• Посилання скопійовано

Щодо податкових консультацій органів державної податкової служби (витяг)

Лист Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. №79-0-2-12/8.2(1)

Щодо податкових консультацій органів державної податкової служби (витяг)

Суттєво. Платник податків може оскаржити до суду податкову консультацію, викладену в письмовій формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам законодавства.

! Платникам податків

Міністерство юстиції розглянуло ваш лист <...> щодо надання роз'яснення законодавства стосовно податкових консультацій органів державної податкової служби і в межах компетенції повідомляє, що відповідно до статей 52 і 53 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) за зверненнями платників податків контролюючі органи надають безкоштовно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення цим контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися винятково платником податків, якому надано таку консультацію.

Консультації надаються органом державної податкової служби або митним органом, у якому платник податків перебуває на обліку, або органом державної податкової служби вищого рівня, або митним органом вищого рівня, якому такий орган адміністративно підпорядкований, а також центральним органом державної податкової служби чи спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері митної справи.

Центральний орган контролюючого органу проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, що стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, і затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, що підлягають оприлюдненню.

Не може бути притягненим до відповідальності платник податків, який діяв відповідно до податкової консультації, наданої йому в письмовій чи електронній формі, а також узагальнюючої податкової консультації, зокрема, на підставі того, що в майбутньому таку податкову консультацію або узагальнюючу податкову консультацію було змінено чи скасовано.

Платник податків може оскаржити до суду як правовий акт індивідуальної дії податкову консультацію контролюючого органу, викладену в письмовій формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку або збору.

Визнання судом такої податкової консультації недійсною є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду.

<...>

З урахуванням викладеного податкова консультація з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства може використовуватися платником податків протягом дії відповідної норми закону в часі. Тобто її використання обмежене періодом дії, коли норма закону має юридичну силу, крім випадків визнання судом такої консультації недійсною.

Водночас зазначаємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають роз'яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

Заступник міністра — керівник апарату А. СЄДОВ

До змісту номеру