• Посилання скопійовано

Анонси новин порталу «ДК» за допомогою RSS-каналів

Шановні читачі! У попередніх випусках «ДК» ми ознайомили вас зі структурою та окремими розділами порталу «ДК», а також пройшли з вами етапи реєстрації для повноцінного користування сайтом. Зараз коротко розповімо про не менш цікавий розділ порталу — RSS-канали, за допомогою яких здійснюється трансляція оновлень порталу «ДК», а також повідомимо останні новини нашого сайта за останні місяці.

Що таке RSS-трансляція?

RSS — це зручний спосіб отримувати новини у вигляді коротких анонсів, щоб стежити за оновленнями на вибраних вами сайтах. RSS-стрічки новин отримують і читають, не витрачаючи часу на відкриття самих сайтів, за допомогою спеціального програмного забезпечення (фід-ридерів), яке нині вбудовано у більшість сучасних браузерів та мобільних пристроїв.

RSS-канали новин «ДК» містять інформацію про чергові публікації «Дебету-Кредиту», оновлення інших тематичних розділів порталу, а також щоденні стрічки ділових новин з порталу. Теми RSS-трансляцій, які може вибрати користувач сайта, поділяються на два основні розділи:

1. Розділи тижневика «Дебет-Кредит», що містять такі підрозділи:

— «Дебет-Кредит (практика)»;

— «Документи для роботи»;

— «Автоматично з «ДК»;

— «Запитання і відповіді».

2. Щоденні ділові новини «Дебет-Кредит» згруповані в підрозділи:

— «Бухгалтеру»;

— «Керівнику».

Для того щоб скористатися цією послугою, вам потрібно:

1) у меню зліва вибрати кнопку RSS-каналів;

2) серед запропонованих розділів вибрати потрібний розділ та мову публікації.

Щоб спростити і пришвидшити пошук, у меню справа ви можете обрати тип перегляду: за датою чи назвою (date чи title відповідно).

Останні зміни на порталі «ДК»

Розділ «Договори» — що нового?

У розділі «Договори» розміщено зразок форми трудового договору між працівником та фізособою, яка використовує найману працю (затверджено наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. №260, зі змінами, внесеними наказом Мінпраці від 14.10.2010 р. №320).

Розділ «Довідники»

У розділі «Довідники» оновлено Довідник пільг №59 щодо сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів станом на 01.10.2011 р.

Довідник пільг використовують платники під час заповнення Звіту про суми податкових пільг (постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1233).

Також у розділі «Довідники — Норми, реквізити» новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Нагадаємо, що новий Реєстр РРО затверджено наказом ДПCУ від 04.11.2011 р. №114.

У цьому самому розділі з'явився «Довідник кодів товарів за УКТЗЕД». Код УКТЗЕД має бути зазначено у податкових накладних на всі підакцизні та імпортовані товари.

Розділ «Iнтернет-конференції та семінари»

У жовтні відбулися інтернет-конференції на теми: «Облік основних засобів за ПКУ. Амортизація» та «ПДВ: особливості визначення бази оподаткування». З відповідями на запитання учасників можна ознайомитися на форумі у підрозділі «Конференц-зал».

У листопаді проводилася конференція на тему: «Кадрове діловодство та трудові відносини». З відповідями можна ознайомитися у вищезазначеному підрозділі.

Розділ «Типові форми»

В розділі «Типові форми» (підрозділ «Довідки та заяви — Запит на інформацію») з'явилися форми для подання запиту до ПФУ на отримання публічної інформації, затверджені постановою ПФУ від 15.08.2011 р. №22-1.

А саме:

1) форма для подання запиту на отримання публічної інформації у письмовому вигляді;

2) форма для подання запиту на отримання публічної інформації електронною поштою.

У підрозділі «Реєстрація — Держреєстратор» занесені:

1. «Заява про реєстрацію бази персональних даних»;

2. «Заява про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних».

Зазначені форми затверджено наказом Мін'юсту від 08.07.2011 р. №1824/5.

Розділ «Бланки звітності»

У розділі «Бланки звітності — Статистична звітність — Статистика праці» занесено форми звітності зі статистики праці, а також інструкції щодо їх застосування. А саме:

— Звіт про наявність вакансій (ф. №3-ПН) (подається за наявності вакансій);

— Звіт про заплановане вивільнення працівників (ф. №4-ПН (план) (подається не пізніше ніж за 2 місяці до вивільнення працівників);

— Звіт про фактичне вивільнення працівників (ф. №4-ПН (факт) (подається в 10-денний строк після вивільнення працівників).

Зазначені форми та інструкції до них затверджено наказом Мінпраці від 19.12.2005 р. №420.

А ще у розділі «Бланки звітності» оновлено Баланс та Звіт про фінрезультати. А саме ви маєте змогу завантажити:

1) Баланс (форма №1);

2) Баланс (форма №1) (із вписуваними рядками);

3) Звіт про фінансові результати (форма №2);

4) Звіт про фінансові результати (форма №2) (із вписуваними рядками).

А також форму, яка вперше подається за 2011 рік, — Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми №1-мс та №2-мс), яку подають підприємства, що застосовують ставку податку на прибуток — нуль відсотків.

У підрозділі «Податкова звітність — Податок на прибуток» є нова форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (наказ Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213.

За правилами ПКУ, нову форму треба застосовувати за I кв. 2012 р., проте не виключено, що ДПС вимагатиме подання звітності за новою формою вже за рік.

Нова форма Податкової накладної та Порядок її заповнення

Мінфін наказом від 01.11.2011 р. №1379 затвердив нову форму податкової накладної та Порядок її заповнення.

На момент підготовки номера інформація про нову податкову накладну є лише на сайті Мін'юсту, де розміщено дані про реєстрацію зазначеного наказу. Відповідно до проекту у новій накладній з'явилася колонка «код товару згідно з УКТ ЗЕД», а з додатка до накладної вилучено колонку — «номенклатура товарів/послуг» (завантажити додатки до проекту можна на нашому сайті www.dtkt.com.ua).

Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру