• Посилання скопійовано

Розділення ОЗ на частини потрібно провести і в бухгалтерському, і в податковому обліку

Юрособа хоче у листопаді 2011 р. внести до статутного фонду іншого підприємства як внесок частину своєї будівлі. Чи потрібно буде нараховувати при цьому податкові зобов'язання з ПДВ за договірною (протокольною) вартістю, але не нижче за звичайну ціну? Як це зробити для частини будівлі, якщо на балансі у юрособи ціла будівля? Чи треба для визначення звичайної ціни проводити спеціальну оцінку за допомогою якоїсь організації, чи можна буде визначити звичайну ціну іншим способом?

Відповідно до п. 188.1 ПКУ, у разі постачання виробничих ОЗ база обкладення ПДВ визначається виходячи з їх договірної вартості, але не нижче звичайних цін. Операція з внесення ОЗ до статутного фонду також є операцією з постачання ОЗ. При цьому у засновника (учасника) — платника ПДВ з'являються ПЗ з ПДВ, а у підприємства, що одержує ОЗ як внесок, — ПК відповідно до пп. «б» п. 198.1 ПКУ (якщо воно є платником ПДВ). У більшості випадків звичайна ціна може відповідати балансовій вартості. Але краще в такій ситуації скористатись послугами незалежного оцінювача.

Тим більше якщо засновник хоче внести до статутного фонду не всю будівлю, що належить йому, а лише її частину, цю частину треба виділити — як у натурі через БТI, так і у власному бухгалтерському та податковому обліку. Для цього слід визначити вартість частини, яку передбачається віддати, і решти частини будівлі.

Для цього, відповідно до ст. 7 Закону України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», оскільки йдеться про визначення вартості ОЗ у бухгалтерському обліку й оподаткування операції з передачі частини такого ОЗ, потрібно залучити професійного експерта. I оскільки стаття 8 цього самого Закону забороняє проведення суб'єктом оціночної діяльності — суб'єктом господарювання оцінки майна, що належить йому або оцінювачам, які працюють у його складі, то, на думку Держкомпідприємництва, наведену в листі від 13.10.2005 р. №8950, оцінювати ОЗ підприємства, навіть за наявності у його штаті професійного оцінювача, повинен незалежний оцінювач.

Підприємству-засновникові слід здійснити ліквідацію ОЗ, яка оформляється актом за формою №ОЗ-31. Потім частини ОЗ, на які його поділили внаслідок ліквідації (про що зазначено на зворотному боці акта ОЗ-3, у розділі «Розрахунок результатів списання об'єкта»), треба оприбутковувати окремо. Частина, яка використовуватиметься надалі як ОЗ, буде оприбуткована на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів», а при введенні в експлуатацію — на субрахунку 103 «Будівлі та споруди». Частина, яка передаватиметься до СФ іншого підприємства, буде оприбуткована на субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу». Якщо здійснювалася дооцінка будівлі, то пропорційно до вартості частини, що ліквідується, сума сальдо з дооцінки відображається зменшенням додаткового капіталу з одночасним збільшенням нерозподіленого прибутку. Вартість кожної такої частини визначає оцінювач в акті оцінки.

1 Форми актів №ОЗ-1 і №ОЗ-3 затверджені наказом Мінстату України від 29.12.95 р. №352.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру