• Посилання скопійовано

Щодо подальшого відчуження та передачі в заставу об'єктів, обтяжених зобов'язаннями їх власників перед державою

Лист Фонду держмайна України від 29.09.2011 р. №10-23-13245

Щодо подальшого відчуження та передачі в заставу об'єктів, обтяжених зобов'язаннями їх власників перед державою

Суттєво. У разі надання згоди органом приватизації на подальше відчуження об'єкта приватизації під час дії умов договору купівлі-продажу відбувається заміна боржника (покупця) у зобов'язанні, тобто заміна сторони (покупця) у договорі купівлі-продажу, укладеному з органом приватизації.

! Суб'єктам приватизації

Фонд державного майна України (далі — Фонд) надає роз'яснення та рекомендації стосовно процедури внесення змін до договорів купівлі-продажу об'єкта приватизації між державним органом приватизації (далі — орган приватизації) та новим власником у разі його подальшого відчуження.

Статтею 27 Закону України «Про приватизацію державного майна» та пунктом 130 Державної програми приватизації на 2000 — 2002 роки, затвердженої Законом України «Про Державну програму приватизації» від 18.05.2000 р. №1723-III, передбачено, що:

відчуження майна (акцій), обтяженого зобов'язаннями перед державою, можливе виключно за згодою органу приватизації, який здійснює контроль за їх виконанням. При цьому орган приватизації повинен вимагати від нового власника виконання зобов'язань, визначених договором купівлі-продажу об'єкта приватизації, у разі їх невиконання застосовувати до нового власника санкції згідно із законом;

зобов'язання, передбачені договорами купівлі-продажу державного майна, зберігають свою дію для осіб, які придбавають об'єкт у разі його подальшого відчуження, протягом терміну дії цих зобов'язань. У разі подальшого відчуження приватизованого об'єкта до нового власника переходять невиконані зобов'язання, що були передбачені договором купівлі-продажу об'єкта приватизації.

Основною вимогою законодавства під час погодження органами приватизації відчуження майна є збереження зобов'язань, визначених для покупця державного майна умовами конкурсу, для нового власника.

Відповідно до статті 520 Цивільного кодексу України боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Таким чином, у разі надання згоди органом приватизації на подальше відчуження об'єкта приватизації під час дії умов договору купівлі-продажу відбувається заміна боржника (покупця) у зобов'язанні, тобто заміна сторони (покупця) у договорі купівлі-продажу, укладеному з органом приватизації. При цьому новий власник стає правонаступником усіх прав та обов'язків покупця, взятих ним перед державою за договором купівлі-продажу.

У разі необхідності перегляду приватизаційних зобов'язань зміни вносяться безпосередньо до договору купівлі-продажу, укладеного з органом приватизації. У договорі про внесення змін до договору купівлі-продажу об'єкта приватизації слід зазначати, що новий власник є правонаступником усіх прав та обов'язків покупця, взятих ним за договором купівлі-продажу, відповідно до договору перепродажу цього об'єкта.

Під час погодження перепродажу об'єкта приватизації до договору його подальшого відчуження рекомендовано включати норму, яка передбачатиме обов'язок нового власника у разі зміни і доповнень до договору подальшого відчуження в частині, що стосується правонаступництва за договором купівлі-продажу, погоджувати ці зміни і доповнення з органом приватизації, з яким укладено договір купівлі-продажу, в установленому законодавством порядку.

Заступник голови Фонду I. ХОТЕЙ

До змісту номеру