• Посилання скопійовано

Щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів (витяг)

Лист ДПСУ від 24.01.2012 р. №2306/7/15-3417-26

Щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів (витяг)

Суттєво. Суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з продажу ювелірних виробів вважаються сумою коштів, яка включається до складу договірної вартості, та з 01.01.2011 р. включаються до бази обкладення ПДВ.

! Продавцям ювелірних виробів

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо включення до бази оподаткування податком на додану вартість сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій з продажу ювелірних виробів і повідомляє.

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до статті 186 Кодексу.

Постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Пунктом 188.1 статті 188 Кодексу визначено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв'язку).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг (пункт 188.1 статті 188 Кодексу).

Тобто суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з продажу ювелірних виробів вважатимуться сумою коштів, яка включається до складу договірної (контрактної) вартості.

З урахуванням викладеного з 1 січня 2011 року суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з продажу ювелірних виробів включаються до бази оподаткування податком на додану вартість.

Таким чином, у наведеному в запиті прикладі сума внеску до Пенсійного фонду з продажу ювелірних виробів та сума податку на додану вартість обчислюватимуться в такому порядку:

— 5000 грн — ціна ювелірного виробу без податку на додану вартість;

— внесок до Пенсійного фонду — 5000 х 0,05 = 250 (грн);

— податок на додану вартість — (5000 + 250) х 0,20 = 1050 (грн);

— загальна вартість реалізованого товару — 5000 + 250 + 1050 = 6300 (грн).

<...>

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру