• Посилання скопійовано

Порядок запису адреси у податковій накладній не є принциповим

Який формат адреси повинна містити податкова накладна та чи буде вона підставою для включення сум ПДВ до податкового кредиту, якщо адреса заповнена у іншому порядку, ніж загальновстановлений?

Згідно з п. 201.1 ПКУ платник податку зобов'язаний надати покупцеві (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються, зокрема, в окремих рядках місцезнаходження юридичної особи — продавця або податкова адреса фізичної особи — продавця, зареєстрованої як платник податку. Відповідно до п. 45.1 ПКУ податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі державної податкової служби. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Пунктом 45.2 ст. 45 р. II ПКУ визначено, що податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юрособи) є місцезнаходження такої юрособи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України.

Податковою адресою підприємства, переданого у довірче управління, є місцезнаходження довірчого власника. Відповідно до ст. 93 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. №435-IV місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку. Згідно з п. 66.5 ПКУ у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік в органах ДПС, платник податків зобов'язаний подати до органу ДПС, в якому він перебуває на обліку, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.

Тобто платник податків повинен забезпечити достовірні дані про своє місцезнаходження у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Адреса у полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної, форму якої затверджено наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969, записується платником податку у загальновстановленому порядку та має містити такі відомості:

1) вулиця, номер будинку, номер офісу;

2) місто (населений пункт);

3) район (якщо населений пункт не є райцентром);

4) область (якщо місто не є обласним центром);

5) поштовий індекс.

Загальноприйнятими є також скорочення «вул.» замість «вулиця», «буд.» замість «будинок» тощо (п. 27 листа ДПАУ від 06.04.2011 р. №9497/7/16-1517 (див. «ДК» №17-18/2011). При цьому зазначимо, що запис адреси у полях «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» та «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» податкової накладної у зворотному порядку не може бути підставою для виключення сум ПДВ з податкового кредиту, якщо така адреса є достовірною, відповідає даним Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців та фактичному місцезнаходженню платника податку, а також за умови правильно заповнених всіх інших реквізитів.

Відповіді з Єдиної бази податкових знань (www.sta.gov.ua)

До змісту номеру