• Посилання скопійовано

Умовний продаж визнається не пізніше дати подання заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ

Який порядок відображення операції з визначення умовного продажу товарних залишків або основних фондів на день анулювання свідоцтва платника ПДВ у Розшифровці (додатку 5 до податкової декларації з ПДВ)?

Відповідно до п. 184.7 ПКУ, якщо в останньому звітному (податковому) періоді на обліку у платника податку залишаються товари та необоротні активи, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту, платник податку не пізніше дати подання заяви про анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визнати умовне постачання таких товарів та необоротних активів та нарахувати податкові зобов'язання виходячи із звичайної ціни відповідних товарів чи необоротних активів.

У разі анулювання особи за ініціативою податкового органу умовне постачання товарів та необоротних активів відображається у податковій декларації з ПДВ за наслідками останнього звітного періоду (з 1-го числа місяця до дня анулювання). Зазначена норма не стосується випадків реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону.

Отже, платник ПДВ, у якого на обліку залишаються товари та необоротні активи, при придбанні яких суми ПДВ було включено до податкового кредиту, повинен не пізніше дати подання заяви про анулювання його реєстрації як платника ПДВ (не пізніше граничного терміну подання податкової звітності) визнати умовне їх постачання. Зазначена операція проводиться шляхом виписки податкової накладної:

1) у верхній лівій частині оригіналу якої робиться відповідна позначка «Х» та зазначається тип причини «10»;

2) у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ (покупця)» проставляється нуль.

Така податкова накладна включається до Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, податкової декларації з ПДВ з відповідним відображенням у рядку 1 та підлягає розшифруванню у розділі I рядка «Iнші» додатка 5 до декларації. Крім того, такі податкові зобов'язання в частині умовного постачання необоротних активів довідково зазначаються у рядку «постачання необоротних активів» додатка 5.

Відповіді з Єдиної бази податкових знань (www.sta.gov.ua)

До змісту номеру