• Посилання скопійовано

Реєстрація юрособи за місцем прописки фізособи-засновника: зручна, але ризикована

ТОВ зареєстроване за місцем прописки засновника (директора), у його квартирі, ще у 2007 р. Які наслідки це має чи матиме? Iнших офісів ТОВ не має. Якщо це тягне за собою якісь неприємні наслідки, то як це виправити?

Загалом за Законом про держреєстрацію1 юрособа реєструється за місцезнаходженням, яким є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі — виконавчий орган). Місцезнаходженням (місцем проживання) такої особи (йдеться про фізособу — засновника ТОВ) може бути житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожиток, готель тощо) у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно, переважно або тимчасово, що знаходиться за певною адресою, за якою здійснюється зв'язок з фізособою-підприємцем.

1 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Таким чином, Закон про держреєстрацію не забороняє реєструвати юрособу за місцем проживанням одного із засновників — фізособи, наприклад: м. Львів, вул. Донецька, 16а, кв. 12.

Ця адреса буде юридичною адресою юрособи — місцезнаходженням, відомості про яке будуть внесені до ЄДР та фігуруватимуть в обліковій картці платника податку в органах Державної податкової служби.

Ця ж адреса використовуватиметься і для листування з таким ТОВ відповідно до ст. 42 ПКУ з метою надсилання такому платникові податків податкових повідомлень — рішень, податкових вимог або інших документів, адресованих контролюючим органом платникові податків, тобто є податковою адресою.

На цю саму адресу надсилатимуться і повідомлення про проведення планових документальних перевірок, запити відповідно до вимог статей 20, 73, 78 ПКУ з метою отримання податкової інформації чи надання пояснень та копій документів.

На цю адресу надходитимуть і відповіді на подані платником податків скарги в порядку апеляційного оскарження рішень органів ДПС, а також судові повістки та інші процесуальні документи у випадку спорів у судових інстанціях.

Тож ця адреса є дуже важливою як у госпдіяльності підприємства (отримання документів від контрагентів — актів, договорів, накладних тощо), так і при офіційному спілкуванні з держорганами.

Проте реєстрація юрособи за місцем прописки фізособи-засновника може мати і неприємні наслідки. Скажімо, під час проведення перевірки юрособи держорганами необхідно мати відповідне місце (приміщення), де перевіряльники можуть ознайомитися з документами фінансово-господарської діяльності ТОВ. Зрозуміло, що проводити перевірку у квартирі не дуже зручно.

Якщо щодо керівника буде порушено кримінальну справу, то за потреби проведення обшуку та вилучення оригіналів документів, комп'ютерів, жорстких дисків, інших носіїв інформації може бути вилучено і певну приватну інформацію.

Хоча є і приємна новина — доступ у житло фізособи можливий лише на підставі рішення суду.

Якщо подивитися на це з точки зору оренди офісу як місця для реєстрації місцезнаходження ТОВ, то реєстрація за місцем прописки, швидше за все, є зручнішою, адже оренда офісу частіше має тимчасовий характер та може змінюватися з наступним повідомленням про таку зміну податкового органу.

У контексті поставленого запитання не можна не згадати й випадки, коли реєстрація за місцем прописки фізособи-засновника може призвести до скасування реєстрації платником ПДВ або державної реєстрації у зв'язку з відсутністю ТОВ або його керівних осіб за місцем реєстрації. До речі, нині податкова дуже вміло маніпулює приписами Податкового кодексу та складає акти відсутності ТОВ за місцезнаходженням.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру