• Посилання скопійовано

Переказний вексель може бути виданий у двох або більше тотожних примірниках

Наше підприємство загубило переказний вексель, за яким ми виступали векселедержателем. Чи передбачено якийсь механізм відновлення векселя? Чи передбачено оплату за втраченим векселем?

За своєю правовою суттю вексель засвідчує зобов'язання емітента векселя сплатити за ним у визначений строк певну суму коштів. Ст. 4 Закону про векселі1 забороняє видавати векселі, не забезпечені попередньо поставленими товарами, роботами, послугами.

Відповідно до ст. 11 цього Закону платіж за втраченим векселем може бути здійснений за умови встановлення права власності на нього у порядку, визначеному законом. Відповідно до ст. 64 глави IX розділу I Уніфікованого закону2 переказний вексель може бути виданий у двох або більше тотожних примірниках. Зверніть увагу: ці примірники повинні містити порядковий номер у самому тексті документа, інакше кожен із них розглядається як окремий переказний вексель.

Кожен держатель векселя, в якому не зазначено, що він виданий в одному примірнику, може вимагати передачі йому двох або більше примірників власним коштом. Для цього він може звернутися до свого безпосереднього індосанта, який зобов'язаний сприяти йому в зверненні до його власного індосанта, і так далі послідовно аж до трасанта. Iндосанти зобов'язані відтворити свої індосаменти на нових примірниках.

1 Закон України від 05.04.2001 р. №2374-III «Про обіг векселів в Україні».

2 Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі, запроваджений Конвенцією від 07.06.30 р.

Тобто можна скористатися цим механізмом і отримати інший примірник втраченого векселя. Платіж, здійснений за одним примірником, звільняє від зобов'язання сплатити гроші, навіть якщо не було обумовлено, що цей платіж анулює дію інших примірників. Проте трасат є зобов'язаним за кожним акцептованим ним і не повернутим йому примірником векселя. Тобто можна звернутися до емітента письмово з проханням (у довільній формі) виписати дублікат векселя, який при його погашенні буде повернуто емітенту. Але ця умова не є обов'язковою: ст. 16 Уніфікованого закону звільняє від обов'язку при погашенні повертати сам бланк векселя емітенту, у разі якщо сам вексель було втрачено.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру