• Посилання скопійовано

Щодо спеціально відведених місць для куріння

Лист Міністерства охорони здоров'я від 27.12.2011 р. №55/610

Щодо спеціально відведених місць для куріння

Суттєво. Фінансові санкції накладаються тільки за «необладнання» і «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юросіб, які внутрішнім наказом визначили, що вони не мають місць для куріння, фінансові санкції застосовуватися не можуть.

! СГД

Міністерство охорони здоров'я розглянуло лист <...> і повідомляє таке.

Законом України від 22.09.2005 р. №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення» визначено вимоги до спеціально відведених для куріння місць (стаття 13), проте не передбачено фінансових санкцій за необладнання таких місць.

Законом України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено вимоги до спеціально відведених для куріння місць (стаття 15-2), згідно з якими власник або уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд, окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць і про шкоду, яку завдає здоров'ю людини куріння тютюнових виробів. У місцях для куріння повинні бути розміщені прямокутний графічний знак з текстом наступного змісту: «Місце для куріння» [-] та інформація про шкоду, яку завдає здоров'ю людини куріння тютюнових виробів, з текстом такого змісту: «Куріння шкодить Вашому здоров'ю!».

У статті 15-2 цього Закону України також визначено, що «в місцях і установах, де куріння заборонене, повинна бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: «Куріння заборонено!». Це означає, що обов'язковим є не виділення місць для куріння, а їх обладнання відповідно до вимог законодавства. Керівник юридичної особи може видати відповідний наказ і розмістити знак про заборону куріння з текстом «Куріння заборонено!» у всіх приміщеннях, у такому разі не треба виділяти спеціальні місця для куріння.

Статтею 17 зазначеного Закону України визначено, що в разі необладнання спеціально відведених для куріння місць і нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 15-2 цього Закону, до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 3400 гривень. МОЗ звертає увагу на те, що фінансові санкції накладаються тільки за «необладнання» і «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юридичних осіб, які внутрішнім наказом визначали, що вони не мають місць для куріння, фінансові санкції застосовуватися не можуть.

Статтею 16 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено, що контроль за дотриманням норм цього Закону здійснюють органи, що видають ліцензії. Згідно з постановою КМУ від 14 листопада 2000 року №1698 виробництво і торгівля тютюновими виробами ліцензуються органами Державної податкової служби, тобто ці органи здійснюють контроль за відповідним обладнанням місць для куріння у разі їх виділення юридичною особою.

Перший заступник міністра Р. МОIСЕЄНКО

До змісту номеру