• Посилання скопійовано

Суть справи

5% — ставка податку на прибуток для ІТ-шників
3 серпня 2012 року набрав чинності Закон України від 05.07.2012 р. №5091-VI «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції». Це колишній законопроект №9744, який є доопрацьованою версією проекту №8268. Очікувалося, що цей законопроект прийматиметься паралельно із законопроектом №8267 «Про економічний експеримент щодо створення сприятливих умов для розвитку в Україні індустрії програмної продукції». Проте базові умови участі в експерименті розробили у Законі №5091.

Податкові збитки 2011 р.: роз'яснення від податківців
Коментована узагальнююча консультація, затверджена наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. №575 (далі — УПК №575, див. «ДК» №33/2012), присвячена обліку від'ємного об'єкта оподаткування з податку на прибуток, а саме — найновішим змінам, внесеним Законом №4834 до п. 3 підрозділу 4 розділу ХX «Перехідні положення» ПКУ (див. також «ДК» №28/2012).

За внесками до СК витратам бути!
Створення підприємства та планування його фінансових результатів завжди є відповідальним етапом у житті кожного суб'єкта господарювання. Фінансові результати діяльності визначаються тим податковим навантаженням, яке, своєю чергою, залежить від того, які з понесених підприємством витрат можна віднести до складу податкових. Наразі маємо досить лояльну Узагальнюючу податкову консультацію №573 (далі — УПК №573, див. «ДК» №33/2012) щодо витрат підприємства за внесками до його статутного капіталу. Нагадаємо: раніше і в усних консультаціях, і у відповідях в ЄБПЗ податківці прямо заперечували право на витрати за внесками до статутного капіталу підприємства. Проаналізуймо цю УПК докладніше.

Безоплатна передача товарів
Наказом від 05.07.2012 р. №581 (див. «ДК» №33/2012) Державна податкова служба затвердила Узагальнюючу податкову консультацію щодо порядку визначення доходу та витрат за операціями з безоплатної передачі товарів (робіт, послуг). Проаналізуємо позицію контролюючого органу та ознайомимо читача з поглядом редакції.

Спільна діяльність у консультації ДПС
Учасникам спільної діяльності без створення юрособи цікавою буде Узагальнююча податкова консультація від 05.07.2012 р. №582 (далі — УПК №582, див. «ДК» №33/2012). У ній ідеться про оподаткування прибутку від здійснення такої діяльності. Прокоментуємо положення цього документа.

Продаж нерухомості
Нерухомість належить до найцінніших та водночас найменш ліквідних активів підприємства. Часто трапляється так, що умови провадження бізнесу (наприклад, розширення та перепрофілювання бізнесу або зменшення потужностей та згортання певних видів діяльності) вимагають продажу тієї чи іншої нерухомості. Які основні характеристики угоди на продаж нерухомості, яким має бути документообіг та як відобразити таку операцію в обліку — про все це поговоримо далі.

Путівки працівникам: облік та оподаткування
Літо — пора відпусток. Щороку в цей час тисячі наших співвітчизників від'їжджають у санаторії та на бази відпочинку, при цьому дехто з них — коштом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП) або працедавця. Надати безкоштовну або частково оплачувану путівку — це добре, а ось як її документально оформити й оподаткувати, розглянемо далі.

Працівник захворів у відрядженні
Оформлення відрядження — клопітна справа вже сама собою. Та часом додаткових клопотів завдають ще й форс-мажорні обставини. Так, працівник може занедужати у службовій поїздці і, відповідно, затриматися на довше, ніж було заплановано. А поки видужає, поки залагодить усі справи, покладені на нього керівником, — мине час. У бухгалтера виникає закономірне запитання: як діяти у цій ситуації? Чи можна виплатити добові за дні перебування у лікарні та чи дозволено цю суму віднести до податкових витрат? Як у такому разі продовжити відрядження?

До змісту номеру