• Посилання скопійовано

Щодо надання роз'яснення про порядок отримання органами державної податкової служби інформації щодо обсягу та обігу коштів на рахунках юридичних осіб і фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності

Лист НБУ від 04.04.2011 р. №18-113/2217-4640

Щодо надання роз'яснення про порядок отримання органами державної податкової служби інформації щодо обсягу та обігу коштів на рахунках юридичних осіб і фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності

Суттєво. Органи ДПС мають право отримувати безоплатно від комерційних банків довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду — інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у т. ч. про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки.

! СПД

Національний банк України в межах компетенції розглянув <...> лист <...>, переадресований листом народного депутата України <...>, щодо надання роз'яснення про порядок отримання органами державної податкової служби інформації щодо обсягу та обігу коштів на рахунках юридичних осіб і фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності та повідомляє таке.

Відповідно до частини другої статті 6 Конституцій України органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених даною Конституцією межах і відповідно до законів України.

Правовими засадами діяльності органів державної податкової служби є Податковий кодекс України і Закон України «Про державну податкову службу в Україні». Зокрема, згідно з підпунктом 20.1.3 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право отримувати безоплатно від комерційних банків у порядку, встановленому Законом України «Про банки і банківську діяльність» і цим Кодексом, довідки та/або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду — інформацію про обсяг та обіг коштів на рахунках, у тому числі про ненадходження у встановлені терміни валютної виручки від суб'єктів підприємницької діяльності.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» вимога відповідного державного органу про отримання інформації, що містить банківську таємницю, повинна, зокрема, містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

Заступник голови В. КРОТЮК

До змісту номеру