• Посилання скопійовано

Облік витрат на передплату спеціалізованих періодичних видань

Як відобразити облік витрат на передплату спеціалізованих періодичних видань після 01.04.2011 р. у податковому обліку?

Згідно з абз. «в» пп. 138.10.4 ПКУ витрати на інформаційне забезпечення госпдіяльності платника податку, у т. ч. передплату спеціалізованих періодичних видань, відносяться до інших витрат операційної діяльності, пов'язаних з госпдіяльністю. Також згідно з п. 138.5 ПКУ інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухобліку. Згідно з п. 138.2 ПКУ витрати визначаються на підставі первинних документів, які підтверджують здійснення операції.

Як відобразити такі витрати у бухобліку? Варто зазначити, оформлення передплати на періодичні видання здійснюються за попередньою оплатою: на місяць, півріччя, рік. I право визнати витрати виникає на підставі первинних документів на дату отримання журналу. Видавництво чи передплатне агентство (залежно від того, як здійснювалась передплата) на кінець звітного періоду виписує акт (накладну), що свідчить про надання послуг. На дату виписки документів виникають витрати у платника податку на прибуток.

Згідно з Iнструкцією №2911 витрати на передплату газет, журналів, періодичних та довідкових видань тощо відображаються на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», а у складі інших операційних витрат відображатимуться лише за фактом надходження періодичних видань.

1 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

Приклад Підприємство передплатило бухгалтерський тижневик «Дебет-Кредит» на друге півріччя 2011 р. Вартість передплати — 1494,00 грн без ПДВ.

Таблиця

Відображення в обліку передплати бухгалтерського видання

№ з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Дохід
Витрати
1.
Сплачено за передплату з банківського рахунка підприємства
371
311
1494,00
2.
Відображено витрати майбутніх періодів
39
371
1494,00
3.
Вартість отриманих періодичних видань за III квартал списано до складу інших операційних витрат
949
39
747,00
747,00

Ганна БИКОВА, Дебет-Кредит»

До змісту номеру