (у т. ч. дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом ФСС з ТВП на зазначені цілі, та у порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

Зверніть увагу на те, що метою надання таких путівок ФСС з ТВП бачить насамперед забезпечення відновлення здоров'я працівників. Тому послуги, пов'язані із санаторно-курортним лікуванням, надаються застрахованим особам тільки за наявності медичних показань.

Надання путівок урегульовано Порядком №12. Згідно з п. 2.7 Порядку №12, план розподілу путівок у двотижневий термін після отримання його від виконавчої дирекції відділення ФСС з ТВП доводиться письмово до страхувальників з чисельністю працівників 300 і більше застрахованих осіб. Для страхувальників з чисельністю працівників до 300 осіб, фізосіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які є платниками єдиного податку, та для фізосіб, застрахованих на добровільних засадах, складається зведений план розподілу путівок та затверджується наказом директора районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення ФСС з ТВП. У разі письмової відмови страхувальника від запланованої путівки відповідна виконавча дирекція відділення ФСС з ТВП перерозподіляє її іншому страхувальнику згідно з наданою заявкою (п. 2.9 Порядку №12).

Порядком №12 також встановлено умови, за якими надаються та використовуються путівки за рахунок ФСС з ТВП, деякі з них наведемо нижче.

Щодо оформлення бланка путівки

Отримати лікування та оздоровлення у певному оздоровчому закладі повністю або частково коштом ФСС з ТВП можна лише за пред'явленням путівки на санаторно-курортне лікування та санаторно-курортної карти (затверджені Наказом №302: форма №072/о — для дорослого, форма №076/о — для дітей та підлітків).

Путівка є документом, який надає застрахованій особі та члену її сім'ї право на отримання відповідних послуг у зазначеному в путівці санаторно-курортному закладі протягом записаного у ній терміну — 18, 21, 24 або 45 діб (п. 1.3 Порядку №12). Видається путівка зазначеному у ній працівникові на руки не пізніше ніж за два тижні до початку заїзду (п. 4.15 Порядку №12). У путівці обов'язково зазначаються профіль лікування та відповідний перелік послуг, що входять до вартості путівки, умови проживання та проставляється відповідна відмітка «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності» (п. 1.4 Порядку №12). Путівка видається застрахованій особі або члену її сім'ї заповненою, із зазначенням прізвища, імені та по батькові застрахованої особи або члена її сім'ї, місця роботи, підприємства, що видало путівку, а також підписаною відповідальною особою, яка призначається наказом керівника підприємства, та скріпленою печаткою цього підприємства. Виправлення, допущені при заповненні путівки, засвідчуються підписом відповідальної особи та скріплюються печаткою підприємства, яке видало путівку. Путівку, яка не оформлена належним чином, видавати, згідно з п. 4.16 Порядку №12, заборонено.

Де отримуються путівки

Путівки надаються працівникам тільки за основним місцем праці. При цьому працівник протягом календарного року може отримати лише одну путівку з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу (за винятком ще путівки для самостійного санаторно-курортного лікування дитини працівника). Варто звернути увагу й на п. 4.9 Порядку №12 — ним передбачено надання путівки (або навіть путівок) для спільного санаторно-курортного лікування чоловікові, дружині, які працюють на цьому підприємстві та перебувають у шлюбі, або для їхніх дітей віком від 4 до 18 років, у т. ч. для члена сім'ї (дружини або чоловіка), який працює на іншому підприємстві і є застрахованою особою, та члена сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання. При цьому путівка члену сім'ї, який працює на іншому підприємстві або навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, видається тільки за умови надання довідки з місця його основної роботи (навчання) про те, що він не отримував путівок від ФСС з ТВП протягом поточного календарного року.

Порядком №12 передбачено і варіант поділу виділеної путівки між працівником та членом його родини. Пунктом 4.11 Порядку №12, зокрема, встановлено: комісією (уповноваженим) із соціального страхування приймається рішення про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованої особи та члена її сім'ї, що працює (дружини або чоловіка, які перебувають у шлюбі), у т. ч. на іншому підприємстві (застрахованої особи), або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім'ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання, а також для двох застрахованих осіб, що працюють на одному підприємстві, за умови попереднього отримання письмового погодження адміністрації санаторно-курортного закладу і терміну лікування кожної особи не менше 12 діб.

Оскільки путівки надаються на 18, 21, 24 або 45 діб, то поділити можна лише ті путівки, які надаються на 24 та 45 діб.

I пам'ятайте, що путівки для лікування дитини або двох дітей у супроводі дорослого не підлягають поділу для спільного санаторно-курортного лікування, наприклад, на двох дорослих або двох дорослих та дитини.

Як оплачується путівка

Часткова оплата вартості путівки до санаторію вноситься до каси страхувальника за основним місцем роботи застрахованої особи, а за відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу ФСС з ТВП за місцем обліку страхувальника.

Часткова оплата вартості путівки до санаторію-профілакторію вноситься до каси підприємства, на утриманні якого перебуває цей санаторій-профілакторій.

За відсутності квитанції до прибуткового касового ордера або квитанції (з банку) про часткову оплату вартості путівки застрахованій особі путівка не видається. Зверніть особливу увагу: чинне законодавство не дозволяє надавати путівку від ФСС з ТВП працівникові із наступним утриманням частки її вартості із зарплати працівника або проведення інших варіантів заліку заборгованості за путівкою. Така заборгованість взагалі не може виникнути: перш ніж отримати путівку, працівник повністю оплачує свою частку вартості путівки і надає підтвердний платіжний документ працедавцеві (п. 4.14 Порядку №12).

Облік путівок у страхувальників

Путівки надаються відділеннями ФСС з ТВП страхувальникам (тобто роботодавцям) за накладними та довіреностями. Отримані путівки обліковуються працедавцями на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні». Пунктом 3.3 Порядку №12 передбачено обов'язкове ведення журналу обліку путівок до санаторно-курортних закладів за формою №Ф13-ФСС з ТВП згідно з додатком 3 до Порядку №12. Журнал має бути пронумерований, прошнурований, підписаний особою, відповідальною за видачу путівок, та скріплений печаткою підприємства.

Рішення про виділення путівки працівникові приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства на підставі особистої заяви працівника та довідки для одержання путівки за формою №070/о для дорослого і формою №076/о — для дітей та підлітків, що затверджені Наказом №302. Комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про виділення застрахованій особі путівки до двомісного номера з частковою оплатою у розмірі 30% її вартості, а путівки до одномісного номера — з частковою оплатою у розмірі 50% її вартості. Якщо виділяється путівка на лікування дітей у супроводі дорослого — працівника або окремо, то вартість путівки, яку оплачує працівник, є нижчою:

1) для лікування дитини у супроводі дорослого за наявності у дитини медичних показань на санаторно-курортне лікування — у розмірі 20% її вартості;

2) для лікування двох дітей у супроводі дорослого або самостійного лікування дитини — 10% її вартості.

Працівник, який отримав від працедавця путівку, профінансовану ФСС з ТВП, зобов'язаний повернути працедавцю заповнений зворотний талон путівки або довідку про факт перебування у санаторно-курортному закладі, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою цього закладу (п. 5.1 Порядку №12). Після отримання такого талона працедавець у журналі обліку путівок до санаторно-курортних закладів робить відмітку.

Повернення невикористаних путівок

Якщо працівник, який раніше подавав заявку на путівку, відмовляється від неї, працедавець повинен терміново вирішити її долю: або надати цю путівку іншому працівникові у такому самому порядку, або повернути за накладною відділенню ФСС з ТВП.

На жаль, Порядок №12 не прописує чіткої процедури повернення вже отриманих працедавцем путівок від ФСС з ТВП — не встановлено ані граничних термінів такого повернення, ані документів, за якими воно має бути оформлено. Чітко роз'яснена лише одна ситуація — коли працедавець відмовляється від замовленої, але так і не отриманої путівки. Згідно з п. 2.9 Порядку №12, у разі письмової відмови страхувальника від запланованої путівки ФСС з ТВП надає таку путівку іншому страхувальнику згідно з наданою заявкою. Виходячи з практики, працедавець, який отримав путівку, у разі відмови від неї працівника має повернути таку путівку відділенню ФСС з ТВП за накладною. При цьому слід пам'ятати про вимогу п. 4.15 Порядку №12 — путівка має бути видана фізособі, яка нею скористається, за два тижні до початку заїзду, зазначеного у такій путівці. Отже, повернути ФСС з ТВП путівку слід у розумний термін — раніше ніж за два тижні до початку заїзду, зазначеного у путівці, і чим раніше, тим краще.

Адже, згідно з п. 6.2 Порядку №12, сума витрат ФСС з ТВП за путівки, видані з порушенням цього Порядку, у т. ч. невикористані, не приймається до зарахування та відшкодовується за рахунок страхувальника. А ось передача путівки іншому працівникові, якщо той працівник, для якого отримувалася путівка, від неї відмовляється, не є порушенням Порядку.

За порушення порядку витрачання коштів ФСС з ТПВ ст. 30 Закону №2240 передбачається ще й сплата страхувальником-працедавцем штрафу в розмірі 50% такої суми (у цьому випадку — вартості путівки). А згідно зі ст. 165-5 КпАП на посадових осіб, які допустили таке порушення, накладається адміністративний штраф:

1) від 8 до 15 н. м. д. г. (від 136 грн до 255 грн) у разі вчинення правопорушення вперше;

2) від 10 до 20 н. м. д. г. (від 170 грн до 340 грн) у разі повторного вчинення такого порушення протягом року.

Страхувальник-працедавець повинен зберігати всі первинні документи, якими оформлюється отримання та використання путівок від ФСС з ТВП:

1) накладні по путівках;

2) рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування;

3) копії квитанцій щодо часткової оплати вартості путівок, сплачених через установи банків;

4) журнал обліку путівок до санаторно-курортних закладів;

5) зворотні талони або довідки про факт перебування в санаторно-курортному закладі.

Звітність щодо путівок від ФСС з ТВП

Працедавці, які у певному кварталі отримали, видали або зберігають отримані путівки, за місцем їх обліку надають за такий квартал виконавчій дирекції відділення ФСС з ТВП звіт про путівки на санаторно-курортне лікування (форма №Ф14-ФСС з ТВП, затверджена додатком 2 до Порядку №4) разом зі звітом про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (форма №Ф4-ФСС з ТВП, затверджена додатком 1 до Порядку №4). Обидва звіти слід подати не пізніше 20 числа місяця наступного за звітним періодом.

У звіті за формою №Ф14-ФСС з ТВП рух путівок, отриманих підприємством, відображається у розрізі закладів, до яких вони надаються, у кількісному та вартісному виразі. Крім того, деталізується розподіл путівок залежно від розміру частини їхньої вартості, яку сплачує застрахована особа. Також у графах 23 — 24 наводяться відомості про кількість та вартість путівок, які не були використані і щодо яких минув строк їхньої дії.

У звіті за формою №Ф4-ФСС з ТВП витрати щодо путівок відображають у двох розділах.

Розділ I: у рядку 5 відображають отриману від працівників вартість путівок, а в рядку 20 — перераховану ФСС з ТВП вартість оплачених працівниками путівок. Також у рядках 4 і 17 — 19 відповідно відображають донараховані внаслідок перевірок зобов'язання страхувальника перед ФСС з ТВП щодо невикористаних та неповернених вчасно або використаних із порушенням Порядку №12 отриманих від ФСС з ТВП путівок та сплачені на рахунок ФСС з ТВП суми штрафів, пені та вартість путівок.

Розділ II форми №Ф4-ФСС з ТВП не містить спеціального рядка щодо путівок, наданих ФСС з ТВП, крім фінансування путівок, які надаються дітям працівників (рядок 6). Ці путівки відображають із зазначенням їх кількості та загальної вартості. Зверніть увагу на те, що рядок 8 розділу II повинен дорівнювати рядку 21 розділу I.

Податковий облік путівок від ФСС з ТВП

Працедавець не набуває права власності на отримані від ФСС з ТВП путівки, які передасть працівникам, а також на отриману від працівників часткову оплату путівок, яка перераховується на рахунок ФСС з ТВП. Тож у податковому обліку з метою обкладення податком на прибуток та ПДВ операції з отримання, зберігання, видачі або повернення путівок не відображають.

Вартість путівок, яка фінансується за рахунок ФСС з ТВП, не належить до фонду оплати праці (п. 3.2 Iнструкції №5). А отже, ЄСВ на таку вартість не нараховують та у звіті до ПФУ таку вартість не відображають. А ось щодо ПДФО треба звернутися до пп. 165.1.35 ПКУ: до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у т. ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування. На підставі цієї норми вартість путівок, яка фінансується ФСС з ТВП, не включається до оподаткованого доходу працівника. Але таку вартість путівки (у частині, яка надається безоплатно) працедавцю потрібно відобразити у квартальному розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «156». Частина, яку оплачує працівник, у цьому звіті не відображається.

Приклад 1 Підприємство отримало 11.06.2012 р. від ФСС з ТВП путівку, вартістю 5000 грн. Було вирішено видати її працівникові з оплатою вартості 30% (1500 грн). Працівник вніс ці 1500 грн 12.06.2012 р. до каси підприємства, а підприємство перерахувало ці кошти на рахунок ФСС з ТВП. Під час санаторно-курортного лікування, зазначеного у путівці (02.07.2012 р. — 26.07.2012 р.) працівникові було надано щорічну основну відпустку. Після повернення з відпустки 27.07.2012 р. працівник надав до бухгалтерії зворотний талон, в якому зазначено, що 02.07.2012 р. — 26.07.2012 р. він перебував на санаторно-курортному лікуванні у зазначеному у путівці закладі (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Путівки від ФСС з ТВП в податковому та бухгалтерському обліку

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума,
грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Отримано путівку від ФСС з ТВП
02
5000,00
2.
Отримано кошти від працівника
301
378
1500,00
3.
Видано путівку працівникові
02
5000,00
4.
Сплачено кошти ФСС з ТВП
378
311
1500,00
5.
Нараховано суму відпусткових (умовно)
23
(91 — 94)
661
3000,00
3000
6.
Утримано ЄСВ 3,6% від 3000,00
Утримано ПДФО (3000,00 - 108,00) х 15%
Нараховано ЄСВ 40% (ставка умовна) від 3000,00
661
661
23
(91 — 94)
651
641/ПДФО
651
108,00
433,80
1200,00


1200

7.
Перераховано ЄСВ та ПДФО
108,00 + 433,80 + 1200,00
651,
641/ПДФО
311
1741,80
8.
Виплачено відпусткові з каси
3000,00 - 108,00 - 433,80
661
301
2458,20

Путівки від роботодавця

Працедавець має право використовувати власні кошти так, як вважає за потрібне. Отже, він має право придбати путівки для своїх працівників та членів їхніх сімей за власні кошти, а потім надати їх працівникам на підставі наказу керівника, зокрема, але не виключно, згідно з колективним або трудовим договором. При цьому, на відміну від путівок від ФСС з ТВП, путівки працедавцем можуть надаватися як до санаторно-лікувальних закладів, так і до закладів, які не передбачають лікувально-оздоровчих процедур, як до вітчизняних, так і закордонних закладів. Путівки також можуть надаватися працівникові та членам його родини для спільного відпочинку (лікування) або поділятися між ними. При цьому чинним законодавством не встановлено, як саме такий спільний відпочинок може бути поділено — отже, це вирішується працедавцем та працівником при наданні путівки. Деталі надання путівки працівнику бажано встановити наказом керівника.

Слід звернути увагу на те, що згідно з пп. 2.3.4 Iнструкції №5 вартість путівок працівникам і членам їхніх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, включають до фонду оплати праці.

Бухгалтерський облік. Згідно з Iнструкцією №291, оплачені путівки до санаторіїв належать до інших грошових документів (рахунок 33). Надходження путівок до каси підприємства відображають за дебетом цього рахунка, а надання путівок працівникам — за кредитом. Зверніть увагу: у цьому випадку законодавство не вимагає від працівників доводити факт використання путівки, а від працедавців — вести спеціальний журнал путівок.

Податковий облік. Нараховану працівникам зарплату, у т. ч. у розмірі вартості путівок та нарахованих на них ЄСВ, відносять до податкових витрат при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток на підставі пунктів 142.1 та 143.1 ПКУ, у яких зазначено, що до складу витрат платника податку включають витрати на оплату праці фізосіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, що включають нараховані витрати на оплату основної та додаткової зарплати та інших видів заохочень і виплат (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розділу IV ПКУ). Отже, витрати на придбання наданої працівникові путівки будуть віднесені до тих податкових витрат, до яких відносять витрати на оплату праці такого працівника (у складі таких витрат).

Щодо ПДВ зазначимо таке. Путівка надається працівникові як частина заробітної плати — отже, вона придбавається для використання у господарській діяльності. Тож працедавець матиме право на податковий кредит з ПДВ (звісно, якщо він є платником ПДВ). Але при наданні путівки працівникові працедавець повинен нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ виходячи з договірної вартості путівки, але не нижче за звичайні ціни (п. 188.1 ПКУ). Ця норма має і виняток: згідно з пп. 197.1.6 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізосіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів. Тому, якщо підприємство передає путівки дітям працівників або працівникам-інвалідам, воно не нараховує податкове зобов'язання з ПДВ, але у цьому разі не матиме і права на податковий кредит з ПДВ за цими путівками (п. 198.4 ПКУ). А якщо вже скористалися податковим кредитом у минулих періодах, треба нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ виходячи з вартості такої путівки (п. 198.5 ПКУ).

ЄСВ та ПДФО з вартості путівки, оскільки вона надається як зарплата, звичайно, утримуються у загальному порядку. I в загальному порядку, тобто разом з усією сумою нарахованої та виплаченої зарплати за певний місяць (квартал), відображається і дохід у вигляді путівки, суми утриманого та нарахованого з нього ЄСВ та утриманого ПДФО (з ознакою доходу в ф. №1ДФ «101»).

Оскільки дохід працівникові надається не у грошовій формі (а як придбана працедавцем путівка), то з метою утримання ПДФО до оподатковуваного доходу працівника у сумі вартості путівки слід застосувати «натуральний» коефіцієнт, встановлений п. 164.5 ПКУ, — таким чином визначається база обкладення ПДФО.

Цей коефіцієнт визначається за формулою:

К = 100 : (100 - Сп) ,

де: К — коефіцієнт;

Сп — ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

При ставці ПДФО 15%, К = 1,17647 (100 : (100 - 15)). А якщо ставка 17%, то К = 1,20482 (100 : (100 - 17)). Яка саме ставка застосовується до доходу у вигляді путівки, залежить від загального місячного доходу працівника і визначається за п. 167.1 ПКУ.

Приклад 2 Підприємство придбало 11.06.2012 р. у пансіонаті м. Ялта путівку вартістю 6000 грн з ПДВ. Путівку було вирішено надати працівникові як премію за червень 2012 р. Працівник 06.07.2012 р. отримав путівку з каси підприємства разом із рештою зарплати. Під час відпочинку, зазначеного у путівці (01.08.2012 р. — 21.08.2012 р.), працівникові була надана щорічна основна відпустка (див. таблицю 2).

Таблиця 2

Путівки від працедавця у податковому та бухгалтерському обліку

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума,
грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Придбано путівку, нараховано ПК з ПДВ на підставі податкової накладної
331
641/ПДВ
631
631
631
311
5000,00
1000,00
6000,00




2.
Нараховано зарплату за червень (сума умовна)
23
(91 — 94)
661
10000,00
10000*
3.
Утримано ЄСВ 3,6% від 10000,00 грн (суми зарплати)
Утримано ПДФО
10000,00 - 360,00 = 9640,00 - це об'єкт оподаткування, з нього 5784,00 (6000,00 х (100% - 3,6%)) — це дохід у вигляді путівки, а 3856,00 — дохід, який виплачується у грошовій формі.
(3856,00 + 5784,00 х 1,17647) х 15% = 1599,11
Нараховано ЄСВ 40% (ставка умовна) від 10000,00 грн (суми зарплати)
661
661



23
(91 — 94)
651
641/ПДФО



651
360,00
1599,11



4000,00





4000**




4.
Сплачено ЄСВ та ПДФО
360,00 + 1599,11 + 4000,00 = 5959,11
651,
641/ПДФО
311
5959,11
5.
Виплачено зарплату та відпусткові з каси:
путівкою — 6000,00
грошима: 10000,00 - 360,00 -1599,11 - 6000,00 = 2040,89
661
661
331
301
6000,00
2040,89


6.
Нараховано податкове зобовязання з ПДВ
949
641/ПДВ
1000,00
* Згідно із ст. 142 ПКУ.
** Згідно із ст. 143 ПКУ.

Нормативна база

  • Закон №2240 — Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».
  • Закон про ЄСВ — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. №2464-VI
  • Наказ №302 — Наказ МОЗ від 27.12.99 р. №302 «Про затвердження форм облікової статистичної документації, що використовується в поліклініках (амбулаторіях)».
  • Iнструкція №5 — Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. №5.
  • Iнструкція №291 — Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.
  • Порядок №12 — Порядок отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою Правління ФСС з ТВП від 25.02.2009 р. №12.
  • Порядок №4 — Порядок формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджений постановою Правління ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. №4.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру