• Посилання скопійовано

Довірте рутину Інтернету

Бухгалтерські проблеми вирішуємо за допомогою сервісу iFin

Ніхто не заперечуватиме, що «1С:Бухгалтерія» — добра програма: і відмінна функціональність, і величезні можливості з ведення обліку на підприємстві будь-якого масштабу. Це програма для професіоналів. А як бути тим, хто не обтяжений труднощами обліку, хоче позбутися бухгалтерської рутини, але водночас мати свій бізнес керованим, контрольованим та не обтяженим дорогим програмним забезпеченням? Вихід є — онлайн-бухгалтерія iFin.

У попередньому випуску «Автоматично» ми вже розповіли, як легко можна розпочати роботу з бухгалтерськими документами за допомогою онлайн-сервісу iFin.

Щоб почати працювати зі системою, потрібно зайти на сайт ifin.com.ua та натиснути на кнопку Зареєструватися. У вікні, що з'явилося, — ввести необхідні дані щодо вашого підприємства. Ви зможете почати користуватися системою у тестовому режимі. Зареєструвавшись на сайті ifin.com.ua, ви отримаєте можливість безкоштовно протестувати сервіс протягом 14 днів. Якщо ви переконалися, що система вам підходить, можете придбати абонемент онлайн-бухгалтерії iFin та працювати з повнофункціональною системою.

Робота бухгалтера зазвичай починається з підготовки документів. Сервіс iFin надає необхідний функціональний набір, щоб створити і виписати необхідні рахунки, відвантажувальну та податкову накладну, виписати довіреність і підготувати акт виконаних робіт. Ця рутинна робота, як правило, забирає у підприємця значний час. Але тут правильно підготувати всі ці документи зможе будь-який користувач, навіть не досвідчений у бухгалтерському обліку.

Досить перейти до розділу Документи — і перед вами з'явиться список вихідних рахунків, накладних та актів. Кнопки швидкого створення документів зроблять вашу роботу простою та невтомливою.

При створенні нового документа відкривається форма введення, в якій достатньо ввести основні дані (наприклад, початкові букви імені контрагента), — і система автоматично запропонує вибрати реквізити з наявної бази даних. Так само автоматично заповнюється і розділ Товари — система вибере назву потрібної товарної позиції за декількома введеними літерами. Залишиться вибрати рахунки податкового обліку — і документ готовий. Автоматично кожному рахунку присвоюється статус оплачений або не оплачений, на підставі яких формується звітність.

Уся номенклатура ваших товарів і послуг, так само як і документи, зберігається у спеціальній папці Номенклатура. Створити свою базу товарів та послуг не буде для вас важко. Натисніть кнопку Створити, й до форми введення, що з'явилася, внесіть найменування позиції та всі необхідні реквізити. З цієї миті при створенні документів, якщо вибрати цю позицію, у документі автоматично заповнюються всі її реквізити. Такий самий алгоритм дій при роботі з базами Працівники, Контрагенти, Розрахунки.

Про звіти за вас подбають

Основний головний біль будь-якого бухгалтера та підприємця — здавання звітності. Тому онлайн-бухгалтерія iFin максимально спростила для користувача створення звітів, контроль за їх своєчасною здачею та безпосереднім надсиланням до контролюючих органів. Весь потрібний для цієї роботи інструментарій розміщено у розділі Звіти.

iFin — «якщо ваш комп'ютер вийде з ладу, я гарантую, ваша бухгалтерія не пропаде!»

Дані, введені та створені за допомогою онлайн-бухгалтерії iFin, зберігаються віддалено і надійно поза вашим комп'ютером. Ви зможете продовжити користуватися системою з будь-якого пристрою, який має вихід в Iнтернет.

У цьому розділі є необхідний список звітів для здавання до державних органів за звітний період та за зазначеною датою, до якої потрібно здати ці звіти.

Для того щоб була можливість надіслати електронну звітність, користувач повинен її сформувати, натиснувши навпроти кожного звіту на посилання Сформувати. Після натиснення на цю кнопку завантажиться файл формату .xls, у якому, в разі потреби, можна внести зміни та завантажити назад у систему. Навпроти кожного звіту розміщено статус сформований або не сформований.

Коли звіти сформовано, можна приступити до надсилання їх до держорганів. Поряд зі списком необхідних звітів є кнопка Відправити, при натисненні на яку запускається відповідна програма Windows. Вам буде запропоновано зазначити місце зберігання ключів електронно-цифрового підпису (директора, печатки і, якщо є, бухгалтера) та ввести пароль до кожного ключа. Місцем зберігання ключів може бути будь-який знімний носій, дисковод або місце зберігання на пристрої користувача.

При відкритті прикладної програми Windows усі сформовані (виправлені) звіти з'являться в ній. Користувачеві залишається лише натиснути на кнопку Відправити, і звіти надсилаються до потрібних інстанцій. Квитанції про статус звітів надходитимуть до цієї програми, і ви зможе оперативно проконтролювати статус надісланих звітів. У разі потреби зможете роздрукувати квитанцію просто з цієї програми. При закритті програми у системі iFin кожному зі звітів присвоюється статус згідно з надісланою квитанцією.

Дати здавання звітності з'являються з 1-го числа місяця. Залежно від наближення до необхідної дати здавання на вкладці спливає спочатку повідомлення зеленого кольору, відтак оранжевого і за 3 дні до кінцевої дати здавання повідомлення стає червоним. Якщо повідомлення стає оранжевого кольору, на e-mail користувача надсилається повідомлення про необхідність здавання звітності, якщо повідомлення стає червоним, надсилається повторне повідомлення на e-mail про наближення останнього терміну здавання звіту. Якщо користувач зазначив у своїх реквізитах «Отримувати SMS-повідомлення», всі повідомлення дублюватимуться на мобільний телефон, написаний у даних користувача.

Вгорі розділу є фільтр вибору звітного періоду, що дає змогу вибирати попередні періоди зі зданими звітами або переглянути частково сформовану звітність майбутнього періоду.

Увага! Для того щоб була можливість надсилати електронні звіти до контролюючих органів, потрібно на вкладці Реквізити прикріпити публічні сертифікати своїх ключів та пройти автентифікацію.

До змісту номеру