• Посилання скопійовано

При несвоєчасній сплаті ЄСВ слід сплатити борг та 10% штрафу

Під час виплати серпневої зарплати було виявлено недоплату ЄСВ (3,6%). Що потрібно зробити, крім сплати різниці?

У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески та сплатити їх з нарахуванням пені у порядку та розмірах, визначених п. 2 частини 11 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон про ЄСВ).

Згідно зі ст. 11 Закону про ЄСВ, територіальний орган ПФУ застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції:

1) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум (п. 2 ст. 11);

2) за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10% таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п. 6 ст. 11).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу (п. 10 ст. 25 Закону №2464).

Тобто підприємство, виявивши помилку за серпень, мусило доплатити несвоєчасно сплачену суму ЄСВ і на цю суму нарахувати 10% штрафної санкції та пеню з розрахунку 0,1% за кожен день простроченого платежу. Також треба мати на увазі, що посадові особи платників єдиного внеску несуть адміністративну відповідальність за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ. Згідно зі ст. 26 Закону про ЄСВ та ст. 165 КпАП, такі порушення тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від 20 до 30 н. м. д. г. (від 340 до 510 грн).

Марина КРИВЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру