• Посилання скопійовано

Суть справи

Електронна звітність до ФСС з ТВП
На виконання Закону про електронні документи та електронний документообіг ФСС з ТВП також започатковує подання звітності та заяв-розрахунків на отримання державної допомоги за рахунок Фонду в електронній формі. Коментована постанова ФСС з ТВП від 27.04.2011 р. №23 (див. у «ДК» №34-35/2011) встановлює основні правила електронного документообігу між Фондом і страхувальниками.

Нове у персоніфікації вже за серпень
З першого серпня набирає чинності Постанова Правління ПФУ від 23.06.2011 р. №18-1 «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
Про те, що саме змінилося у звітності до ПФУ, читайте далі.

Пенсійний збір при купівлі автомобіля — на витрати?
Під час придбання автомобіля підприємство сплатило суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. Яким чином відобразити зазначені суми у податковому обліку з податку на прибуток — амортизувати чи включити до складу операційних витрат?

Нові правила торгівлі для всіх
Постановою КМУ від 29.06.2011 р. №706 внесено зміни до Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення, затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 р. №833 (див. у «ДК» №34-35/2011), які тепер стосуються оптового та роздрібного продажу на ринку споживчих товарів. Докладніше про це та інше читайте у цій статті.

Регістри бухобліку малих підприємств
На виконання вимог абз. 2 п. 44.2 ПКУ Мінфін своїм наказом від 15.06.2011 р. №720 затвердив Методичні рекомендації із застосування регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами (далі — Методрекомендації). Але підприємства є не просто малими, а такими, які мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат, зокрема, відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ПКУ (мають право застосовувати ставку податку на прибуток 0%), та не зареєстровані платниками податку на додану вартість. Коментовані Методрекомендації визначають систему регістрів, порядок і спосіб реєстрації та узагальнення інформації в них без застосування подвійного запису для складання Спрощеного фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва (далі — Спрощений фінансовий звіт) за формою згідно із додатком 2 до П(С)БО 25.
Про особливості Методрекомендацій та обов'язковість їх застосування читайте далі в статті.

Облік путівок від ФСС з ТВП та від працедавця
Тема відпусток розглядається на сторінках нашого видання рік у рік. А яка ж відпустка без поїздки на відпочинок чи лікування? Отже, розглянемо таку актуальну тему, як надання працівникові путівки за рахунок працедавця або ФСС з ТВП. Тим більше що у 2011 році дещо змінився порядок і їх отримання, і оподаткування таких операцій.

«Покличте Вія!»

Півмісяця з ПДВ для медвиробів
Кабмін своєю Постановою від 8 серпня 2011 р. №867 (див. у «ДК» №34-35/2011) затвердив новий перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від обкладення ПДВ. Попередній Перелік, затверджений Постановою КМУ від 09.06.2011 р. №785, проіснував лише 15 днів і втратив чинність з 16.08.2011 р. Що змінилося — читайте далі у статті.

До змісту номеру