• Посилання скопійовано

Підстав для зменшення податкового кредиту за правильно оформленою та заповненою ПН немає

Постачальник зареєстрував ПН в єдиному реєстрі за №16, а ми помилково — у реєстрі ПН за №18 (механічна помилка). До податкової разом із декларацією з ПДВ подали копію реєстру з неправильним номером. Податкова пропонує, щоб ми самостійно зняли цю суму ПДВ з ПК, бо інакше, якщо знімати буде вона, то штраф буде 25%. Чи правомірні дії податкової?

Згідно з п. 201.6 ПКУ, податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов'язаннях та реєстрі виданих податкових накладних продавця і реєстрі отриманих податкових накладних покупця.

Пункт 201.15 ПКУ передбачає обов'язок платників податку щомісяця (у терміни, передбачені для подання податкової звітності) подавати органу Державної податкової служби копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді.

Податкові органи на підставі п. 201.6 ПКУ за даними реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, наданих в електронному вигляді, повідомляють платника ПДВ про наявність у такому реєстрі розбіжностей з даними контрагентів. I платник податку протягом 10 днів після отримання такого повідомлення має право уточнити податкові зобов'язання без застосування штрафних санкцій. З огляду на таке, дії податкового органу, що повідомив платника про виявлені розбіжності, є цілком правомірними.

До речі, Порядком ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затвердженим наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002, виправляють помилки у Реєстрі методом «сторно» за правилами, передбаченими для бухгалтерського обліку, у момент виявлення таких помилок (тобто повторюється неправильний запис зі знаком «мінус» (червоним) та здійснюється правильний запис), при цьому коригування помилкових записів у Реєстрі не призводить до потреби формування нових (уточнюючих) реєстрів. Отже, подання уточнюючих реєстрів податкових накладних до податкового органу не передбачене.

З огляду на неврегульованість цього питання вважаємо за потрібне надавати необхідні пояснення у довільній формі вже при наданні письмового запиту податкового органу на адресу підприємства, що може надійти в разі виявлення розбіжностей з даними реєстрів контрагентів.

Водночас згідно з чинним законодавством, саме ПН, а не дані реєстру, є підставою для відображення відповідних операцій у податковому обліку з ПДВ. Згідно з п. 201.10 ПКУ, ПН видається платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Тому в разі якщо ПН складена з дотриманням встановленого порядку її заповнення, зареєстрована в Єдиному реєстрі ПН, то підстав для зменшення податкового кредиту, на нашу думку, немає (при дотриманні інших передбачених законом вимог щодо формування такого кредиту).

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру