• Посилання скопійовано

Датою визнання доходів за наданими послугами є дата підписання обома сторонами акта про надані такі послуги

Лікувально-консультативний центр надає тільки платні медпослуги населенню. Пацієнти оплачують курсове лікування — 9 днів — у момент оформлення до установи. Як визначити дохід від надання послуг — у момент оплати чи після закінчення лікування? Який документ слід скласти після закінчення лікування? Коли враховувати у доходах суму внесеної оплати, якщо така проведена 28 числа, а лікування закінчилося 10 числа наступного місяця?

Оскільки основним та єдиним видом діяльності медичного центру є надання медичних послуг населенню, то саме цей вид діяльності належить до операційної діяльності підприємства. У загальному випадку дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг (абз. 2 п. 137.1 ПКУ). Отже, ключовим є документ, що підтверджує факт надання медичних послуг.

Якщо передоплату внесено 28 числа, а лікування закінчується у наступному місяці, дохід визначається датою, коли лікування завершено та підписано акт наданих послуг. Підтвердженням правильності такої позиції є норма п. 137.4 ПКУ: «Датою отримання доходів, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються згідно з цією статтею, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань), визначений з урахуванням норм цього пункту та статті 159 цього Кодексу». Крім того, відповідно до пп. 136.1.1 ПКУ, отримані аванси не включають до складу доходів.

З метою податкового обліку конкретно затвердженої форми акта в такому випадку немає. Відповідно до п. 2.7 Положення №881 підприємство може самостійно розробити прийнятну та зручну форму документа, що підтверджував би факт надання медичних послуг. Але варто пам'ятати, що будь-який первинний документ (у нашому випадку — розроблений підприємством самостійно) мусить відповідати нормам ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік2 та містити такі реквізити:

— назву документа (форми);

— дату і місце складання;

1 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.

2 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

— назву підприємства, від імені якого складено документ;

— зміст і обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

— посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

— особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Аналогічні вимоги до оформлення тих чи інших видів первинних документів прописано у п. 2.4 Положення №88.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру