• Посилання скопійовано

Що нового

Отримуємо публічну інформацію: затверджено форми запитів

! Усім

НКРЗ затвердила форми для подання запиту на отримання публічної інформації. За допомогою затверджених форм фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян зможуть подати запити на отримання публічної інформації в письмовому вигляді, електронною поштою та телефоном.

Рішення НКРЗ від 05.07.2012 р. №325
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.08.2012 р. не опубліковане)


Зміни до форми та порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи

! Платникам ПДФО

Мінфін вніс зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи, яким уточнено, що додатки 1 — 7 до декларації заповнюються і подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься в цих додатках. Крім того, форма «Відомості про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за 20__ рік» (дод. №7) замінена формою «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб згідно з підпунктом «є» п. 176.1 ПКУ».

Зміни внесено також до Iнструкції заповнення зазначеної декларації. Зокрема, встановлено, що платник податку зобов'язаний подати декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО, якщо протягом календарного року він отримав доходи, які нараховувалися у формі зарплати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами двома або більше податковими агентами. При цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Зазначені платники податку подають декларацію згідно з пп. «є» п. 176.1 ПКУ, разом з декларацією заповнюють та подають додаток 7 до декларації.

Наказ Мінфіну від 06.07.2012 р. №806
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.08.2012 р. не опублікований)


Вдосконалено вимоги до депозитарної діяльності

! АТ

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про депозитарну діяльність, відповідно до яких, зокрема:

1) зберігач, що уклав з емітентом у процесі дематеріалізації випущених ним акцій договір про відкриття рахунків у цінних паперах власникам відповідно до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування, може здійснювати для такого емітента підготовку та надання довідково-аналітичних матеріалів, що характеризують ринок цінних паперів, а також консультування з питань обігу цінних паперів та обліку прав власності на них;

2) при здійсненні депозитарної діяльності депозитарні установи надають інформаційне та організаційне забезпечення проведення загальних зборів АТ відповідно до укладеного з ним або з акціонерами (акціонером), які (який) сукупно є власниками (власником) 10 і більше відсотків простих акцій АТ, договору;

3) неофіційні документи, видані чи оформлені на території іноземної держави, не потребують обов'язкової легалізації. Такі документи мають бути перекладені українською мовою (крім документів, викладених російською мовою), а їх переклад має бути засвідчений нотаріусом, іншою посадовою особою, яка відповідно до закону має право на вчинення таких нотаріальних дій. Якщо такі документи були створені українською мовою та засвідчені на території країни їх видачі згідно із законодавством цієї країни або засвідчені шляхом проставлення апостилю згідно з міжнародними нормами, вони не потребують додаткового перекладу чи засвідчення.

Рішення НКЦПФР від 03.07.2012 р. №924
чинне з 20.08.2012 р., але не раніше дня опублікування (станом на 07.08.2012 р. не опубліковане)


Нарахування ЄСВ на витрати на відрядження

! Працедавцям

ПФУ роз'яснив, що суми, виплачені працівникові як компенсація проїзду на таксі, маршрутному таксі, іншим транспортом у службових цілях в Україні та у закордонних відрядженнях, не є базою для нарахування та утримання єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Лист ПФУ від 15.06.2012 р. №13862/03-20


Зміни до оподаткування спирту етилового для окремих виробництв

! Платникам акцизного податку

Президент підписав Закон, відповідно до якого:

1) акцизний податок справляється за ставкою 0 грн за 1 літр 100% спирту із спирту етилового, який використовується підприємствами первинного та змішаного виновиробництва для виробництва виноградних, плодово-ягідних, інших виноматеріалів і сусла та вермутів;

2) строк, на який видається податковий вексель підприємствами первинного виноробства, виробниками вермутів, не може перевищувати 180 календарних днів.

Закон України від 05.07.2012 р. №5074-VI набере чинності з 01.01.2013 р.


Посилено відповідальність за фальсифікацію ліків

! Медичним та фармацевтичним працівникам

Ухвалено Закон, згідно з яким, зокрема, порушення обмежень, встановлених для медичних і фармацевтичних працівників під час здійснення ними професійної діяльності, тягне за собою накладення штрафу у розмірі 300 н. м. д. г.

Виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут завідомо фальсифікованих лікарських засобів караються позбавленням волі строком від 3 до 5 років з конфіскацією фальсифікованих лікарських засобів, сировини та обладнання для їх виготовлення.

Закон України від 05.07.2012 р. №5065-VI чинний з 02.08.2012 р.


Змінено перелік документів на видачу ліцензії для аптек

! Аптечним закладам

Кабмін вніс зміни до переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, якими передбачено, що замість копії паспорта аптечного закладу (структурного підрозділу) до заяви про видачу ліцензії на здійснення оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами слід подавати відомості за підписом заявника — суб'єкта господарювання (за формою, встановленою ліцензійними умовами) про наявність матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу.

Постанова Кабміну від 01.08.2012 р. №699 чинна з 04.08.2012 р.


Зміни до послідовності процедури злиття, приєднання та виділення банків

! Банкам

НБУ вніс зміни до Положення про особливості реорганізації банку за рішенням його власників, згідно з якими Положення не визначає порядок надання НБУ дозволу на право здійснення емісії іпотечних сертифікатів і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю та його вимоги не поширюються на здійснення реорганізації банку відповідно до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Також внесено зміни до послідовності процедури злиття, приєднання та виділення банків та змінено перелік документів, що подаються до НБУ для вилучення з Державного реєстру банків.

Постанова Нацбанку від 02.07.2012 р. №276 чинна з 06.08.2012 р.


Затверджено Порядок відкриття та експлуатації вільної митної зони

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Порядок відкриття та експлуатації вільної митної зони комерційного або сервісного типу. Так, підприємство-резидент, яке має намір відкрити ВМЗ, для отримання дозволу на провадження діяльності з відкриття та експлуатації ВМЗ подає до митниці, у зоні діяльності якої розташовані територія або склад, заяву та документи, зазначені у п. 2.2 розд. II Порядку.

Рішення за такою заявою приймається начальником митниці або уповноваженою ним особою протягом 20 робочих днів з дня її надходження та оформляється шляхом проставлення ним на заяві резолюції щодо надання дозволу та внесення заявника до Реєстру ВМЗ або відмови у наданні дозволу.

У разі прийняття рішення про надання дозволу уповноважена начальником митниці посадова особа митниці не пізніше наступного робочого дня за днем прийняття такого рішення вносить до Реєстру ВМЗ інформацію, зазначену у п. 2.5 розд. II Порядку.

Не пізніше одного робочого дня, що настає за днем отримання повідомлення митниці, уповноважена посадова особа Держмитслужби присвоює ВМЗ реєстраційний номер у Реєстрі ВМЗ.

Протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про надання дозволу заявнику видається або надсилається рекомендованим листом для розгляду та погодження процедура експлуатації такої ВМЗ. Також у зазначений період заявнику надається витяг з Реєстру ВМЗ.

Наказ Мінфіну від 30.05.2012 р. №633
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.08.2012 р. не опублікований)


Зміни до Порядку та строків надання дотації роботодавцю

! Роботодавцям

Мінсоцполітики затвердило зміни до Порядку та строків надання дотації роботодавцю для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем, якими, зокрема, передбачено, що:

1) дотація надається роботодавцю в разі прийняття на роботу за направленням держслужби зайнятості молоді, якій надається перше робоче місце за отриманою професією відповідно до переліку професій та спеціальностей, що встановлюється згідно зі ст. 3 Закону «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю», строком на два роки, за умови збереження упродовж цього строку гарантій зайнятості молоді та умов праці, встановлених на день працевлаштування;

2) дотація не надається роботодавцям, які перебувають на обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування менше 6 місяців, мають на день звернення заборгованість зі сплати ЄСВ, нараховану пеню та фінансові санкції за порушення норм законів «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення» та «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»;

3) роботодавець у встановленому законодавством порядку є відповідальним за забезпечення гарантії зайнятості молоді, прийнятої на роботу з наданням роботодавцю дотації, достовірність відомостей, що є підставою для прийняття рішення щодо надання дотації для працевлаштування безробітних, визначення розміру дотації та використання.

Наказ Мінсоцполітики від 07.07.2012 р. №415
набере чинності з дня опублікування (станом на 07.08.2012 р. не опублікований)


Випадки, умови та порядок застосування генеральної фінансової гарантії

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Положення про випадки, умови та порядок застосування генеральної фінансової гарантії, згідно з яким генеральна фінансова гарантія застосовується для забезпечення сплати митних платежів за митними деклараціями або документами контролю за переміщенням товарів, які декларант або уповноважена ним особа планують подати протягом одного року, у тому числі під час здійснення митних процедур у різних митних органах України.

Так, генеральна фінансова гарантія може подаватися в електронному вигляді, засвідчена ЕЦП гаранта.

Прийнята генеральна фінансова гарантія діє протягом одного року з дня її прийняття та є чинною на всій території України.

У разі невиконання зобов'язання генеральна фінансова гарантія діє (в частині виконання зобов'язань), поки не буде погашено суму митних платежів, які безумовно мають бути сплачені у зв'язку з порушенням зобов'язань, наданих митному органу стосовно митної декларації, за якою було порушено зобов'язання.

Наказ Мінфіну від 30.05.2012 р. №632 набере чинності з 19.10.2012 р.


Правила заповнення рішення про коригування митної вартості товарів

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін затвердив Правила заповнення рішення про коригування митної вартості товарів (форму рішення затверджено цим самим наказом), відповідно до яких рішення про коригування митної вартості товарів — закріплення результатів здійснення контролю за правильністю визначення митної вартості товарів як до, так і після їх випуску відповідно до вимог ст. 54 і 55 Митного кодексу.

Так, рішення заповнюється посадовою особою митного органу, що здійснює контроль правильності визначення митної вартості товарів, в електронному вигляді.

При поданні митної декларації на паперовому носії рішення друкується у двох примірниках. Один примірник видається або надсилається поштою декларанту, другий — з відміткою декларанта про отримання або повідомлення про вручення залишається у справах митного органу.

При електронному декларуванні посадова особа митного органу надсилає декларанту засвідчене електронним цифровим підписом електронне повідомлення, у складі якого прийняте рішення.

Рішення реєструються у відповідному журналі, який ведеться в електронному вигляді та має відображати відомості та інформацію, зазначені у п. 1.5 Правил.

Також вищевказаним наказом затверджено Перелік додаткових складових до ціни договору.

Наказ Міністерства фінансів України від 24.05.2012 р. №598 чинний з 03.08.2012 р.


Обмеження під час реалізації виробів медпризначення

! Медичним та фармацевтичним працівникам

Президент підписав Закон, яким установлено, що медичні та фармацевтичні працівники під час здійснення ними професійної діяльності не мають права:

1) одержувати від суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їх представників неправомірну вигоду;

2) одержувати від суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво та/або реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, їх представників зразки лікарських засобів, виробів медичного призначення для використання у професійній діяльності (крім випадків, пов'язаних із проведенням відповідно до договорів клінічних досліджень або клінічних випробувань);

3) рекламувати лікарські засоби, вироби медичного призначення, у тому числі виписувати лікарські засоби на бланках, що містять інформацію рекламного характеру, та зазначати виробників лікарських засобів (торговельних марок);

4) на вимогу споживача під час реалізації лікарського засобу не надавати або надавати недостовірну інформацію про наявність в аптечному закладі лікарських засобів з такою самою діючою речовиною, формою відпуску та дозуванням, зокрема приховувати інформацію про наявність таких лікарських засобів за нижчою ціною. Положення цього пункту поширюються виключно на фармацевтичних працівників.

Закон України від 04.07.2012 р. №5036-VI чинний з 01.08.2012 р.


Роз'яснено деякі норми земельного законодавства

! Членам фермерських господарств

Держземагентство повідомило, що після успадкування фермерського господарства спадкоємцям необхідно переоформити відповідно до вимог законодавства право на земельні ділянки, які посвідчені держактами на право постійного користування, виданими на ім'я засновників фермерського господарства.

При переоформленні права постійного користування землями, наданими для ведення селянських (фермерських) господарств у довгострокову оренду, строк оренди визначається селянським господарством відповідно до закону. При цьому розмір оренди за земельні ділянки не повинен перевищувати розмір земельного податку.

Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність надані їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради.

Лист Держземагентства від 22.06.2012 р. №9870/17/13-12

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру