• Посилання скопійовано

ОЗ, куплені на спрощеній системі оподаткування, після переходу на загальну систему можна амортизувати

Наше підприємство перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну (сплату податку на прибуток). Чи маємо ми право тепер амортизувати ОЗ, придбані ще на спрощеній системі? Якщо таке право за нами все ж таки зберігається, яку саме вартість варто брати для визначення вартості амортизації у податковому обліку?

Нагадаємо норми абз. 1 п. 144.1 ПКУ, де зазначено, що амортизації, зокрема, підлягають витрати на придбання основних засобів, нематеріальних активів та довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності. Тож використовуєте ОЗ в госпдіяльності — будь ласка, амортизуйте їх (а саме — витрати на придбання таких ОЗ). Жодних заборон щодо вашого випадку у ПКУ не прописано.

Тепер визначимо, яка саме вартість ОЗ підлягає амортизації.

В абзаці 1 п. 6 підр. 4 р. ХХ ПКУ, зокрема, встановлено, що для визначення переліку об'єктів основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів за групами (до вимоги п. 145.1 ПКУ) з метою нарахування амортизації з дати набрання чинності р. III ПКУ застосовуються дані інвентаризації, проведеної станом на 01.04.2011 р. А в абз. 3 п. 6 підр. 4 р. ХХ ПКУ взагалі передбачено, що норми всього цього підпункту поширюються також на платників податку у разі їхнього переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну.

Оскільки інших норм за описаною ситуацією ПКУ не містить, на думку автора, ними можна скористатися у 2012 році. Тобто «єдиноподатнику» варто провести інвентарізацію ОЗ на кінець останнього кварталу спрощеної системи. Тож нам слід визначити амортизаційну вартість окремо за кожним об'єктом ОЗ та іншими необоротними матеріальними активами. Таку вартість визначають як первісну (переоцінену) вартість з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкції тощо за мінусом накопиченої амортизації за даними бухобліку та суми дооцінки ОЗ, проведеної до 01.01.2010 р. (якщо така дооцінка була в бухобліку).

На загальній системі оподаткування СГД варто пам'ятати, що відповідно до пп. 145.1.2 ПКУ нарахування податкової амортизації здійснюють протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів. Строк корисного використання ОЗ встановлюється наказом по підприємству в момент визнання цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс). При цьому такий строк не може бути меншим за мінімально допустимий, який наведено у п. 145.1 ПКУ. У вашому випадку наказ про встановлення строку корисного використання вам слід скласти у перший день переходу на загальну систему оподаткування.

Зауважимо, що при визначенні строку корисного використання (експлуатації) ОЗ враховують фактори, зазначені у пп. 145.1.3 ПКУ:

1) очікуване використання об'єкта підприємством з урахуванням його потужності або продуктивності;

2) фізичний та моральний знос, що передбачається;

3) правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта ОЗ;

4) інші фактори.

Увага! Відлік строку корисного використання у вашій ситуації починатиметься з дати, коли ви вперше ввели в експлуатацію об'єкт ОЗ (у момент визнання об'єкта активом (при зарахуванні на баланс). Зокрема, у вашій ситуації — на підставі даних бухобліку.

I хоча не все так просто, як би нам цього хотілося, все ж таки можна дійти висновку — перехідні ОЗ можна амортизувати, за умови використання таких ОЗ у господарській діяльності.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру