• Посилання скопійовано

Порядок заповнення колонок додатка 1 до податкової накладної у разі часткового постачання

Який порядок заповнення колонок додатка 1 до ПН у разі часткового постачання товарів/послуг (отримання попередньої (авансової) оплати за товари/послуги), що не містять відокремленої вартості?

Відповідно до п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №969 (далі — Порядок №969), податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як передоплата (аванс).

У разі коли частка товару/послуги не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку до податкової накладної (додаток 1) і в повній вартості враховується у податковій накладній та загальних податкових зобов'язаннях (додаток 1 виписується у двох примірниках, з яких оригінал видається покупцеві товарів/послуг, а копія залишається у продавця товарів/послуг). Тобто додаток 1 до ПН заповнюється у разі здійснення часткової поставки товарів/послуг, якщо частка товару не має відокремленої вартості (наприклад, часткова поставка окремих вузлів складного обладнання, яке має єдину ціну, поставка частини меблевого гарнітура, на який установлено єдину ціну, тощо) та містить перелік (номенклатуру) частково поставлених товарів.

Наприклад, у додатку 1 до ПН у разі постачання платником податку окремих вузлів складного обладнання, яке має єдину ціну:

1) до графи 8 записуються найменування окремих вузлів складного обладнання, що поставлені;

2) до графи 9 — одиниця виміру у шт.;

3) до графи 10 — кількість кожного найменування окремих вузлів складного обладнання;

4) у графах 11 — 13 відображаються аналогічні дані щодо невідвантажених частин окремих вузлів складного обладнання.

При остаточному постачанні частин цього обладнання графи 11 — 13 не заповнюються. При цьому у графах 3 — 7 зазначаються дані щодо повної поставки обладнання, де, зокрема, у графі 5 проставляється вартість повної поставки (ціна обладнання), яка і відображається у податковій накладній і враховується у загальних податкових зобов'язаннях. При отриманні передоплати за товар (послуги), частка яких не має відокремленої вартості, додаток 1 до ПН не заповнюється, а виписується лише податкова накладна на частину отриманої передоплати, яка і враховується в податкових зобов'язаннях.

Наприклад, у випадку отримання передоплати за згадане обладнання платник податку заповнює податкову накладну, у графі 5 якої зазначає кількість обладнання, пропорційну до суми отриманої передоплати (дробове число). Така кількість розраховується як відношення суми отриманої передоплати до загальної вартості обладнання.

Відповіді з Єдиної бази податкових знань (www.sta.gov.ua)

До змісту номеру