• Посилання скопійовано

Що нового

Нова форма №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників»

! Роботодавцям

Мінсоцполітики затвердило нову форму звітності №5-ПН «Звіт про прийнятих працівників» та інструкцію щодо її заповнення.

На відміну від попередньої, нова форма подаватиметься не щодекади, а не пізніше 10 календарних днів з дня прийому працівника на роботу (першого робочого дня працівника).

До форми включаються працівники, які перебувають з роботодавцем у трудових відносинах, незалежно від того, чи перебуває працівник у штаті роботодавця, чи є позаштатним працівником.

До форми не включаються дані стосовно працівників, прийнятих роботодавцем на оплачувані громадські роботи та на робочі місця з наданням дотації на підставі договорів, укладених між центром зайнятості та роботодавцем.

У разі відсутності факту прийняття на роботу працівників форма не подається.

Наказ Мінсоцполітики України від 14.07.2011 р. №279 чинний з 22.08.2011 р.


Суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою нарахування ЄСВ

! Бухгалтерам

ПФУ відповів на запит щодо нарахування ЄСВ на суми надбавки особам, які працюють за вахтовим методом, що виплачуються відповідно до наказу МНС від 20.05.99 р. №147.

До Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (постанова КМУ від 22.12.2010 р. №1170), віднесено надбавки до тарифних ставок, посадових окладів працівників, що направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний характер.

Таким чином, суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою нарахування ЄСВ.

Лист ПФУ від 04.07.2011 р. №13659/03-20


Оновлено таблицю-перелік порушень, за які ДПС може застосовувати штрафи та санкції

! Платникам податків

ДПАУ надала оновлену редакцію таблиці відповідності видів порушень норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДПС, типам повідомлень-рішень, які складаються при застосуванні відповідних штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), та кодам бюджетної класифікації, за якими повинні обліковуватися кошти, спрямовані платниками на погашення вказаних санкцій.

Лист ДПАУ від 05.05.2011 р. №12601/7/19-0217


Зміни у Класифікаторі пільг в обкладенні товарів ПДВ

! Платникам ПДВ

ДМСУ внесла зміни до Класифікатора пільг в обкладенні товарів ПДВ (наказ ДМСУ від 15.02.2011 р. №107), зокрема, було змінено опис за кодом пільги «112».

Так, до 01.01.2014 р. від ПДВ звільняються відходи та брухт чорних і кольорових металів та деревини товарних позицій 4401, 4403, 4404 згідно з УКТЗЕД (крім брикетів та гранул товарної підкатегорії УКТЗЕД 4401 30 90 00).

Наказ ДМСУ від 09.08.2011 р. №730 чинний з 20.08.2011 р.


Стандарт надання адмінпослуги з видачі довідки з ЄДРПОУ

! Юрособам

Держкомстат затвердив Типовий стандарт надання адміністративної послуги з видачі довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, який установлює основні вимоги, що забезпечують необхідний рівень доступності та якості адміністративної послуги з видачі довідки з ЄДРПОУ.

Адміністративну послугу одержують юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб усіх форм власності й організаційно-правових форм господарювання, що розташовані на території України та провадять свою діяльність на підставі її законодавства.

Довідку надають на паперовому носії уповноваженому представнику одержувача на підставі запиту за наявності належно оформленого підтвердження наданих йому повноважень, яке містить відомості про цю юрособу (відокремлений підрозділ).

Наказ Держкомстату від 05.08.2011 р. №194 чинний з 05.08.2011 р.


Документи госптовариства мають містити відомості щодо порядку розподілу прибутку

! Госптовариствам

Мін'юст зазначив, що відповідно до вимог чинного законодавства установчі документи господарського товариства мають містити відомості щодо порядку розподілу прибутку.

А також надав роз'яснення щодо можливості господарських товариств (за винятком акціонерних товариств) самостійно визначати періодичність виплати частки прибутку.

Лист Мін'юсту від 10.06.2011 р. №379-0-2-11-8.1


Зміни до переліків документів для отримання ліцензій НКРЕ

! Енергогенеруючим підприємствам

НКРЕ постановою від 28.07.2011 р. №1378 внесла зміни до Iнструкції про порядок видачі ліцензій Національною комісією регулювання електроенергетики на здійснення окремих видів підприємницької діяльності, а саме зміни до Переліку документів, що додаються до заяви на видачу (переоформлення, продовження дії) ліцензії з виробництва електроенергії (в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється ліцензійними умовами), вилучивши з нього:

1) копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності (нотаріально посвідчену);

2) копію установчого договору (нотаріально посвідчену);

3) копію довідки про включення до Реєстру суб'єкта підприємницької діяльності;

4) копію повідомлення у ЗМI про намір отримати ліцензію;

5) копію документа про рівень освіти і кваліфікації (для фізосіб), нотаріально посвідчену.

Постанова НКРЕ від 28.07.2011 р. №1378
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.08.2011 р. не опублікована)


Доповнено Класифікацію доходів бюджету

! Фізособам та юрособам

У зв'язку з прийняттям 08.07.2011 р. Закону №3674-VI «Про судовий збір» Мінфін доповнив новою позицією «Класифікацію доходів бюджету» бюджетної класифікації, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11 «Про бюджетну класифікацію», а саме позицією:

— код 22030000 «Судовий збір».

Наказ Мінфіну від від 11.08.2011 р. №1028 набере чинності з 01.11.2011 р.


Матдопомога, що має систематичний характер, є базою нарахування ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ повідомив, що матеріальна допомога разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, не є базою для нарахування єдиного внеску.

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників, належить до заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування та утримання єдиного внеску.

Лист ПФУ від 13.07.2011 р. №14399/03-20 див. у наступних числах «ДК»


Доповнено форми для подання запиту у ФДМУ

! Фізособам та юрособам

ФДМУ доповнив Порядок розгляду запитів на інформацію, які надходять на адресу Фонду державного майна України, формами для подання інформаційного запиту у письмовому вигляді, а саме:

1) формою для подання інформаційного запиту від фізичних осіб у письмовому вигляді;

2) формою для подання інформаційного запиту від юридичних осіб у письмовому вигляді;

3) формою для подання інформаційного запиту від об'єднань громадян у письмовому вигляді.

Наказ Фонду держмайна від 01.06.2011 р. №819 чинний з 01.06.2011 р.


Новий Порядок застосування митного режиму транзиту

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ затвердила Порядок застосування митного режиму транзиту та внесла зміни до деяких своїх положень та порядків.

Зазначений Порядок регулює окремі питання застосування митного режиму транзиту товарів і транспортних засобів, що переміщуються під митним контролем між двома митними органами або в межах зони діяльності одного митного органу. Він не поширюється на транзит товарів, що переміщуються митною територією України у міжнародних поштових та міжнародних експрес-відправленнях, а також трубопровідним транспортом і лініями електропередач.

Наказ ДМСУ від 18.05.2011 р. №399
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.08.2011 р. не опублікований)


Операції з першої поставки житла оподатковуються ПДВ

! Будівельним організаціям

ДПАУ нагадала, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання.

Перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Лист ДПАУ від 14.07.2011 р. №344/2/16-1510


Оренда державного майна

! Орендарям нерухомого майна

Постановою Кабміну від 03.08.2011 р. №832 внесено зміни до Методики оцінки об'єктів оренди, затвердженої постановою від 10.08.95 р. №629.

Змінами встановлено, що оцінка майна державних підприємств, установ та організацій, іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності, обов'язково проводиться перед укладенням та перед продовженням (поновленням) договору оренди у разі, коли на момент продовження дії такого договору останню оцінку об'єкта оренди було проведено більше ніж три роки тому.

Передбачені цією Методикою послуги з проведення незалежної оцінки об'єкта оренди (активів, що входять до об'єкта оренди) та аудиторської перевірки об'єкта оренди оплачує орендар.

Викладено в новій редакції Акт оцінки нерухомого майна.

Постанова від 03.08.2011 р. №832 чинна з 12.08.2011 р.


Оформляти і роздруковувати залізничні квитки можна буде через автомати

! Усім

Міністерство інфраструктури внесло зміни до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України.

Згідно зі змінами оформлення квитків можна буде здійснювати, зокрема, через автомати самообслуговування (кіоски), які є спеціальним обладнанням, призначеним для роздрукування на паперовому носії електронного проїзного документа, замовленого через Iнтернет, для надання інформаційно-довідкових послуг та інших операцій, пов'язаних з обслуговуванням пасажирів.

Таким чином, через автомати можна буде самому роздрукувати квиток на бланках встановленого зразка.

Наказ Мінінфраструктури від 22.07.2011 р. №235 чинний з 19.08.2011 р.


Порядок нарахування агентської винагороди нерезиденту

! Сторонам агентських угод

Державна податкова адміністрація України нагадує, що відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ є операції платників з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, згідно зі ст. 186 ПКУ. Відповідно до п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3 цієї статті.

Враховуючи, що надані нерезидентом (агентом) згідно з агентською угодою послуги не визначені пунктами 186.2 та 186.3 ПКУ, відповідно до п. 186.4 ПКУ місцем постачання цих послуг є місце реєстрації нерезидента (агента), тобто за межами митної території України.

Тож об'єкта обкладення ПДВ агентської винагороди нерезидента немає у зв'язку з постачанням послуг, місце постачання яких знаходиться за межами України.

Відповідно до п. 160.1 ПКУ будь-які доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку та за ставками, визначеними цією статтею.

Лист ДПАУ від 28.07.2011 р. №20450/7/16-1517-26


Скорочено перелік платних послуг, що надаються органами держстатистики

! Фізособам та юрособам

Уряд вніс зміни до додатка до Положення про проведення статистичних спостережень та надання органами державної статистики послуг на платній основі.

Статтею 9 Закону України «Про державну статистику» передбачено право органів державної статистики надавати послуги на платній основі. Зазначені послуги надаються відповідно до Переліку статистичних спостережень (інших робіт) та послуг, які можуть проводитися та надаватися органами державної статистики на платній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2000 р. №1659.

З переліку вилучено послуги з підготовки і розповсюдження довідок, доповідей, аналітичних записок, експрес-доповідей та експрес-інформацій щодо стану економіки загалом та її окремих галузей; добір та аналітичне опрацювання тематичних документів, надання консультацій.

Також вилучено послугу з фотокопіювання, репродукування, ксерокопіювання, мікрокопіювання книжкової продукції, брошур, газет, журналів, поліграфічні (друкарські) роботи, розрізування паперу, виготовлення і реалізація бланків бухгалтерської та статистичної звітності, іншої бланкової продукції, редагування та переклад текстів доповідей, оглядів, довідок, проведення незалежних досліджень та надання консультацій в галузі інформаційних технологій.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 р. №820 чинна з 10.08.2011 р.


Ставки ПДФО на спадщину

! Фізособам

ДПАУ зазначила, що відповідно до ПКУ з 01.01.2011 р. втратив чинність Закон від 22.05.2003 р. №889 «Про податок з доходів фізичних осіб», яким було встановлено, що при отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, будь-які об'єкти спадщини оподатковуються за ставкою податку, визначеною п. 7.2 цього Закону (5%).

Так, з 01.01.2011 р. порядок оподаткування доходів фізосіб регулюється р. IV ПКУ.

Таким чином, оподаткування доходу у вигляді спадщини, яку одержав/одержить платник протягом звітного 2011 податкового року, оподатковуватиметься згідно із ст. 174 розділу IV Кодексу.

Лист ДПАУ від 19.04.2011 р. №3996/С/17-0714

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру