• Посилання скопійовано

Придбаваючи акції у нерезидента, потрібно заплатити ПДФО, якщо інше не передбачено міжнародним договором

Купили акції у нерезидента-фізособи. Чи потрібно при оплаті цих акцій стягувати податок на репатріацію?
В абз. «е» п. 160.1 ПКУ сказано, що оподатковувати треба «прибуток від здійснення операцій із торгівлі цінними паперами...», — а якщо куплено цінні папери, — то у резидента виникає прибуток чи ні?

Відповідно до п. 160.1 ПКУ будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються у порядку і за ставками, встановленими цією статтею. Частина «е» п. 160.1 ПКУ визначає прибуток від здійснення операцій із торгівлі цінними паперами, деривативами або іншими корпоративними правами одним із видів прибутку, що підлягає оподаткуванню в Україні. Податок з доходу виплачується за рахунок доходу. Ставка податку для доходів нерезидентів становить 15% і визначається нормою п. 160.2 ПКУ.

Доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (пп. 170.10.1 ПКУ). База обкладення ПДФО визначається доходом, який отримує нерезидент з України. Тут варто врахувати, що при визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формі (пп. 164.3 ПКУ). Відповідно до пп. 164.2.9 ПКУ інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах1 включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу нерезидента.

1 Крім доходу від операцій, зазначених у пп. 165.1.2 і 165.1.40 ПКУ.

Зверніть увагу: ставка 15% податку застосовується лише у тому разі, якщо інше не передбачено положеннями чинних міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати. Тобто якщо з країною, резидентом якої є особа, на користь якої виплачується дохід, є чинний міжнародний договір і норми цього договору передбачають прописаний механізм оподаткування такого виду доходу, то застосовуються норми міжнародного договору. Якщо ж механізм не прописано або ж договору з цією країною резиденції немає, то застосовується ставка податку до такого доходу 15%, що сплачується у момент виплати доходу за його рахунок (дохід для нерезидента зменшується на 15%). Такі правила оподаткування діють саме для нерезидентів.

Зверніть увагу: під час укладення договору з нерезидентом, умови якого передбачають отримання таким нерезидентом доходу з джерелом його походження в Україні, резидент зобов'язаний зазначити у договорі ставку податку, що буде застосована до таких доходів.

По суті, прибуток нерезидента визначається так:

1) якщо з країною нерезидента є договір про уникнення подвійного оподаткування, — механізм оподаткування прописано саме цим договором;

2) якщо договору немає й оподаткування здійснюється за нормами українського законодавства, прибуток нерезидента визначається доходом, який нерезидент отримує від продажу акцій українському підприємству.

Тобто оподатковується саме той дохід, що підприємство сплатило нерезиденту при реалізації ним акцій. Для підприємства-покупця жодної звітності в такому разі не передбачено.

Придбаваючи акції, підприємство несе витрати. У разі якщо приймається рішення реалізувати акції третім особам, за датою переходу права власності на акції від підприємства третім особам воно отримає прибуток або збиток від реалізації цінних паперів (дохід від реалізації ЦП третій особі мінус витрати, які понесли на придбання таких ЦП). При реалізації ЦП прибуток буде оподатковуватися за нормами п. 153.8 ПКУ:

1) окремий облік операцій з ЦП ведеться окремо від операцій основної діяльності;

2) ціннопаперовий фінрезультат визначається за правилом: дохід від реалізації ЦП мінус витрати на їх придбання;

3) ціннопаперовий прибуток відображається у періоді продажу ЦП у декларації з прибутку у рядку 03.20 додатка IД (зазначається лише додатний фінрезультат) з відповідним відображенням цієї суми у рядку 1 додатка ЦП та у рядку 03 декларації. Збиток від операцій з ЦП у декларації не відображається (самі витрати на придбання ЦП відображають у рядку 1.2 додатка ЦП), він переноситься на зменшення доходів від продажу акцій майбутніх періодів.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру