• Посилання скопійовано

Вивіску-вказівник відносимо до основних засобів

Підприємство власними силами вирішило встановити на своїй території вивіску-вказівник (з назвою підприємства, телефонами та зазначенням товарів, що виготовляються) перед в'їздом на підприємство. При проведенні робіт понесло витрати на загальну суму 4525 грн. Чи можна віднести витрати на вивіску на формування основних засобів у податковому обліку та у подальшому їх амортизувати? До яких витрат слід віднести нараховану амортизацію?

Податковій амортизації, зокрема, підлягають витрати на самостійне виготовлення (створення) основних засобів (далі — ОЗ) для використання в господарській діяльності, у тому числі витрати на виплату заробітної плати працівникам, зайнятим виготовленням (створенням) таких основних засобів (див. п. 144.1 ПКУ). Підпункт 14.1.138 ПКУ містить визначення, що ж таке основний засіб.

Так, ОЗ — це матеріальний актив:

1) призначений для використання у госпдіяльності підприємства;

2) вартість якого перевищує 2500 грн і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом;

3) очікуваний строк корисного використання (експлуатації) якого з дати введення в експлуатацію становить понад один рік (або операційний цикл, якщо він довший за рік).

Щодо першого пункту, то безспірно, такий актив використовується в госпдіяльності. Адже вказівник надаватиме інформацію клієнтам як про підприємство, так і про товар, що реалізується. А отже, сприятиме отриманню доходу.

Другий пункт теж виконується. Нагадаємо, що первісна вартість основного засобу у випадку понесення витрат на його самостійне виготовлення формується з усіх виробничих витрат, здійснених платником податку, що пов'язані з їх виготовленням та введенням в експлуатацію, а також витрат на виготовлення таких ОЗ, без урахування сплаченого ПДВ (пп. 146.6 ПКУ).

Щодо третього пункту, то 100-процентний очікуваний термін експлуатації такого об'єкта буде понад рік.

Тож ми матимемо справу саме з основним засобом. Та відповідно матимемо право на амортизацію такого об'єкта.

Щодо групи, до якої ліпше віднести такий об'єкт, зауважимо, що оскільки конкретних зачіпок у групах, наведених у п. 145.1 ПКУ, немає, віднесемо такий об'єкт до групи 9 «Iнші основні засоби».

I не слід забувати, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні ОЗ активом (при зарахуванні на баланс). При цьому такий строк має становити не менше 12-ти років, як це передбачено пунктом 145.1 ПКУ.

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) слід враховувати (пп. 145.1.3 ПКУ):

— очікуване використання об'єкта підприємством;

— фізичний та моральний знос, що передбачається;

— правові або інші обмеження щодо строків використання об'єкта та інші фактори.

Як зазначено у пп. 145.1.6 ПКУ, амортизують ОЗ 9-ї групи за прямолінійним або виробничим методом, що визначені у пп. 145.1.5 ПКУ. А оскільки за допомогою вказівника нічого не виробляється, то і метод амортизації залишається один — прямолінійний.

Нарахована амортизація за згаданим вище методом відображатиметься у витратах на збут (пп. «г» та пп. «д» пп. 138.10.3 ПКУ). Адже вивіска формує обізнаність потенційних клієнтів про підприємство та його товари.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру