• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 07.02.2012 р. №2329/6/15-1215

Підприємства легкої промисловості мають пільгу з податку на прибуток за пп. «б» п. 17 підрозділу 4 розділу XX ПКУ. У таких платників тимчасово, строком на 10 років, починаючи з 1 січня 2011 року, від оподаткування звільняється прибуток, отриманий від основної діяльності (групи 17, 18, 19 КВЕД ДК 009:2005), крім підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині.

Проте для підприємств легкої промисловості — власників давальницької сировини за давальницькими схемами залишалося нез'ясованим питання, чи мають вони право на застосування зазначеної пільги, чи ні.

У коментованому листі податківці роз'яснюють, що від оподаткування звільняється прибуток замовника — підприємства легкої промисловості, отриманий ним від продажу готової продукції, виготовленої на давальницьких умовах іншим СПД-виробником. Ми погоджуємося з такою позицією ДПСУ, адже обмеження, встановлене пп. «б» п. 17 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, діє для тих підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині, тобто є виконавцями.

У зв'язку з цим згадаймо, що поняття давальницької сировини (далі — ДС) з метою оподаткування встановлено пп. 14.1.41 ПКУ. Так, ДС — це сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, що є власністю замовника і передаються виробникові для виготовлення готової продукції, з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові або за його дорученням іншій особі. А пп. 14.1.134 ПКУ визначає операцію з ДС як переробку (обробку, збагачення чи використання) давальницької сировини (незалежно від кількості замовників і виконавців, а також етапів) з метою одержання готової продукції за відповідну плату. До операцій з давальницькою сировиною цей підпункт ПКУ відносить ті операції, в яких сировина замовника на конкретному етапі її переробки становить не менш як 20% загальної вартості готової продукції.

Наприклад, якщо фабрика готового одягу (замовник) передала у січні 2012 року власну сировину виконавцю (текстильному комбінату), а виконавець виготовив із цієї сировини готову продукцію та передав її замовникові в березні 2012 року, зазначеною пільгою з податку на прибуток у I кварталі скористається тільки замовник — з урахуванням обмежень п. 21 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

У цьому разі замовник веде облік доходу (прибутку), що звільняється від оподаткування, окремо — відповідно до п. 152.11 ПКУ, а кошти, вивільнені від оподаткування, спрямовує за призначенням, зазначеним у п. 21 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Порядок використання таких коштів установлено постановою КМУ від 28.02.2011 р. №299.

Увага: відповідно до змін, внесених Законом від 23.02.2012 р. №4453-VI1 (діє з 01.04.2012 р.) до п. 21 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, суми вивільнених коштів платник повинен спрямувати на:

1) створення чи переоснащення матеріально-технічної бази;

2) збільшення обсягу виробництва (надання послуг);

3) запровадження новітніх технологій;

4) повернення кредитів (у т. ч. отриманих до дня набрання чинності ПКУ), використаних на зазначені цілі, та сплату процентів за ними. При цьому якщо платник податку для погашення такого кредиту та сплату процентів за ним отримав кредит (кредити) рефінансування, то для цілей п. 21 враховуються лише суми, які сплачуються платником за кредитом (кредитами) рефінансування.

1 Закон України від 23.02.2012 р. №4453-VI «Про внесення змін до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей справляння податку на прибуток».

Зазначені напрями використання коштів мають бути пов'язані з діяльністю платника податку, прибуток (дохід) від якої звільняється від оподаткування.

Зауважимо, що суми, звільнені від оподаткування, визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, понесених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат.

У зв'язку з оновленою редакцією зазначеного положення ПКУ чекаємо змін до Порядку №299. Докладний аналіз змін читайте в наступних номерах «ДК».

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру