• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Державної податкової служби України від 07.10.2011 р. №2634/7/15-3417-06

На перший погляд може видатися, що це позитивний лист на користь суб'єкта господарювання — фізичної особи — платника ПДВ щодо правомірності віднесення сум ПДВ, сплачених ним на митниці, до податкового кредиту при придбанні основних засобів у нерезидента. Тим паче що до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються ті самі нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб (ст. 51 ЦКУ). Це, своєю чергою, означає, що платники ПДВ — не суттєво, чи ФОП, чи ЮО, — щодо обкладення цим податком мають керуватися розділом V ПКУ. А вже відповідно до п. 198.1 ПКУ на підставі ВМД (п. 201.12 ПКУ), яка буде у ФОП (бо як інакше завезти щось з-за кордону) та датою такої ВМД (п. 187.8 та п. 198.2 ПКУ) у платника ПДВ виникає право на ПК. Але товари чи ОЗ, які завозяться, мають обов'язково використовуватися в оподатковуваних операціях та в господарській діяльності. I, як зазначає головний податковий орган в коментованому листі, за «...наявності належного документального оформлення та підтвердження відповідних витрат та відображення їх у бухгалтерському та податковому обліку». От тут, напевно, якраз і найцікавіше: якщо з документальним оформленням можна і навіть треба погодитися, то з відображенням у бухгалтерському та податковому обліку — трохи складніше. Адже, як відомо, Закон про бухгалтерський облік1 відповідно до своєї ч. 1 ст. 2 поширюється тільки «...на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також на представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності (далі — підприємства), які зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством».

Тобто ФОП не ведуть ні бухгалтерського, ні податкового обліку. Фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування, відповідно до п. 177.10 ПКУ, зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат2 та мати підтвердні документи щодо походження товару.

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Форма Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність та Порядок її ведення затверджено наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1025.

От і вся їхня бухгалтерія. I звідси, як то кажуть, ростуть ноги: немає бухгалтерського обліку — немає права ні на що — ні на амортизацію, ні на ПК з ПДВ за придбаними ОЗ. Правда, в коментованому листі податківці називають іще одну причину, через яку не можна скористатися правом на ПК з ПДВ. Це те, що право приватної власності на майно, відповідно до ст. 325 ЦКУ, належить просто фізичній особі, а не фізичній особі — суб'єкту господарювання, тобто ФОП. Тому, як вважають податківці, це не дає можливості вважати майно, яким є і придбані ОЗ, але які перебувають у приватній власності просто фізичної особи, основними засобами суб'єкта господарювання — фізичної особи. Складається враження, що податковий орган хоче дозволити підприємцям мати право на ПК, але... винен ЦКУ. Якесь замкнуте коло — з одного боку, можна, а з другого — зась. Невідомо, що переслідують органи ДПС таким упередженим (інакшим словом не назвеш) ставленням до ФОП останнім часом. Якісь суцільні заборони. Може, геть ФОП, давай ЮО?

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру