• Посилання скопійовано

Навіщо потрібна комісія із соцстраху

Щоб отримати від ФСС з ТВП кошти для виплати страхових відшкодувань, підприємство повинне подати до районного відділення Фонду заяву-розрахунок, що заповнюється на підставі протоколу засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого. Тож з'ясуймо, які повноваження має комісія із соцстраху і як слід заповнювати протокол з огляду на зміни, внесені Постановою ФСС з ТВП від 16.11.2011 р. №541 (чинна з 17.02.2012 р.).

Нові правила роботи комісії з соцстраху

З набранням чинності Законом про ЄСВ підприємства виплачують працівникам страхові виплати після того, як кошти надійдуть на рахунок підприємства від ФСС з ТВП. Для того щоб отримати кошти, до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності слід подати заяву-розрахунок, форма якої є додатком до Порядку №262.

Заявки для отримання страхових виплат формуються страхувальниками на підставі рішення комісії з соцстраху (п. 4 Порядку №26). Діяльність комісії з соцстраху регламентується Положенням №253, яке було затверджене ще до набрання чинності Законом про ЄСВ.

1 З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №12/2012 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

2 Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. №26.

3 Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. №25.

Комісія із соціального страхування підприємства створюється при кількості працівників понад 15 осіб. Якщо працівників 15 і менше, то на загальних зборах обирається уповноважений із соціального страхування підприємства.

Нагадаємо основні обов'язки комісії з соцстраху, викладені в п. 2.2 Положення №25. Це, зокрема:

1) прийняття рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг;

2) прийняття рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення, про припинення виплати його (повністю або частково), розгляд підстав і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг;

3) здійснення контролю за правильністю нарахування і своєчасною виплатою матеріального забезпечення застрахованим особам роботодавцем за рахунок коштів Фонду як за власною ініціативою, так і у зв'язку зі зверненням застрахованих осіб.

Повноваження комісії з соцстраху, визначені п. 3.1 Положення №25, такі:

1) прийняття рішень про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітності та пологах, на поховання) і передача їх роботодавцю для проведення виплат;

2) прийняття рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково);

3) перевірка правильності видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг;

4) контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення застрахованим особам;

5) прийняття рішення про виділення путівок до санаторіїв та (або) санаторіїв-профілакторіїв застрахованим особам і членам їхніх сімей (а також особам, які навчаються у вищих навчальних закладах) на підставі особистої заяви, медичних довідок, що підтверджують необхідність лікування (оздоровлення), розмір часткової оплати за путівки на санаторно-курортне лікування, виділення путівок до дитячих оздоровчих закладів, надання соціальних послуг із позашкільного обслуговування дітей застрахованих осіб.

Оновлена редакція Положення №25 (абз. 2 пп. 1.4.1) відтепер говорить про те, що на підприємствах, в установах, організаціях, де нарахування і виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення із соціального страхування та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється тільки центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації. Тобто створення комісій із соціального страхування підрозділів такого підприємства не передбачається.

Комісія із соціального страхування відтепер:

1) веде облік осіб, які часто та довго хворіють (особи, які за останні 12 місяців були непрацездатними з приводу одного захворювання не менше трьох випадків із загальною кількістю днів непрацездатності 30 — 40 днів або з приводу різних захворювань не менше чотирьох випадків за останні 12 місяців із загальною кількістю днів непрацездатності 40 — 50 днів);

2) веде облік осіб, які отримали листки непрацездатності у зв'язку із невиробничими травмами;

3) аналізує, інформує та вносить пропозиції з питань зниження рівня захворюваності роботодавцю та представнику застрахованих осіб.

Змінами до розділу V Положення №25 прописали термін 5 днів, протягом якого застрахована особа може звернутися до ФСС з ТВП із оскарженням рішення комісії з соціальних питань. Раніше термін не був зазначений.

Нова форма протоколу

Хоч до Положення №25 були внесені зміни Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22 грудня 2010 року №28, проте в показниках протоколу засідання комісії з соцстраху, на підставі якого складається заява-розрахунок, і в заяві-розрахунку містилися розбіжності. Зокрема, в протоколі зазначався табельний номер працівника, а в заяві-розрахунку — номер страхового свідоцтва.

Новою редакцією Положення №25 форму протоколу засідання комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого) приведено у відповідність до заяви-розрахунку на отримання коштів фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, затвердженої Порядком №26. Нагадаємо, що для отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підприємство до ФСС з ТВП повинне подати заяву-розрахунок із зазначенням:

а) прізвища, імені по батькові застрахованих осіб;

б) номера страхового свідоцтва;

в) номера листка непрацездатності;

г) причин непрацездатності (із зазначенням кодів);

д) чи лікарняний первинний (зазначаємо 1), чи продовження (проставляємо 2);

е) періоду непрацездатності;

є) кількості днів, що підлягають оплаті;

ж) суму допомоги.

Отже, розбіжності між протоколом засідання комісії з соцстраху та заявою-розрахунком ліквідовано.

Приклад На ПП «Золота липа» (кількість працюючих — 14 осіб) уповноваженому із соцстраху 29 лютого було подано:

1) лікарняний по вагітності та пологах Мартинів Л. Ю. за період з 27 лютого по 1 липня 2012 року;

2) лікарняний молодого спеціаліста Ружицького В. Б. за період з 6 по 17 лютого 2012 року;

3) заяву про надання допомоги на поховання від родичів померлого працівника Маланчука Ф. М. До заяви додано копію свідоцтва про смерть. Оформлення рішення уповноваженого із соціального страхування наведено у зразку.

Зразок

Оформлення рішення уповноваженого

Богдана АНДРУЩАК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру